Werken voor Hot ITem: de ondernemer en de verbinder

10 september 2021 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Hoe hou je werk en privé uit elkaar? Zeker nu veel wordt thuisgewerkt is het soms lastig om de twee werelden gescheiden te houden. Een gezonde balans is echter iets anders dan een rigoureuze scheiding, want het kan juist heel waardevol zijn als je privé dezelfde persoon bent als tijdens werk. Sander van Gelderen en Maaike Velderman werken voor Hot ITem. Ze vertellen hoe hun eigen persoonlijkheid tot uiting komt in hun werk én privéleven.

De ondernemer

Bij Sander van Gelderen zat het ondernemerschap er al vroeg in. Héél vroeg, zou je kunnen stellen: hij wist al direct bij zijn geboorte de nodige voordeeltjes te regelen voor zichzelf en zijn ouders.

“Ik werd precies op het goede tijdstip geboren en daarmee werd ik de honderdduizendste inwoner van Zoetermeer”, vertelt hij met een glimlach. “Dat ging gepaard met de nodige feestelijkheden – van winkelcentra die cadeaus gingen aanbieden tot kapsalons waar m’n ouders een jaar gratis geknipt konden worden. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is toen gebeurd!”

Sander van Gelderen en Maaike Velderman - Hot ITem

Uiteraard was Sander zelf nog wat jong om zijn eerste stappen in het ondernemersleven bewust mee te maken, maar hij behield zijn ondernemende geest. Waar velen op hun 23e nog niet eens denken aan het kopen van een huis, besloot hij er zelf een te laten bouwen.

“We kochten met een groep mensen een stuk grond op om woningen op te ontwikkelen. Het was best een spannend proces. Dan ga je met een groep mensen samen projectontwikkelaar spelen. We gingen ook de data van onze zonnepanelen en warmtewisselaars met elkaar delen om te kijken hoe we een gemeenschapje konden opbouwen. Toen merkte ik dat als ik iets doe wat ik echt leuk vind, ik daar ook met volle energie, motivatie en discipline aan kan werken.”

Het was ook zijn ondernemende instelling die Sander bij Hot ITem bracht, een adviesbureau dat organisaties helpt hun prestaties datagedreven te verbeteren. “Ik kreeg de indruk dat ondernemerschap hier gewaardeerd wordt, en inmiddels kan ik volmondig beamen dat dat klopt. Ik neem het ook heel erg mee naar mijn werk en dat helpt me enorm, bijvoorbeeld in mijn zoektocht naar de ondernemer binnen onze klanten.”

Uiteraard komt zijn ondernemende geest ook tot uiting in zijn eigen werkwijze. “Als Business Consultant heb ik een behoorlijk vrije rol. Ik mag projecten opstarten en voortrajecten doen waarbij nog veel uitgezocht moeten worden. Je krijgt bij Hot ITem ook heel snel kansen. Binnen de eerste maand kreeg ik al een belangrijke opdracht. Daardoor voelde ik me direct heel erg gewaardeerd.”

De verbinder

Organisaties helpen de vruchten te plukken van datagedreven werken gaat natuurlijk veel verder dan IT: uiteindelijk bestaan organisaties uit mensen en als die de nieuwe manier van werken niet omarmen is al die geavanceerde technologie geen cent waard.

Als Change Manager is het aan Maaike Velderman om medewerkers van de klantorganisaties van Hot ITem mee te krijgen in de verandering. “Verandering brengt altijd wel weerstand met zich mee”, vertelt ze. “Mensen houden zich nou eenmaal altijd vast aan iets bekends.”

Om iedereen toch aan boord te krijgen is het volgens Maaike essentieel om oprecht geïnteresseerd te zijn in de mensen en de manier waarop ze in het veranderproces staan. Vanuit daar kan dan vervolgens de verbinding worden gemaakt.

“Een van mijn sterke punten is dat ik mij heel goed kan inleven in andere mensen. Ik kan goed luisteren, dus ik hoor echt wat mensen vertellen. Dan vang ik op wat er aan de hand is. En dan weet ik ook wat ik moet doen om iedereen in beweging te krijgen.”

Uiteraard is Maaike hier gedurende haar loopbaan beter in geworden, maar de wil om te verbinden zat er altijd al van nature al in. “Ik probeer altijd iedereen bij elkaar te trekken. Iedereen kan naar mij toe komen met zijn verhaal. Ik ben een soort lijm die alles bij elkaar houdt. Op die manier lukt het me altijd wel om iedereen weer bij elkaar te brengen en samen weer de goede richting op te gaan.”

Haar verbindende kwaliteiten bewaart Maaike zeker niet alleen voor haar werk: ook in haar wijk zet ze zich in om bij te dragen aan een hechte gemeenschap. “Ik vind dat je een beetje voor je buurt moet zorgen. In mijn buurt rijdt de wijkbus voor oudere mensen die minder mobiel zijn. Daar ben ik voor gaan rijden. We brengen ze dan heen en weer naar bijvoorbeeld de supermarkt, de huisarts of de fysio.”

“Dat geeft toch wel veel voldoening – om iets voor andere mensen te doen die oprecht blij met je zijn”, vertelt ze. “Diezelfde voldoening voel ik bij Hot ITem, als ik mensen mee weet te krijgen, zodat ze weer met plezier hun werk kunnen doen.”