Werken in strategy consulting bij Monitor Deloitte

13 augustus 2021 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Florine Bruijn en Paulien van den Berg werken allebei bij Monitor Deloitte, de strategische consultingpraktijk van Deloitte. De twee Strategy Consultants blikken terug op hun start bij de firma en delen hun ervaringen. 

Paulien van den Berg (27) werkt sinds oktober 2020 voor het Strategy & Business Design-team van Monitor Deloitte. “Ik heb een technische achtergrond. In Groningen heb ik een bachelor Technische Bedrijfskunde gedaan en in Delft een master Complex Systems Engineering & Management. Deloitte kende ik al van een stage en dat beviel goed. Ik werk graag met ambitieuze, slimme en gezellige mensen samen, dus de keuze was snel gemaakt.” 

Florine Bruijn (23) heeft een economische achtergrond en startte in maart 2021 bij het Customer Strategy-team van Monitor Deloitte. “Na mijn bachelor Economics aan Maastricht University heb ik een master in Management aan Singapore Management University afgerond. Ik heb altijd al interesse gehad in strategie, consumentengedrag en innovatie en ik heb in Singapore ook gewerkt bij een groot internationaal advertentiebureau.” 

Paulien van den Berg en Florine Bruijn - Monitor Deloitte

“Deloitte kende ik van netwerkevents, zowel in Nederland als in Singapore. Vooral de leeromgeving sprak me erg aan. Ik werk graag bij een bedrijf dat met je meegroeit. Deloitte is altijd in beweging. Bovendien is de werkomgeving internationaal, ons team bestaat uit verschillende culturen en dat geeft een leuke dynamiek.”

Diverse projecten

Het werk is bij Monitor Deloitte inhoudelijk breed, divers en uitdagend, vertelt Paulien: “Als Strategy Consultant ben je met complexe vraagstukken op het hoogste niveau bezig. Wat moet een bedrijf doen om over tien tot twintig jaar meer groei of omzet te behalen? Wij proberen daar richting aan te geven door met de klant in gesprek te gaan over ambities en wensen, die wij vertalen naar een strategie voor de toekomst.” 

“Je kunt je voor diverse projecten inschrijven, in verschillende industrieën. Ikzelf ben specialist in renewable energy, waarin ik ook projecten doe. Maar ik verbreed tevens mijn horizon met vraagstukken uit andere sectoren. Wat kan de EU doen met algen? En wat moet een oliebedrijf doen om niet om te vallen in de toekomst? Geen enkel project is hetzelfde. Bovendien zijn de projecten kort, van drie weken tot drie maanden. Dus je kunt veel zien. Je knalt samen met je team en blikt daarna terug op een geslaagd project.” 

Florine: “Strategie-iconen als Michael Porter, Roger Martin, John Hagel, Larry Keeley en Michael Raynor zijn de founding fathers van Monitor Deloitte. Er zit ontzettend veel kennis en expertise in de afdeling. De mensen zijn stuk voor stuk open, enthousiast en gepassioneerd over hun werk. Dat is natuurlijk mooi om te zien en prettig om mee samen te werken. Ik merk dat het tempo hoog ligt, waardoor ik veel leer in een korte tijd.” 

“Het samenwerken met een inspirerend team op het snijvlak van strategie en innovatie zorgt voor een steile leercurve. Bij elk project spring ik in het diepe, maar gelukkig krijg ik volop begeleiding vanuit het team. Ik deed onlangs een propositiedesignproject voor een grote bank om een totaal nieuw klantensegment te bereiken. Maar ik heb ook een meubelgigant geholpen met een wereldwijde concurrentieanalyse. Die afwisseling vind ik fijn. Bovendien varieert de samenstelling van het team per project waardoor je continu van nieuwe mensen kunt leren.” 

Work-life balance

Het werk in de strategische consultancy is geen typische 9-tot-5-baan. Maar een goede work-life balance wordt bij Deloitte erg belangrijk gevonden. “Ieder strategiekantoor zal dat wellicht zeggen”, lacht Paulien. “Maar Deloitte let daar oprecht goed op. Iedere twee weken wordt er een anonieme survey afgenomen waarin vragen terugkomen over de leercurve en work-life balance. De uitslag wordt met iedereen in het team gedeeld, je wordt dus absoluut gehoord als de balans een keer niet goed zou zijn.” 

“Ook wordt er met persoonlijke coaches veel aan feedback gedaan”, vult Florine aan. “Samen met je coach creëer je een persoonlijk ontwikkelingsplan op basis van je interesses en ambities, om zo je pad binnen Deloitte vorm te geven.”

Deloitte mag dan een grote organisatie zijn, de omgang met medewerkers is persoonlijk, betrokken en meegaand, vertelt Florine: “Er is alle ruimte voor je eigen ambitie en wensen en iedereen is benaderbaar en supportive. Er wordt ontzettend veel gedaan om de dynamiek goed te houden. Zo wordt er na een hectische periode ook samen ontspannen.”

Paulien: “Het zorgt ervoor dat je elkaar echt goed leert kennen. Zelfs zo goed dat ik in de korte tijd dat ik hier werk nu al kan zeggen dat mijn collega’s ook mijn vrienden zijn.”