Organisaties met snelle besluitvorming komen beter door de crisis

16 augustus 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

BDO heeft de nieuwste editie van zijn Global Risk Landscape gepubliceerd – een diepgaand onderzoek naar hoe bestuurders zich hebben aangepast aan de crisis en hoe zij zich voorbereiden op het risicolandschap van de toekomst. De belangrijkste bevindingen uit het rapport op een rij.

Uit het rapport blijkt dat familiebedrijven, recreatie- en retailorganisaties als gevolg van de coronapandemie de zwaarste klappen te verduren hebben gekregen. Zo geeft 37% van de familiebedrijven, 22% van de recreatiebedrijven en 22% van de retailorganisaties aan dat de impact “erger was dan ze hadden verwacht”.

De sector die volgens de onderzoekers de minste impact heeft gevoeld is de zakelijke dienstensector. Slechts 3% ervaart de gevolgen van de crisis als “veel erger” dan in eerste instantie verwacht.

Less impacted or better prepared?

Hoewel organisaties het afgelopen jaar met veel risico’s te maken kregen – waaronder economische teruggang en toenemende concurrentie – waren het vooral de geopolitieke risico’s die de meeste druk onder bedrijven veroorzaakten, zo blijkt uit het onderzoek.

Een andere conclusie uit de studie is dat bedrijven die de crisis hebben omarmd er ook beter doorheen zijn gekomen. Dat lijkt wellicht een holle frase, maar de bevindingen tonen aan dat leiders die snel en doeltreffend beslissingen hebben weten door te voeren, beter in staat zijn geweest om hun businessmodellen aan te passen en hun personeel up-to-date en gemotiveerd te houden. Dit in tegenstelling tot bedrijven die te veel de kat uit de boom keken.

Ongeveer een kwart van de bestuurders erkent dat ze zich niet zo snel aan de pandemie hebben aangepast als ze mogelijk hadden gekund, waarbij 60% “onzekerheid of een gebrek aan duidelijkheid” als voornaamste redenen opvoert.

De productiesector heeft zich van alle sectoren het snelst weten aan te passen aan het nieuwe normaal. Zo wisten fabrikanten snel om te schakelen naar de productie van essentiële producten, zoals beademingsapparatuur of persoonlijke beschermingsmiddelen. Een kwart van de fabrikanten laat dan ook weten dat de impact van de coronacrisis “minder groot” of zelfs “veel minder groot” is geweest dan verwacht.

The top three pressures caused by the COVID-19 pandemic

De onderzoekers wijzen op de essentiële rol die leiders hebben gespeeld in het opbouwen van de veerkracht en wendbaarheid van organisaties. Vooruitkijkend geeft 90% van de ondervraagde bestuurders aan dat de gevolgen van de pandemie hen er toe hebben aangezet om het risicoprofiel van hun organisatie opnieuw te beoordelen.

Ook heeft de pandemie de relatie tussen technologie en risk management versterkt. Het gebruik van up-to-date technologie is essentieel voor de shift van louter reactief naar proactief en voorspellend riskmanagement.

BDO’s Global Risk Landscape ondervroeg 500 C-suite bestuurders, die werkzaam zijn in de belangrijkste sectoren bij organisaties in Australië, Azië-Pacific, Europa, het Midden-Oosten, Afrika en Noord- en Zuid-Amerika.