Gijs Kroeze en Summiteers onderzoeken coachingstijlen van consultants

26 juli 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Gijs Kroeze loopt al een aantal weken stage bij Summiteers. Zijn opdracht: onderzoek doen naar hoe consultants hun coaching en begeleiding van ondernemers kunnen verbeteren. 

“De eerste weken bij Summiteers zijn zeer goed bevallen”, trapt Kroeze af. Mede dankzij zijn onboardingperiode, waarin hij meer te weten kwam over het adviesbureau en het team, zat hij al snel op zijn plek bij de nog relatief nieuwe speler in de consultancymarkt. “De non-corporate werksfeer spreekt me erg aan. Ik heb me vanaf de eerste dag zeer op mijn gemak gevoeld.” 

“Mijn collega’s zijn zeer enthousiast over mijn onderzoek en proberen mij op allerlei manieren te ondersteunen”, vervolgt hij. Zijn onderzoeksopdracht is om in kaart te brengen welke coachingstijlen consultants gebruiken om startup- en scale-up-ondernemers te begeleiden. En natuurlijk hoe ondernemers hier tegenaan kijken en wat de beste ‘match’ is. 

Gijs Kroeze en Summiteers onderzoeken coachingstijlen van consultants

Kroeze over de achtergrond van het onderwerp: “Het begeleiden van ondernemers wordt momenteel gedaan door consultants zonder veel theoretische onderbouwing. Je kunt stellen dat dit momenteel op basis van een bepaald gevoel gaat, wat gebaseerd is op een stuk ervaring in het consultancyvak.” 

“Met dit onderzoek wil ik in kaart brengen welke verschillende consultancystijlen het best passen bij verschillende soorten ondernemers. Dit kan consultants inzichten geven in hoe verschillende types ondernemers het beste begeleid kunnen worden, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en niet puur op gevoel en ervaring.” 

Dergelijke uitkomsten zijn vanzelfsprekend waardevol voor adviesbureaus van alle soorten en maten binnen de branche. Waarom de masterstudent aan de Universiteit van Twente koos om bij Summiteers aan de slag te gaan? “Verschillende zaken hebben de doorslag gegeven”, vertelt Kroeze. “Zo sprak de start(scale)-up cultuur binnen Summiteers mij zeer aan en krijg ik veel vrijheid om invulling te geven aan het onderzoek.”

“Ook zorgt Summiteers voor een fijne begeleiding”, voegt Kroeze toe. Zo gaat hij voor zijn veldwerk ondernemers, consultants en investeerders interviewen – verschillende respondenten komen uit het netwerk van het adviesbureau.

Nadat hij over (naar verwachting) vier maanden afstudeert, hoopt Kroeze in het consultancyvak te blijven. “Mensen en organisaties kunnen helpen, dat drijft me op professioneel vlak.” 

“Vanuit ervaringen in andere sectoren ben ik er voor mijzelf achter gekomen dat het helpen van mensen mij een enorme kick en motivatie geeft. Een probleem grondig analyseren en samen een geschikte oplossing vinden of bedenken is een puzzel die ik elke dag wel kan maken. Daarnaast ben ik iemand die van veel (nieuwe) uitdagingen houdt, het projectmatige werk van management consultancy sluit hier goed bij aan”, besluit Kroeze.