Nestlé CEO in gesprek met SparkOptimus over duurzaamheid en digital

23 juli 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

In het kader van de ‘CEO stories’-interviewreeks van SparkOptimus sprak Managing Partner Alexandra Jankovich onlangs met Nestlé-CEO Mark Schneider. De twee hadden het met name over de wijze waarop Nestlé toewerkt naar het realiseren van zijn duurzaamheids- en digitaliseringsagenda.

Met zo’n 273.000 professionals en een marktwaarde van circa €78 miljard geldt Nestlé als een van ’s werelds grootste multinationals op het gebied van voedingsmiddelen en dranken. Het Zwitserse bedrijf voert wereldwijd meer dan 2.000 merken, met bekende namen als Nescafé, KitKat, Maggi en Perrier.

Onder leiding van Mark Schneider, die sinds 2017 aan het roer staat, heeft Nestlé enkele ingrijpende transformaties doorgemaakt die nodig waren om het bedrijf toekomstbestendig te maken. In gesprek met SparkOptimus-Managing Partner Alexandra Jankovich legt Schneider uit hoe Nestlé duurzaamheid en de sustainable development goals (SDG’s) van de Verenigde Naties omarmt als belangrijke pijlers binnen zijn strategie.

Kern van zijn ‘sustainablity roadmap’ vormt Nestlés zogeheten ‘Shared Values Programme’, een programma dat samen met Harvard Business School werd ontwikkeld. In dit programma beschrijft het bedrijf hoe het niet alleen waarde voor aandeelhouders creëert, maar ook voor de maatschappij in het algemeen, legt Schneider uit – niet voor niets luidt Nestlés missie: ‘Good Food, Good Life’.

Een belangrijke pijler van het programma is het verkleinen van de CO2-footprint van de activiteiten van Nestlé. Zo zet de multinational zich in om afval in productieprocessen te minimaliseren, verpakkingsmaterialen te ‘vergroenen’ en de supply chains te optimaliseren. Te denken valt aan het verminderen van het gebruik van plastic (of dit beter recyclebaar te maken), het omarmen van circulaire principes, zorgen voor meer transparantie in de voedselketen en het tegengaan van ontbossing.

In het interview van ruim twintig minuten gaan Jankovich en Schneider ook in op het toenemende belang van digitalisering, een essentieel element voor het bevorderen van innovatie en het verbeteren van de kernprocessen – zowel klantgerichte processen aan de voorkant als backoffice-activiteiten. Volgens de CEO van Nestlé staat er de komende jaren nog veel te gebeuren op het gebied van digital.

Hij legt uit dat de opkomende technologische mogelijkheden een “nieuwe digitale wereld” hebben gecreëerd, die anders is dan de “oude digitale wereld” aangezien het tegenwoordig mogelijk is om “een [klant]relatie razendsnel te herconfigureren”.

Schneider geeft een voorbeeld van hoe een nieuw verkoopkanaal in zeer korte tijd volledig digitaal kan worden opgebouwd en hoe digital zorgt voor meer wendbaarheid. Op die manier kunnen waardeketens snel worden aangepast om te voldoen aan veranderende behoeften. “Die flexibiliteit is essentieel om te kunnen blijven inspelen op de behoeften van de consument van nu”, aldus Schneider.

Data = key

Een belangrijke factor om waarde uit digital te kunnen halen is data. Schneider noemt data in dat kader een “game changer” voor Nestlé om te kunnen innoveren. Door de effectieve inzet van data kan het bedrijf de shift maken naar realtime inzichten in plaats van ‘forward-looking’ marktonderzoek.

Andere onderwerpen waarover de twee leiders spraken zijn onder meer het belang van leiderschap als aanjager van verandering en hoe het opereren binnen een ecosysteem waarde toevoegt aan Nestlé en andere stakeholders. Ook spraken ze over een van de segmenten waar Nestlé zich meer op toelegt: dierenvoeding en -verzorging.

Het interview vormt de nieuwste aflevering in de CEO Stories-interviewreeks van SparkOptimus. Andere CEO’s die al hun opwachting hebben gemaakt zijn Jean-François van Boxmeer (voormalig CEO van Heineken), Pieter van der Does (Adyen), en Jitse Groen (Just Eat Takeaway.com).