Nieuwe e-book brengt de werelden van lean en agile samen

25 juni 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Twee adviseurs van Lean Six Sigma Groep – Suzanne Meinen en Krijn Vrolijk – hebben samen een nieuw boek uitgebracht: ‘Chocola maken van het Lean Agile Model’.

In het boek gaan de auteurs in op hoe twee van de meest populaire verbetermethodieken van vandaag de dag – lean en agile – samen kunnen worden ingezet voor betere resultaten. Lean is een verbetermethodiek die haar oorsprong vindt in de automotivesector. De methodiek gaat uit van het zoveel mogelijk minimaliseren van verspilling in processen, waardoor processen efficiënter verlopen.

De agile-methodiek heeft haar oorsprong in het softwarelandschap, als tegengeluid van de traditionele watervalmethode. In de agile-methodiek worden taken opgeknipt in kleinere behapbare brokken en worden deze door middel van korte, zogeheten ‘sprints’ gerealiseerd. Samenwerking, werken in multidisciplinaire teams en vrijheid staan centraal in de aanpak.

Het Lean Agile Model

“Agile en lean zijn methodes om een organisatie wendbaar te maken en procesprestaties te verbeteren”, geven Suzanne Meinen (een Master Black Belt) en Krijn Vrolijk (een Black Belt) aan. “De combinatie van lean en agile brengt een aanpak die bedrijven in staat stelt hun doelen te realiseren, met de klantwens centraal.”

Aan de slag

In hun e-book duiken de auteurs in hoe leiders tegelijkertijd aan de slag kunnen gaan met zowel lean als agile. Hiertoe hebben ze het zogeheten ‘Lean Agile Model’ ontwikkeld, dat uitgaat van drie cirkels die een organisatie doorloopt: (1) proces uitvoeren, (2) proces verbeteren en (3) richting bepalen.

“Bij elk van deze cirkels is er een specifieke focus en zijn er bijbehorende lean- of agile-tools die je kunt inzetten”, vertellen Meinen en Vrolijk. Zo komen onder meer DMAIC, Kaizen, Scrum, 5S, de veranderkaart en de X-matrix aan bod in het boek, maar volgens de auteurs zijn er nog “veel meer tools die handvatten kunnen bieden voor de toepassing”.

Het model is volgens de auteurs binnen elke organisatie toe te passen, waarbij de manier waarop de methodieken worden toegepast wel zullen verschillen. Wanneer het model succesvol wordt toegepast, staan “alle neuzen dezelfde kant op” en “is voor iedereen duidelijk welke waarde hij of zij toevoegt”, aldus de auteurs.

Het e-book van Suzanne Meinen en Krijn Vrolijk is gratis te downloaden op de website van Lean Six Sigma Groep.

De auteurs

Suzanne Meinen studeerde in 1998 af in Technische Bedrijfskunde aan de Universiteit Twente. Bij de KLM raakte ze zo enthousiast over Six Sigma dat ze besloot Black Belt te worden. Als partner bij Lean Six Sigma Groep helpt ze organisaties met duurzame resultaten. Krijn Vrolijk is een Black Belt trainer en consultant bij Lean Six Sigma Groep. Hij heeft de afgelopen jaren verschillende boeken uitgebracht.