Gids voor leiders – Hoe manage jij jouw agile transformatie?

03 januari 2020 Consultancy.nl

Drie adviseurs van Conclusion Implementation – Jan Brondijk, Ronald Buis en Steven van den Heuvel – hebben een nieuw boek uitgebracht over agile werken. 

In het boek ‘Gids voor leiders – Hoe manage jij jouw agile transformatie?’ beschrijven de auteurs hoe het agile gedachtegoed organisaties kan helpen meer wendbaar te worden, en reiken zij managers en agile specialisten praktische handvatten aan, die direct toepasbaar zijn in hun omgeving.

Volgens het trio is agile werken niet meer weg te denken uit zakendoen anno 2020. Agile kent zijn oorsprong in de IT-wereld, waar de methode IT-teams helpt om applicaties en veranderingen op een snellere en meer businessgedreven manier te ontwikkelen, in verhouding tot de traditionele waterval-methode.

Agile is sindsdien als een olievlek verspreid naar allerlei soorten organisaties en functies, en heeft zich bewezen als een manier van werken die waarde toevoegt. Deze waarde zit hem vooral in de snellere doorvoering van veranderingen, een aanpak die meer gecentreerd is rondom samenwerken en alle stakeholders samenbrengt, en ten slotte in de effectiviteit van de output. Al deze factoren tezamen zorgen voor een verhoogde wendbaarheid (‘agility’). 

“Waar in het verleden veelal IT-omgevingen en startups volgens de Agile filosofie werkten, zien we nu steeds meer dat ook grote en meer traditionele organisaties de wens uitspreken om agile te werken en wendbaarder te worden”, leggen de auteurs uit in hun boek.
Steven van den Heuvel, Harm Jan Brondijk, Ronald Buis - Conclusion ImplementationDe weg naar agile volwassenheid is er echter een vol met hobbels, zo beamen de auteurs, want “agile werken doe je niet even zo maar. Zeker niet op grote schaal.” In hun boek onderstrepen de auteurs dat agile werken veel meer is dan enkel het aanpassen van een structuur en het benoemen van nieuwe rollen. Het draait juist om een geheel nieuwe manier van denken en werken. De schrijvers lichten toe: “Agile is vooral een nieuwe mindset. Het vraagt om de bereidheid om de oude manier van werken daadwerkelijk los te laten, de voordelen te zien en samen aan de slag te gaan met het een fundamenteel andere manier van werken.” 

Hun boek helpt de belangrijkste stakeholders die in dit proces betrokken zijn – managers, programmaleiders, agile coaches en scrum masters – met hoe zij zo’n verandering kunnen leiden en begeleiden. Hoe moet de verandering worden aangepakt? Hoe en waar begin je? Welke interventies kunnen worden ingezet? Hoewel elke transformatie uniek is, concluderen de auteurs dat er in feite vier stappen bestaan, die zo goed als altijd relevant zijn.

1. Begin bij leiders 

De ervaring leert dat organisaties die succesvol zijn met agile dit te danken hebben aan leiders die vooral ook zélf werken vanuit de agile mindset en met agile methoden. Leiders die het als gedachtegoed omarmen en uitdragen in al zijn facetten. “Agile werken vraagt om een verandering in de manier van denken en samenwerken. Het begint dus bij leiders”, lichten de auteurs toe. Van hen wordt verwacht dat ze het goede voorbeeld geven, waarbij het bovendien cruciaal is dat zij vooral niet wachten op anderen, maar dat ze de verandering in eigen hand nemen en daarin anderen meenemen.

2. Creëer synergie met je klanten

Eén van de doelstellingen van een ontwikkelteam is het creëren van synergie met de klant. Uit ervaring blijkt dat co-creatie met de klant onmisbaar is om succesvol agile te werken. “Een team dat optimaal samenwerkt met de klant is simpelweg nodig om het ultieme doel van het team te behalen: het bieden van een relevant product of dienst met échte meerwaarde voor de klant.”

“Co-creatie met de klant is onmisbaar om succesvol agile te werken en om een relevant product of dienst met échte meerwaarde te leveren voor de klant.”

3. Maak het interessant

Mensen willen graag onderdeel zijn van een succes, bijvoorbeeld zich kunnen identificeren met succesvolle sportteams of organisaties. Voor managers en/of leiders is dat niet anders. Ook zij zijn graag onderdeel van een succesvolle verandering, een baanbrekende innovatie of erkenning door klanten. Deze successen worden geboekt met vallen en opstaan. Teams worden geadviseerd om niet te lang te wachten met het betrekken van het management. “Wacht niet totdat het succes al is geboekt, maar stel ze in staat om te helpen de doorbraak te realiseren. Vier samen het succes!”, raden de auteurs aan. 

4. Zorg voor een leidende coalitie 

Verder leggen de auteurs uit hoe belangrijk het zorgdragen voor een leidende coalitie is: “Hoe zorg je ervoor dat andere teams en organisatieonderdelen ook succesvol worden met agile werken? Dat doe je door een leidende coalitie te creëren die als een olievlek de nieuwe manier van denken en doen in de organisatie verspreidt.”

Zowel formele als informele leiders worden gezien als aanjagers van agile werken binnen de organisatie. Zij moeten een groep van volgers zien op te bouwen uit andere teams of organisatieonderdelen. Dat is essentieel om ervoor te zorgen dat ze niet de enigen zijn die anders werken en denken. Met hun momentum kunnen zij het agile gedachtegoed verder verspreiden binnen de organisatie.

Bestel het boek ‘Gids voor leiders – Hoe manage jij jouw agile transformatie?’ op deze pagina


Profiel
Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners Wielinq WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup