HillFive levert Lean Green Belt-training aan energiebedrijf

24 juni 2021 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Energiebedrijf RWE Hydro heeft de afgelopen periode samen met HillFive gewerkt aan het verankeren van continu verbeteren binnen de bedrijfsvoering.

Het verbeterprogramma ging in oktober 2020 van start, toen zes verbeterprojecten werden geïdentificeerd door een projectteam van RWE Hydro. Een van de initiatieven was het versterken van de lean- en six sigma-capaciteiten van een groep kernmedewerkers. Deze medewerkers fungeerden vervolgens als ambassadeurs van het continu verbeteren-gedachtegoed en ondersteunden andere medewerkers bij het doorvoeren van verbeteringen.

HillFive-adviseurs Bernd Heimbach en Rienk van der Vaart, beiden ervaren Lean Six Sigma Master Black Belts, ontwikkelden het Green Belt-curriculum en verzorgden de training voor de experts van RWE Hydro. Vanwege de aanhoudende coronagerelateerde beperkingen werd het programma volledig online gegeven.

HillFive levert Lean Green Belt training aan RWE Hydropower

Vier vragen aan de projectmanager van RWE Hydro over het programma en de behaalde resultaten:

Hoe was het om het hele programma online te doorlopen?

“Het online uitvoeren van een opleiding tot Green Belt is altijd een uitdaging, maar dit heeft HillFive en RWE Hydro er niet van weerhouden om te starten en er een succes van te maken.”

“Bij elke sessie was uiteindelijk iedereen 100% aanwezig. Het hoge opkomstpercentage was te danken aan de intrinsieke motivatie van de deelnemers, die door het belang van hun werk werd bevorderd. Bovendien hebben onze coaches ervoor gezorgd dat er een gevoel van onderling vertrouwen is ontstaan – ‘wat in het team wordt besproken, blijft in het team’”

“Gedurende de online sessies werd ook aandacht besteed aan het opbouwen van een persoonlijke relatie met de deelnemers. Hiervoor werden extra pauzemomenten ingelast en kwam een van de deelnemers met het idee om een gezamenlijke afspeellijst met ieders muziek te maken.”

Waarom was dit project volgens jou zo’n succes?

“Simpel gezegd, omdat het programma niet zomaar een ‘standaard’ training was. Naast het overbrengen van de Lean-theorie werd er ook veel aandacht besteed aan een aantal ‘zachte’ factoren. Denk bijvoorbeeld aan stakeholder management, het betrekken van de sponsoren per project en change management binnen de organisatie. Ook de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemers had een prominente rol.” 

“Uiteindelijk moesten zij een voor de organisatie relevant probleem echt opgelost zien te krijgen. Het belang van het bevorderen van een feedbackloop tussen opdrachtgevers en deelnemers speelt daarbij ook vaak een cruciale rol.”

Hoe is het succes gevierd op het einde?

“Zoals het oude Engelse gezegde luidt: hoe meer, hoe beter (‘the more, the better’). Voordat ze met het team het succes vierden, zorgden Bernd en Rienk ervoor dat iedereen daadwerkelijk zou slagen, zodat niemand achter zou blijven. Bernd is van mening dat ‘het onze verantwoordelijkheid als coaches’ is om ervoor te zorgen dat ze er als één team doorheen komen.”

“Dit kan alleen als de deelnemers zelf het vertrouwen hebben, dus onze coaches benadrukken al hun successen en zorgen ervoor dat ze voldoende ondersteund worden om het eindresultaat te behalen. Ter afsluiting is een officiële ceremonie georganiseerd waarbij de deelnemers het officiële certificaat kregen uitgereikt door leden van het managementteam en uitvoerig werden bedankt voor hun inzet.”

Hoe is de impact gemeten?

“Het stellen van concrete meetbare doelen is een belangrijk aspect in onze projecten; het stelt je in staat na te denken over wat haalbaar is en wat je concreet zou moeten doen om dat te realiseren. Om die reden stellen we een projectresultaat van €25.000 als minimumeis voor kwalificatie.”

“Uiteindelijk brachten alle projecten in werkelijkheid meer op. De motivatie tijdens dit project was zelfs zo groot dat in één geval een trainee die al €60.000 aan verbeterpotentieel had gevonden, nog meer verbetering realiseerde. Het projectrendement van het verbeterproject steeg tot maar liefst €350.000.”

“Dit bovengenoemde scenario benadrukt het ongrijpbare aspect van impact. Onze aanpak komt voort uit oprechte betrokkenheid die zich uit in commitment op de ontwikkeling van de deelnemers en het behalen van businessresultaat. Dit inspireert mensen om ervoor te willen gaan en hulp in te schakelen als ze deze nodig hebben.”

“Onze standaard is niet om simpelweg de klus te klaren; het doel is om een blijvende indruk achter te laten zodat we onze samenwerking naar het volgende niveau kunnen brengen.”