Adviseurs en relaties netwerken (en borrelen) op de fiets

25 juni 2021 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

Fietsen als manier om te netwerken en borrelen wint aan populariteit. Ook onder consultants, constateert Alfred de Jong, oprichter van BizzyWheels. “Veel van onze leden zijn werkzaam in het adviesvak. Ze hebben het ontzettend druk, maar maken alsnog tijd om een middag met hun fietsende netwerkrelaties op de fiets te stappen. Dat zegt genoeg.”

Een zomerse vrijdagmiddag in 2019. Het is even na twaalven en het kantoor van organisatieadviesbureau Anderson MacGyver in het centrum van IJsselstein druppelt vol. Het zijn consultants, directieleden, een aantal CFO’s, CIO’s en managers vanuit diverse bedrijven en branches. Ze begroeten elkaar, raken aan de praat, schuiven om één uur aan tafel voor een lunch. Het zou zomaar een normale netwerkbijeenkomst kunnen zijn, maar schijn bedriegt.

Nauwelijks een uur later is de setting flink veranderd. De aanwezigen zitten niet naar een pitch of presentatie te luisteren, maar hebben hun nette werkkledij voor wielerkleding verruild, de fiets uit de auto getrokken en wachten nu op de stoep voor het kantoor op de start van een business ride. Organisator Alfred de Jong (oud-medewerker van onder andere Quint, Anderson MacGyver en Microsoft) deelt de pakweg dertig deelnemers in drie groepen in (veiligheid staat voorop).

Deelnemers van een wielerclinic

Elke groep – bestaande uit 10 deelnemers en een instructeur – bereidt zich voor en hop, weg zijn ze voor 65 kilometer door de Lopiker- en Alblasserwaard. Bij terugkomst in IJsselstein staan in de grote kantoortuin de hapjes en drankjes al klaar. De versnaperingen vinden gretig aftrek, de gesprekken gaan vooral over fietsen. Netwerken saai en geforceerd? Misschien, maar dat hoeft zeker niet.

Voor AnneMarie Pieterse-Bos, commercieel directeur bij Nekst IT en een fervent wielrenner, is het netwerk-fietsen een eye-opener. “Ik ben jarenlang voor het werk naar congressen en seminars geweest. Vaak wisselde ik daar wel visitekaartjes uit, maar hield ik er weinig écht goede contacten aan over. Sinds ik netwerk op de fiets is het netwerk geëxplodeerd.”

Hoe dat kan? De Jong: “Er zijn steeds meer mensen die fietsen, waardoor het een logische stap is om dat ook te doen bij relatie-events. Daarmee hangt samen dat bedrijven steeds meer bezig zijn met vitaliteit, waardoor ze eerder aanhaken bij dit soort activiteiten. We zie dat al langere tijd terug bij bestuurders. Voor ons werk zitten we vaak met hen om tafel en zo weten we dat veel bestuurders de fiets gebruiken als middel om te ontspannen en de gedachten te ordenen.”

In het dagelijkse leven is De Jong – ook een fervent wielrenner – organisatieadviseur van beroep. “Je merkt dat samen een gedeelde hobby uitoefenen verbindend werkt. Mensen die in hun werkomgeving concurrenten zijn, bijvoorbeeld bij een aanbesteding, staan tijdens zo’n fietsend relatie-event plots over sport te praten. Van concurrentie is op dat moment geen sprake, dat is mooi om te zien.”

Wat ook meespeelt is dat in een tijd waarin contact steeds vaker digitaal verloopt mensen juist hunkeren naar persoonlijk contact. En bij fietsen staan vitaliteit en veiligheid centraal. “Al met al heeft de fiets veel voordelen.”

Terug naar IJsselstein. Namens Anderson MacGyver, de host van de dag, is onder meer Jeroen Spit van de partij. Net als veel van zijn collega’s is de consultant een enthousiast wielrenner. “Van de 40 mensen die we in dienst hebben fietsen er 15. Dat aantal was voorheen nog hoger. Maar inmiddels nemen we ook normale mensen aan, het is geen HR-beleid meer dat je moet fietsen om te worden aangenomen”, klinkt het gekscherend.

Anderson MacGyver heeft recent ook een eigen Business Cycling-event georganiseerd door BizzyWheels, vertelt Spit. “Dat is puur voor relaties uit ons eigen netwerk. Zo willen we ze bedanken en zowel beter als op een andere manier leren kennen. Maar het is ook bedoeld om die relaties met elkaar in contact te brengen. Als organisatie hebben we een specifieke aanpak waarmee we bedrijven vooruit proberen te helpen, en dan is het leuk als relaties daarover met elkaar kunnen doorpraten en uitdagingen, obstakels en successen kunnen delen.”

Spit benadrukt dat de fietsevents van het adviesbureau geen commerciële insteek hebben. “Het fietsen is geen verlengstuk van sales. Uiteraard ontstaan er soms vervolggesprekken of nodigen we iemand uit voor een inhoudelijke summit waar de nadruk wél ligt op vertellen wat we doen, maar dat is echt een afgeleide. Het gaat ons er puur om relaties beter te leren kennen en met elkaar in contact te brengen. En het is gewoon leuk om je passie met anderen te kunnen delen.”

“Het klassieke netwerken bestaat vaak toch gewoon uit een presentatie, een biertje drinken en geforceerd proberen met iedereen te praten, terwijl je hier gezellig samen op pad gaat. Onderweg heb ik vaak heel leuke gesprekken over het fietsen, maar ook over wat mij doordeweeks bezighoudt. Dat is echt heel erg leuk en voor mijn gevoel veel natuurlijker.”

Naast de eigen events fietsen de adviseurs van Anderson MacGyver mee met de ss Rides van BizzyWheels. Dit zorgt voor afwisseling in de contacten. Spit: “Bij een Business Ride leer je nieuwe mensen kennen die je vervolgens weer kunt uitnodigen voor het eigen evenement of andere activiteiten. Alfred heeft een uitgebreid netwerk met mensen vanuit onze tak van sport die het ook nog eens leuk vinden om te fietsen.”

“Zo kunnen we op een laagdrempelige manier collega’s linken aan mensen uit het BizzyWheels-netwerk. Daarbij is het erg leuk dat de Business Rides een goed doel zoals KiKa en De Nierstichting te ondersteunen, dat helpt gewoon.”