Bredase officier van justitie Yolanda van Setten naar Deloitte
De Bredase officier van justitie Yolanda van Setten verruilt de publieke sector voor een carrière in de consultancy.
Bij accountants- en adviesbureau Deloitte, dat in ons land 5.500 medewerkers en 14 kantoren telt, is Van Setten benoemd tot Director binnen de Forensic & Financial Crime-praktijk. Ondanks haar carrièreswitch blijft ze zich op hoofdlijnen bezighouden met dezelfde maatschappelijke taak: het bestrijden van financiële fraudeurs.
“Ik heb echt een hartgrondige hekel aan fraude”, zei Van Setten afgelopen week in gesprek met BN De Stem. “Fraude botst in alles met mijn gevoel voor integriteit en rechtvaardigheid.” Het is dan ook niet verrassend dat Van Setten het opsporen van digitale en financiële criminelen tot haar beroep heeft gemaakt.
De afgelopen elf jaar werkte Van Setten bij het Openbaar Ministerie (OM) in Breda, meest recentelijk als officier van justitie bij het arrondissement Zeeland-West-Brabant en als plaatsvervangend advocaat-generaal bij het gerechtshof in Den Bosch.
Binnen het OM had ze onder meer de portefeuille cybercriminaliteit onder haar hoede en gaf ze leiding aan “een ijzersterk team van digitale specialisten, tactische en financieel rechercheurs.” In deze rol slaagde ze erin een flink aantal complexe fraudenetwerken te ontrafelen, en gedurende haar loopbaan zag ze allerlei typen fraude voorbijkomen.
Van phishing, ransomware en DDos-aanvallen tot sexting, grooming, romance scams, staatshackers, factuurfraude, CEO-fraude en nog veel meer. Het zijn allemaal varianten van criminaliteit die hun oorsprong vinden in technologische vooruitgang.
Van Setten had ook de leiding over andere spraakmakende onderzoeken in de regio, zoals de liquidatie van Soufian Zouagh (een afrekening in het criminele circuit) en de spectaculaire kluisjeskraak bij de Rabobank in Oudenbosch.
Bij Deloitte gaat Van Setten “natuurlijk” haar werkzaamheden als officier van justitie missen. Waar ze vooral naar uitkijkt is dat ze zich nu veel breder bezig gaat houden met de aanpak van fraude. “Binnen het Openbaar Ministerie ben je toch beperkt. De strijd tegen fraude vraagt om een bundeling van krachten. Burgers, overheid en ondernemers. En dat ga ik doen. Met dezelfde inzet en passie.”
De Forensic & Financial Crime-praktijk van Deloitte adviseert overheden en bedrijven over manieren om hun blootstelling aan corruptie, financiële criminaliteit, bedrijfsfraude, cybercrime en andere kwetsbaarheden te reduceren. Het adviesbureau verricht ook opsporingsonderzoeken naar digitale criminaliteit.