Nederlandse tak van wereldwijd financial crime-netwerk gelanceerd

08 september 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Een groep van vooraanstaande organisaties actief binnen het ‘financial crime’-domein heeft de krachten gebundeld om gezamenlijk de Nederlandse Chapter van de Association of Certified Financial Economic Crime Professionals (ACFCS) te vormen. Dit platform stelt zich ten doel de preventie van financieel economische misdrijven binnen het Nederlandse financiële landschap bevorderen.

De lancering komt in een tijd waarin de wereldwijde risico’s van financiële misdrijven sterk aan het toenemen zijn. Volgens een schatting van een analistenbureau komen de totale kosten van financieel economische misdaad voor de wereldwijde financiële sector uit op ongeveer $180 miljard – enkele jaren terug lag dit nog onder de $100 miljard.

Misdrijven met het hoogste prijskaartje zijn onder andere het witwassen van geld, financiering van terroristen, fraude, belastingontduiking, verduistering, vervalsing, valsemunterij, cryptofraude en identiteitsdiefstal.

Nederland in trek voor e-crime door digitale volwassenheid

In Nederland is de situatie niet anders. Ons land vormt een van de meest digitaal geavanceerde landen van Europa en onze reputatie heeft ons naar de top van verschillende digitale volwassenheidsranglijsten gebracht. Tegelijkertijd betekent dit echter ook dat de Nederlandse infrastructuur hoog op de agenda staat van georganiseerde e-criminelen.

Volgens data van The Hague Security Delta is de schade als gevolg van de toenemende financieel economische misdaad vorig jaar de grens van €10 miljard gepasseerd, en tekenen van vertraging zijn vooralsnog niet gesignaleerd.

Dutch Chapter of global financial crime network launches

Een manier om financiële misdaad tegen te gaan ligt in betere samenwerking binnen de sector. In een poging dit te organiseren hebben Protiviti en BusinessForensics in het vierde kwartaal van 2019 de handen ineengeslagen, met als resultaat de lancering van de Nederlandse Chapter van de wereldwijde Association of Certified Financial Economic Crime Professionals (ACFCS). Opgericht in 2011 in de Verenigde Staten, opereert ACFC vandaag de dag in zo’n 50 landen, waarbij Nederland de laatste afdeling is die zich bij het netwerk heeft aangesloten.

Gisteren presenteerde de Nederlandse afdeling zich formeel aan het grote publiek. Aan het roer staat Ruth Post, Director Privacy & Compliance bij LeasePlan. Zij wordt vergezeld door andere bestuursleden Owen Strijland en Perry Huijgen van Protiviti, Tames Rietdijk van BusinessForensics, Lotte van Meerten van Van Lanschot Kempen en Adriaan Kom van Altares Dun & Bradstreet.

Samen tegen financiële misdaad

“De snelle opkomst van financiële criminaliteit die in de nabije toekomst zal plaatsvinden, betekent dat we waakzaam moeten zijn voor kwetsbaarheden, zeker nu we te maken hebben met een sterk veranderende omgeving. We zien daarom een ​​groeiende behoefte om van silo’s van organisaties of disciplines af te stappen en samen te werken in de strijd tegen financieel-economische criminaliteit”, aldus Post.

Het Nederlandse platform richt zich op drie pijlers: het delen van kennis en best practices, het ontwikkelen en leveren van training en tools en certificering voor door ACFCS-gesteunde referenties, zoals de Certified Financial Crime Specialist (CFCS).

In een reactie op de lancering gaf Owen Strijland, Director Financial Services bij Protiviti, aan: “We zijn bijzonder trots op deze mijlpaal, iets meer dan een half jaar nadat het idee ontstond. Iedere professional die zich op zijn of haar vakgebied wil inzetten tegen Financial Economic Crime is welkom!”