Protiviti strijdt samen met BusinessForensics tegen financiële criminaliteit

29 mei 2019 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Adviesbureau Protiviti is een partnership aangegaan met BusinessForensics, een leverancier van financial crime management-software voor de financial services sector.

De overeenkomst komt op een moment waarop banken, verzekeringsmaatschappijen en andere spelers in de financiële dienstverlening te maken krijgen met een recordniveau aan financiële criminaliteit. Criminele activiteiten horen helaas al eeuwenlang bij onze samenleving. De impact en waarde van financieel-economische criminaliteit is echter de laatste jaren enorm gestegen, te midden van een snel veranderend landschap dat bol staat van technologische ontwikkelingen. Gebruikmakend van de nieuwste technologieën zorgt zogeheten ‘crimetech’ ervoor dat criminelen in staat zijn het systeem te omzeilen en internationale criminele netwerken te laten floreren.

Volgens een schatting werd vorig jaar alleen al door activiteiten zoals drugshandel, gedwongen prostitutie en terrorisme voor meer dan $2,4 biljoen witgewassen via de wereldwijde financiële markten en banksystemen. Financiële criminaliteit omvat echter veel meer illegale activiteiten, waaronder veelvoorkomende misdaden als fraude, belastingontduiking, verduistering, valsemunterij, namaak en identiteitsdiefstal.

Bestrijding ondoeltreffend

Helaas zijn regelgevende instanties zeer ondoeltreffend in het bestrijden van financiële criminaliteit. Een recent rapport van het United Nations Office on Drugs and Crime waarschuwde al dat momenteel minder dan 2% van de criminele geldstromen die door de financiële markten vloeien door de rechtshandhavingsinstanties worden ondervangen. Toezichtshouders zoeken daarom in toenemende mate steun bij instellingen in de particuliere sector en lanceren een keur aan voorschriften die banken en financiële dienstverleners dwingen om nog meer de strijd aan te gaan met criminelen en hun transacties door deze nog beter te monitoren

De bekendste wetten en voorschriften tegen het witwassen van geld (ALM) zijn de FATF (die de basis vormt voor de Know Your Customer (KYC)-requirements), Europa’s Anti-Money Laundering Directive (AMLD 4 en AMLD 5) en de Amerikaanse Bank Secrecy Act (BSA).Protiviti strijdt samen met BusinessForensics tegen financiële criminaliteit

BusinessForensics en Protiviti

Tames Rietdijk is managing partner van BusinessForensics, een aanbieder van regtech-oplossingen met kantoren in Nederland en Singapore. Opgericht in 2010, ondersteunen de consultants, architecten en ontwikkelaars van het bedrijf klanten in de financial services-sector bij het monitoren en managen van integriteitsrisicos, evenals bij compliance. Rietdijk stelt dat het bedrijf op basis van zijn internationale opdrachten voor klanten uit de eerste hand ervaart dat banken en fintechs te maken hebben met “enorme uitdagingen op het gebied van naleving van wet- en regelgeving en operationele risico’s”.


“Bij BusinessForensics willen we organisaties helpen om deze uitdagingen effectief te beheersen”, voegt hij toe. Dit is waar Protiviti het toneel betreedt. Protiviti is een wereldwijd consultancykantoor gespecialiseerd in onder andere finance, technology, operations, governance, risk en internal audit. Het adviesbureau kan bogen op een bewezen trackrecord in de financiële dienstverlening, met in het bijzonder een sterke traditie op het gebied van regulatory compliance. “Samen met Protiviti zijn we ervan overtuigd dat we klanten kunnen helpen het juiste niveau van controle te bereiken”, aldus Rietdijk.

Als onderdeel van de samenwerking zal Protiviti de software van BusinessForensics tijdens zijn opdrachten gebruiken, waardoor het adviesbureau zijn aanbod kan verdiepen en verbreden. Waar Protiviti al langer investeert in kennis van financial crime management, wijst Owen Strijland, een Director binnen het Protiviti-kantoor in Amsterdam, erop dat technologie de ontbrekende schakel was in het dienstenaanbod. “Met deze samenwerking hebben we die kloof nu gedicht en kunnen onze klanten de toekomst met meer vertrouwen tegemoetzien.”

Door de bundeling van expertisegebieden kan Protiviti zich optimaal richten op de twee belangrijkste succesfactoren in het bestrijden van financiële criminaliteit, geeft Strijland aan. De recente onderzoeken van Refinitiv en een Big Four-kantoor hebben de kracht van een ‘blended’ aanpak onderstreept, en beide komen tot de conclusie dat niet enkel technologie, noch processen of mensen voldoende zijn om effectief te kunnen zijn. “Het is de combinatie van beide die zorgt voor baanbrekende prestaties.”

De twee bedrijven hebben de tijd genomen om hun partnerschap te formaliseren. Het adviesbureau en de softwareleverancier werkten eerder al samen aan drie klantprojecten. “Dit is een partnership dat zichzelf heeft gecreëerd door succes, doorzettingsvermogen en transparantie”, aldus Strijland.

Non-compliance

Aan het niet doeltreffend kunnen aanpakken van financiële criminaliteit hangt een flink prijskaartje. Uit een onderzoek van Fenergo uit 2018 blijkt dat in de afgelopen tien jaar voor een recordbedrag aan boetes – zo’n $26 miljard – is opgelegd wegens niet-naleving van AML, KYC en andere wet- en regelgeving rondom financiële criminaliteit. Het leeuwendeel, ongeveer de helft van deze boetes, werd opgelegd door het Amerikaanse ministerie van justitie (US Department of Justice).

In Europa zijn noemenswaardige voorbeelden van boetes die zijn uitgedeeld onder meer die aan de Standard Chartered Bank in het Verenigd Koninkrijk, de boete voor Danske Bank in Denemarken en, in ons land, de schikking die ING trof. De Nederlandse bank betaalde uiteindelijk een bedrag van meer dan €775 miljoen, omdat het witwaspraktijken niet had weten te spotten. Momenteel bevindt ook de Zweedse Swedbank zich in een bestuurlijke puinhoop vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij het op grote schaal witwassen van geld in de Baltische Staten en Rusland.