Schakel een financieel consultant in voor duurzaam advies

04 juni 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Het verduurzamen van de bedrijfsvoering wordt steeds belangrijker voor ondernemers. Een externe consultant die gespecialiseerd is in verduurzaming kan ondernemers hierbij van waardevol advies voorzien.

Voor bedrijven van iedere omvang geldt dat duurzaamheid hoog op de agenda hoort te staan. Naast de verantwoordelijkheid die iedere onderneming heeft om de opwarming van de aarde te remmen, dient duurzaamheid ook het eigen bedrijfsbelang. 

Zo veranderen de verwachtingen van consumenten. Onderzoek laat zien dat bedrijven die vooroplopen op het gebied van duurzaamheid een betere reputatie genieten. Deze trend was al zichtbaar voor de uitbraak van de covid-19-pandemie en tijdens de crisis is deze alleen nog maar meer versneld.

Schakel een financieel consultant in voor duurzaam advies

Nog een reden voor bedrijven om te focussen op duurzaamheid is dat het financiële waarde kan opleveren. Een rapport uit 2019 van Boston Consulting Group toont aan dat bedrijven die duurzaamheid verankeren in hun dienstverlening beter presteren, onder meer doordat zij de prijzen van hun producten (die in de smaak vallen bij de bewuste consument) kunnen verhogen en doordat meer circulaire processen restafval kunnen terugdringen. 

Het verduurzamen van de organisatie gaat echter niet zonder slag of stoot. Sterker nog, het is bekend dat dergelijke transformaties lastiger zijn om door te voeren dan de gemiddelde transformatie. Dit komt onder meer doordat (nog) niet iedereen overtuigd is van de financiële waarde van duurzaamheid en doordat het nog een relatief nieuw terrein is.

Het in de arm nemen van een consultant die ervaring heeft met het vak en al eerder vergelijkbare trajecten heeft doorlopen kan een slimme keuze zijn. Maar wat doet zo’n adviseur dan precies?

Als eerste zal zo’n consultant de bestaande processen binnen de organisatie doorlichten. Hieruit komen verschillende adviezen voort en vaak blijkt dat er meer mogelijk is dan ondernemers op voorhand verwachten. Kleine aanpassingen, bijvoorbeeld door stappen in het proces anders in te richten, kunnen restafval en daarmee geld besparen.

Het verhogen van de efficiency speelt hierbij een grote rol. Door bijvoorbeeld de foutmarge te verkleinen of activiteiten te automatiseren kan restafval worden verkleind. Een ander veelvoorkomend advies is om te kiezen voor duurzame materialen, waarvan de restanten recyclebaar zijn. Indien dit goed uitgezocht wordt, kan dit een win-win opleveren: producten worden niet alleen duurzamer maar ook goedkoper.

Een voor de hand liggende stap is om te onderzoeken of overstappen naar energie van een groene energieleverancier gewenst is. In de praktijk levert deze analyse via een energievergelijker een kostenbesparing op, want bedrijven kijken na het afsluiten van een energiecontract nauwelijks nog naar goedkopere alternatieven. Dit betekent dat zij na een paar jaar, bij het verlopen van het lopende contract, mogelijk te veel betalen voor hun energie.

Naast de mogelijkheid om over te stappen naar een groene energieleverancier, kan het installeren van zonnepanelen een positief effect hebben. Veel bedrijfspanden beschikken over een volledig plat dak, hiermee kan het rendabel zijn deze vol te leggen met zonnepanelen (op een schuin dak is het rendement lager).