‘Strategy = Execution’ van Jacques Pijl wint internationale prijs

01 juni 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Nadat het in Nederland al “het beste managementboek voor CEO’s” werd genoemd door het FD, heeft ‘Strategy = Execution’ nu een internationale prijs in de wacht gesleept. En niet zomaar een prijs: het boek van de Nederlandse managementconsultant Jacques Pijl won een van de ‘Oscars van de managementliteratuur’.

Vorige week zette de Amerikaanse uitgever Axiom de winnaars van de 2021-editie van de prestigieuze Business Book Awards in het zonnetje. Deze awards vormen is de grootste jaarlijkse verkiezing voor businessboeken die wereldwijd zijn uitgebracht en worden door sommigen zelfs aangeduid als de ‘Oscars voor managementboeken’.

Voor de huidige editie – de awards worden sinds 2008 uitgereikt – zijn de winnende boeken binnen 23 categorieën bekendgemaakt. Daaronder zijn categorieën te vinden als ‘Business Disruption’, ‘Leadership’, ‘Entrepreneurship’ en ‘Career’.

Jacques Pijl, Consultant and Author

Strategy = Execution ging er met de hoogste eer vandoor in de categorie ‘Business Theory’. Het boek helpt bestuurders met het vertalen van strategische plannen naar tastbare resultaten, oftewel implementatie. Dit domein staat bekend om zijn talloze uitdagingen. Zo komt uit onderzoek van Boston Consulting Group naar voren dat zo’n 70% van transformaties mislukt – dat wil zeggen: deze verandertrajecten realiseren de in de ontwerpfase gestelde doelstellingen niet of onvoldoende.

“Een strategie is zo briljant als de uitvoering ervan”, liet Jacques Pijl in 2016 weten bij het uitbrengen van de eerste editie van zijn boek Strategy = Execution. Geschreven in het Nederlands, drukte het boek al snel zijn stempel binnen bestuurskamers van vooraanstaande Nederlandse organisaties. Zo beschreef Feike Sijbesma (de toenmalige CEO van DSM) het boek en de daarin beschreven zestien bouwstenen voor excellente strategie-executie als “verplicht leesvoer voor iedere bestuurder”. 

Diverse andere topbestuurders deelden hun enthousiasme over het boek, waaronder Jacques van den Broek (CEO Randstad), Ben Verwaayen (voormalig CEO van Alcatel-Lucent) en Herna Verhagen (CEO van PostNL), evenals academici van gerenommeerde instellingen als het Franse INSEAD en het Zwitserse IMD. Niet veel later schopte Strategie = Executie het tot het bestverkochte managementboek van ons land en werd door het Financieele Dagblad uitgeroepen tot het favoriete boek van CEO’s.

Inmiddels zijn we drie jaar verder en is er ook een Engelse editie van het boek uitgebracht – ‘Strategy = Execution | Faster improvement, renewal and innovation in a new era’. En nu, een jaar na het internationale debuut, wordt het boek door juryleden geprezen voor diens baanbrekende inzichten, de praktische toepasbaarheid en zijn innovativiteit binnen een gebied dat vandaag de dag bovenaan de agenda van bestuurders staat.

“Het boek is gebaseerd op meer dan vier jaar onderzoek en weerspiegelt de inzichten afkomstig uit meer dan 300 bronnen, analyses van meer dan 75 strategie-executiecases bij bedrijven en uit meer dan 60 interviews met leidinggevenden”, legt Pijl uit, die partner is bij Turner, een Nederlands managementadviesbureau met ongeveer vijftig professionals.

“Organisaties van iedere omvang lopen het risico te worden verstoord door concurrenten of technisch onderlegde nieuwkomers in de markt. Bedrijfscontinuïteit is tegenwoordig niet langer vanzelfsprekend. Om concurrerend te blijven, is er vandaag de dag maar één wet: strategie = uitvoering. In de snel veranderende wereld van nu zijn degelijkheid, snelheid en wendbaarheid in de uitvoering belangrijker dan een perfect uitgestippelde strategie”, geeft Pijl aan.

Met het in de wacht slepen van de prijs voegt Pijl zich bij een exclusief groepje van voormalige winnaars, waaronder de Canadese academische en zakelijke auteur Henry Mintzberg, Nobelprijswinnaar Robert Shiller, Pulitzer Prize-winnaar Doris Kearns Goodwin en voormalig Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice, om er een paar te noemen.