Flux Partners betrokken bij vernieuwing station Ede-Wageningen

28 juni 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Treinstation Ede-Wageningen wordt de komende jaren grondig verbouwd door aannemerscombinatie EdesPoort. Deze werd op zijn beurt ondersteund door Flux Partners.

Om precies te zijn begeleidden de experts van het adviesbureau het consortium – bestaande uit: Van Hattum en Blankevoort, VolkerRail en Van Wijnen – de afgelopen tijd bij het aanbestedingstraject. 

“Het gaat om de vernieuwing van het station en het stationsgebied van Ede-Wageningen. Wij hebben samen met de leden van het consortium het winnende plan hiervoor geschreven”, vertelt een persvoorlichter van Flux Partners.

Flux Partners betrokken bij vernieuwing station Ede-Wageningen

De verbouwing van het station en stationsgebied zal naar verwachting eind dit jaar van start gaan en circa drie jaar in beslag nemen. Naast het consortium, zijn ook spoorwegbedrijf NS, beheerder ProRail en de gemeente Ede betrokken bij het project.

“De bouw van het nieuwe moderne station Ede-Wageningen met een nieuw spoor is een technische uitdaging die het mogelijk maakt dat er in de toekomst meer treinen kunnen rijden en stoppen in Ede-Wageningen”, zegt Dorothé Wennekendonk, regiodirecteur bij ProRail.

“Het nieuwe station vormt een visitekaartje voor stad en regio en zorgt voor een goede verbinding tussen de Enkawijk, de Kazerneterreinen en het World Food Center”, aldus Peter de Pater, wethouder van gemeente Ede: “Ik ben blij dat we nu volop verder kunnen met de bouw van het nieuwe station.”

Voorgeschiedenis

Anders dan de naam doet vermoeden, ligt station Ede-Wageningen niet op de grens van deze twee gemeenten, maar in Ede. Toen in 1937 de tramverbinding tussen beide plaatsen werd vervangen door een busdienst, werd – ter compensatie – de stationsnaam gewijzigd naar Ede-Wageningen. Onder druk van Wageningen en zijn plaatselijke universiteit is die naamswijziging nooit teruggedraaid. 

In 1984 werd station Ede-Wageningen grondig gerenoveerd. Aanvankelijk was het de bedoeling om het station in 2012 opnieuw onder handen te nemen. Niettemin werd die verbouwing meerdere keren verplaatst; eerst naar 2016, toen naar eind 2018 en tenslotte naar 2021. En daar lijkt het – volgens de plannen althans – bij te blijven.