Twee op de drie mkb'ers in zakelijke dienstverlening positief
Twee op de drie mkb’ers in de zakelijke dienstverlening zien de toekomst ondanks de coronacrisis positief in. Dit terwijl ruim een derde van de ondervraagde mkb’ers in coronajaar 2020 minder omzet realiseerde dan in het jaar ervoor, soms wel tot een kwart. Dat blijkt uit onderzoek van softwareleverancier Teamleader.
De omzet van de bedrijven die Teamleader onderzocht is gecontroleerd aan de hand van facturen. Het totale bedrag van alle facturen van de deelnemende mkb’ers is opgeteld en vergeleken met de omzet van 2019. Hieruit bleek dat er een totale omzetdaling was van 15%, volgens de onderzoekers “ongekend”. De sterkste omzetdaling was te zien bij kleinere mkb-bedrijven.
Facturen op tijd betaald
Opvallend voor een crisisjaar is dat facturen niet later betaald werden dan in de jaren ervoor. Teamleader verklaart dit door de economische steun van de overheid, waar bedrijven die aantoonbaar omzetverlies draaien nog steeds gebruik van kunnen maken. Hierdoor blijft de cashflow beter op peil, hoeven er minder werknemers ontslagen te worden en gaan bedrijven dus minder snel op de fles.
Heel belangrijk, zegt Jeroen de Wit, CEO van Teamleader. “De beste liquiditeitsmaatregel voor kleine bedrijven zijn klanten die tijdig betalen. Het lijkt erop dat de maatregelen die de overheid nam ook de hele kleine bedrijven hebben geholpen. Omdat hun klanten voldoende liquiditeiten hadden, konden ook de kleine leveranciers op tijd betaald worden.”
Het onderzoek van Teamleader bestond naast een data-analyse ook uit een survey, waaraan ruim driehonderd bedrijven deelnamen. Opvallend is dat 64% van hen aangeeft de toekomst vol vertrouwen tegemoet te zien. Slechts één op de acht (12%) is negatief. Bij mkb’ers die hun omzet het afgelopen jaar zagen dalen is dit positivisme logischerwijs iets lager.
Meer personeel
Het positieve sentiment zetten de bedrijven ook om in daden: één op de vijf mkb’ers uit het onderzoek heeft in 2020 meer personeel aangenomen dan in het jaar ervoor. Ruim driekwart van de mkb’ers kon bovendien het bestaande personeel volledig aanhouden, terwijl 65% van de ondervraagde bedrijven geen gebruik maakte van de maatregelen van de overheid. De zelfredzaamheid van deze bedrijven lijkt daarmee aangetoond.
“Er is een brede consensus dat de weg naar herstel is ingeslagen en dat zegt iets over de veerkracht van deze ondernemingen”, zegt De Wit. Ruim twee op de vijf mkb’ers heeft er ‘geen enkele twijfel’ over dat de weg naar herstel is ingeslagen, en 38% denkt zelfs dat de pandemie onder controle is.
“Zo heeft een ruime meerderheid er alle vertrouwen in dat zij in 2021 weer winstgevende groei realiseren. Dat is precies de gedrevenheid die we nodig hebben om uit deze crisis te komen. Desondanks denkt meer dan de helft van de ondernemers wel dat de sector blijvend is veranderd”, aldus De Wit.
Thuiswerken maakt productiever
Het onderzoek laat ook zien dat vier op de tien mkb’ers sinds corona meer hebben geïnvesteerd in het welzijn van hun werknemers. Dat doen ze bijvoorbeeld door het stimuleren van een dagelijkse wandeling (41%), het geven van kortingen op gezonde maaltijden (13%) en door (online) sportlessen te organiseren (13%).
Daarnaast wordt veel flexibeler gedacht over werktijden: bijna twee derde hanteert geen vaste uren meer en is tevreden zolang het werk maar gedaan wordt.
Bijna een derde geeft daarnaast aan dat thuiswerken efficiënter is en er minder tijd wordt ‘verspild’ bij bijvoorbeeld de koffieautomaat. Veel mkb’ers hebben de indruk dat hun personeel thuis harder werkt, maar signaleren wel verschillen tussen personeel met en zonder kinderen. Bijna een kwart (22%) stelt vast dat werknemers zonder kinderen productiever zijn dan collega’s met kinderen.