CFI begeleidt verkoop van scale-up Riaktr aan Zweedse SDS

14 mei 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd

De Belgische software-scale-up Riaktr heeft een nieuwe eigenaar: het Zweedse Seamless Distribution Systems (SDS). De deal werd begeleid door dealmakers van Corporate Finance International.

Riaktr was voor de closing eigendom van Endeit Capital, Fortino Capital, GIMV en enkele andere aandeelhouders (oprichters, management, werknemers en informele investeerders van het eerste uur). Om financiering te vinden voor de ambitieuze groeiplannen van het bedrijf werd Corporate Finance International (CFI) aan boord gehaald. Aan CFI de taak om een nieuwe strategische of financiële partner te vinden.

Het M&A-bureau organiseerde een competitief en wereldwijd proces, waarin met verschillende kopers is gesproken en onderhandeld. Dit proces heeft uiteindelijk geresulteerd in een succesvolle verkoop aan SDS. De Zweden betalen tussen de €15 miljoen en €20 miljoen voor de overname – hoeveel aandelen zij hiervoor krijgen is niet bekendgemaakt.

CFI begeleidt verkoop van scale-up Riaktr aan Zweedse SDS

Riaktr werd opgericht in 2009 en levert software voor business intelligence en big data analytics, met een focus op de telecomsector. Operators kunnen de software gebruiken om bijvoorbeeld de impact van hun verkoopkanalen te verbeteren, het netwerkonderhoud te optimaliseren of om grote investeringen in netwerkinfrastructuur beter te kunnen onderbouwen, zoals 5G en glasvezel.

Bekende klanten van Riaktr zijn onder meer Proximus, Orange en MTN. Het bedrijf is gevestigd in Brussel, België en heeft inmiddels ook een vestiging in Johannesburg, Zuid Afrika. Bij Riaktr werken nu rond de veertig professionals.

Onder de vlag van SDS verwachten de Belgen hun groei te versnellen. SDS is gespecialiseerd in mobiele betaaldiensten voor mobiele operators, distributeurs, retailers en consumenten. Zo verwerkt SDS in thuisland Zweden voor zijn klanten meer dan 90% van de omzet (betalingen tussen consumenten en bedrijven en de telecomoperators).

Sébastien Leempoel, CEO van Riaktr: “SDS is de perfecte partner voor Riaktr om toegang te krijgen tot nieuwe regio’s en onze groei te versnellen. Door toe te treden tot SDS kan het Riaktr-team de ambitieuze visie waarmaken, namelijk iedere professional van een telecomoperator voorzien van op maat gemaakte, bruikbare inzichten.”

Ook de verkopende aandeelhouders zijn verheugd over de deal. Zij ontvangen een lucratieve exit-multiple op hun investering van enkele jaren geleden. Endeit Capital en Fortino Capital Partners richten zich beide op scale-ups en kleine bedrijven. Het Belgische GIMV is een grote Europese investeringsmaatschappij met zo’n €2 miljard aan activa.

Over de samenwerking met Corporate Finance International zegt Endeit Capital-partner Edwin Hengstmengel: “We zijn blij dat het CFI-team ons vertegenwoordigd heeft in dit exitproces. De ervaring van CFI in de softwaresector is cruciaal gebleken, omdat ze de relevante spelers wereldwijd kennen en als geen ander de waarde van het businessmodel en de producten van Riaktr over de bühne kunnen brengen.”