Energierekening stijgt komende 30 jaar met 50%

17 mei 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

PwC waarschuwt voor een stijging van de energienota op de lange termijn. Vanwege een verdubbeling in de stroomvraag moet het elektriciteitsnetwerk flink aangepakt worden en de kosten daarvoor bedragen ruim €102 miljard.

Dat is een bedrag dat de netwerkbeheerders – Liander, Stedin, Enexis Netbeheer en TenneT – niet alleen kunnen ophoesten. PwC heeft berekend dat de bedrijven naar schatting zo’n 1,5 tot 2 miljard euro extra financiering per jaar nodig hebben. Volgens het adviesbureau kan dit alleen met “significante kapitaalstortingen”.

Tot en met 2050 moet het grootste deel van het geld uitgetrokken worden voor het aansluiten van windmolenparken op zee op het stroomnet, het aanleggen van nieuwe hoogspanningskabels en het bouwen van nieuwe transformatorstations.

Energierekening stijgt aankomende 30 jaar met 50%

Maar hoe wordt de rekening verdeeld? De netwerkbeheerders zijn momenteel in overleg met de Autoriteit Consument & Markt, Rijksoverheid, gemeenten en provincies om een oplossing te zoeken voor het financieringsvraagstuk. De beheerders willen onder andere weten of de kapitaalinjecties wel via netbeheerderstarieven aan huishouders moeten worden doorberekend.

De consument betaalt

Volgens PwC komt de rekening hoe dan ook voor een groot deel bij de consument terecht. “Door die investeringen van de netbeheerders nemen de tarieven voor verbruikers in theorie toe omdat het uitgangspunt is dat de sector in staat moet zijn de kosten terug te verdienen en een redelijk rendement te maken”, schrijft het advieskantoor.

Een gemiddeld huishouden betaalt nu tussen de 400 en 500 euro per jaar aan nettarieven. Volgens PwC stijgen de netwerkkosten voor consumenten met ruim 50% voor elektriciteit en 9% voor gas. In 2050 betaalt een doorsnee gezin dan jaarlijks 600 tot 750 euro voor de energierekening – een verschil van honderden euro’s. Mocht de rente over het geleende investeringsgeld stijgen, kunnen de kosten zelfs nog verder oplopen.

Opengebroken straten

De aanzienlijk duurdere energierekening is niet de enige overlast die consumenten de aankomende tijd zullen ervaren. Om aan de toenemende stroomvraag te voldoen, stellen de netbeheerders dat een derde van de Nederlandse straten de aankomende decennia opengebroken moet worden voor de aanleg van elektriciteitskabels. Naast een hogere energienota kunnen consumenten dus ook de nodige verkeersomleidingen tegemoetzien.