Elena Paniagua over haar overstap naar Sia Partners

07 mei 2021 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Na bijna vier jaar bij Capgemini Invent maakte Elena Paniagua twee maanden geleden de overstap naar Sia Partners, waar ze als senior consultant is gestart in het Financial Services-team. Hoe bevalt de overstap van de IT-gigant naar het kleinere kantoor?

Sia Partners is een managementadviesbureau dat zich positioneert als pionier op het gebied van consulting 4.0. Het kantoor verrijkt traditionele consultancy met een mix van AI en design capabilities om klanten extra toegevoegde waarde te leveren.

De overstap naar Sia Partners betekende voor Elena een nieuwe kans bij een jong en groeiend bedrijf. Terwijl Sia Partners een wereldwijd bedrijf is met meer dan 1.800 consultants, is het kantoor in Amsterdam met bijna 60 medewerkers een stuk kleiner dan haar vorige werkgever Capgemini Invent.

Elena Paniagua, Senior Consultant, SiaPartners

“Natuurlijk zijn er verschillende factoren waarmee je rekening houdt bij het wisselen van baan, zo mogelijk nog meer tijdens een wereldwijde pandemie”, vertelt ze. “Maar met een positieve mindset dat het leven en het bedrijfsleven weer terug zullen keren naar normaal, waren de belangrijkste factoren mijn carrièregroei en -ontwikkeling. Hoewel ik begrijp dat er veel andere factoren zijn die meespelen bij het maken van een overstap van een groot bedrijf naar een klein bedrijf, is dit de kern waarop ik mijn beslissing heb gebaseerd.”

“Zo zijn er veel mogelijkheden om te groeien in een groot bedrijf, maar is er ook meer politiek en er is de groeiende bezorgdheid om een ​​nummer te zijn in plaats van een individu”, legt ze uit. “Ik realiseerde me dat ik vast kwam te zitten in een specifiek vakgebied met weinig uitzicht op deelname aan andere type projecten, wat ook maakte dat ik het gevoel kreeg dat ik steeds minder het verschil maakte.”

Deel van het succes

Nu ze haar eerste twee maanden bij Sia Partners achter de rug heeft is dat gevoel helemaal verdwenen. “In een kleiner bedrijf als Sia Partners draagt ​​elke consultant bij aan het slagen of mislukken van zowel interne als externe projecten. Van alle consultants wordt verwacht dat ze waar mogelijk helpen, en Sia Partners stimuleert initiatieven en samenwerking tussen teams enorm. De mogelijkheid van meer gevarieerd werk trok me erg aan.”

“Je ziet dat mensen de neiging hebben om mee te doen en betrokken te raken bij andere onderdelen van het bedrijf. De mogelijkheid om invloed uit te oefenen en uitgedaagd te worden inspireert mij om actief mee te doen op een van de belangrijkste pijlers van Sia Partners, Consulting for Good, waarbij ik dit kan doen bij mijn eigen team maar ook met andere business units. De kans om deel uit te maken van het succes van het bedrijf speelde ook mee in mijn beslissing.”

Elena blikt dan ook tevreden terug op haar keuze voor het kleinere kantoor. “Ik merk dat de continue druk vanuit business een groot bedrijf ertoe aanzet om over-managed te worden, met een risico dat de cultuur en de trots om er te werken verminderen en waardoor het vervolgens moeilijker wordt om werknemers te kunnen behouden. Bij een kleiner adviesbureau kun je je simpelweg niet verschuilen, wat meer kans biedt op eerlijkheid, transparantie en flexibiliteit in de manier van werken.”

“Sia Partners biedt zijn consultants de autonomie om klanten te helpen zoals zij dat nodig achten, in plaats van het volgen van strikte richtlijnen en scripts. Uiteindelijk waarderen klanten de ongecompliceerde, persoonlijke benadering. Hoe groter het bedrijf, hoe moeilijker het lijkt om deze cultuur in stand te houden.”

Werken op afstand met mensen die je niet kent

Uiteraard kwamen bij het overstappen in tijden van corona wel wat extra uitdagingen kijken, hoewel Elena dat direct relativeert. “Ik kan zeggen dat ik echt geluk heb gehad, vooral met betrekking tot de timing. Tegen de tijd dat ik bij Sia Partners kwam werken, was werken op afstand al bijna een jaar lang de gewoonte, dus virtuele vergaderingen en werken vanuit huis waren inmiddels heel normaal.”

“De steun en warmte die ik kreeg van collega’s, en de begeleiding en advies van mijn managers bewijzen dat ik de juiste beslissing heb genomen.”

Desondanks bleef de start spannend. “In normale omstandigheden is het al uitdagend om aan een nieuwe baan te beginnen, waarbij je zowel jouw professionele expertise als sociale vaardigheden graag wilt laten zien. Op afstand beginnen kan dan afstandelijk en onpersoonlijk aanvoelen.”

“De belangrijkste uitdaging lijkt hierbij meteen de meest voor de hand liggende: je moet werken met mensen die je nog nooit hebt ontmoet, en als je ze alleen op video ziet, mis je het persoonlijk contact kunnen maken. Een ander nadeel is dat de uitwisseling van ideeën veel moeilijker gaat wanneer je op afstand werkt. Ik zit meestal in een soort bubbel, omdat er geen manier is om deel te nemen aan smalltalk of het luisteren naar gesprekken tussen collega’s.”

Tijdens haar eerste weken heeft ze daarom de tijd genomen om zichzelf aan haar nieuwe functie te laten wennen en de druk te weerstaan ​​om te proberen een ​​“grootse entree” te maken. “Mijn doel was om snel aan de slag te gaan, samen te werken, contact te maken met collega’s en op de hoogte te raken van alles wat er speelt.”

“Ik plande één-op-één-meetings met iedereen uit het team om hen persoonlijk te leren kennen. Uit deze gesprekken en de wekelijkse teamvergaderingen vond ik al snel verschillende onderwerpen waar ik een bijdrage aan kon leveren, niet alleen voor het Financial Services-team, maar ook in onderwerpen als DEIB (Diversity, Equity, Inclusion and Belonging).”

“Het is belangrijk om proactief te zijn en betrokken te raken bij lopende projecten. Door samenwerking heb ik zowel collega’s kunnen leren kennen als inzicht gekregen in hoe het er binnen Sia Partners aan toegaat.”

Geweldige toekomst tegemoet

Ook al werkt Elena dan vanuit huis, inmiddels voelt ze zich al helemaal thuis bij Sia Partners. “Naar mijn mening is een virtuele onboarding slechts een onderdeel van het starten van een nieuwe baan. Het leren van de cultuur is het belangrijkst. Cultuur is gebaseerd op hoe mensen met elkaar omgaan en samenwerken. Een kleiner bedrijf dwingt je dan om je sneller onder te dompelen en aan te passen aan de cultuur. Ik kan zeggen dat ik me al na een paar weken als een onderdeel van het team voelde.”

“Voor mij was het veranderen van bedrijf niet zo eenvoudig als groot versus klein of virtuele onboarding versus persoonlijke, maar eerder de combinatie van bedrijfscultuur en wat goed was voor mijn carrière. Je gewaardeerd voelen en tevreden zijn met je baan gaat voor mij over deze cultuur en waarden.”

“De steun en warmte die ik kreeg van collega’s, en de begeleiding en advies van mijn managers bewijzen dat ik de juiste beslissing heb genomen om van baan te veranderen. Bovendien zorgt de open en ondernemende cultuur van het bedrijf ervoor dat ik een geweldige toekomst bij Sia Partners tegemoet ga.”