AXECO begeleidt verkoop van afvalverwerker AEB

04 mei 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd

De gemeente Amsterdam is deze maand begonnen met de verkoop van zijn aandelen in afvalverwerker AEB. Het verkooptraject wordt begeleid door experts van financieel adviesbureau AXECO.

De afgelopen jaren haalde het Amsterdamse afvalbedrijf AEB meermaals het nationale nieuws. Zo doorliep het bedrijf – met de gemeente Amsterdam als 100% aandeelhouder – in 2017 een herfinancieringstraject om overeind te blijven. Twee jaar later bracht achterstallig onderhoud AEB echter opnieuw tot de rand van de afgrond, waarna de gemeente KPMG inschakelde om een marktverkenning te doen.

De vraag die destijds speelde was: moet AEB worden verkocht of heeft het meer baat bij een herstructureringsplan? Inmiddels heeft de Amsterdamse gemeenteraad daar een antwoord op gevonden: de aandelen van de gemeente Amsterdam in de afvalverwerker zullen de komende tijd worden verkocht aan een of meerdere particuliere partijen.  

AXECO begeleidt verkoop van afvalverwerker AEB

“AEB en de gemeente zijn er klaar voor en ook de marktomstandigheden maken het mogelijk om de verkoop van AEB te starten”, zegt wethouder Victor Everhardt (D66). “De afgelopen tijd heeft AEB bedrijfsmatig en financieel een goede verbeterslag gemaakt. Ik heb alle vertrouwen in een zorgvuldig verkoopproces.”

Paul Dirix, CEO van AEB, laat weten dat AEB onder de hoede van een nieuwe eigenaar “de weg omhoog met succes kan vervolgen, in het belang van klanten, medewerkers en alle andere partijen die bij AEB betrokken zijn.”

Wat wel en wat niet in de etalage?

Naast dat de gemeente al zijn aandelen in de afvalverwerker verkoopt, maken ook de dochterondernemingen van AEB deel uit van de transactie. Het gaat hier om een bio-energiecentrale en een afvalenergiebedrijf van AEB. Ook het 40%-belang van AEB in een Amsterdams recyclebedrijf zal worden verkocht. 

De aandelen van AEB in energiebedrijf Westpoort Warmte (WPW) maken geen deel uit van de transactie. Dit 50%-belang werd in maart 2021 overgenomen door de gemeente Amsterdam voor €73 miljoen, zodat AEB met de opbrengst daarvan een deel van de bankschulden kan aflossen.

Eind 2019 had de afvalverwerker een schuld van maar liefst €147 miljoen bij de gemeente Amsterdam. Door de verkoop van het belang in WPW aan de gemeente Amsterdam daalde AEB’s schuld aan de gemeente en de banken.

Verkooptraject

Het verkooptraject – dat naar verwachting eind dit jaar zal worden afgerond – wordt begeleid door experts van AXECO. Tot 17 mei kunnen geïnteresseerde partijen zich melden bij het adviesbureau, dat de bids vervolgens gaat doorlichten. Daarna worden meerdere biedingsfases georganiseerd.

De prijs is het belangrijkste verkoopcriterium. Daarnaast moet een potentiële koper transactiezekerheid kunnen bieden. “Ook zoekt de gemeente voor AEB een nieuwe aandeelhouder met een langetermijnperspectief. Deze moet AEB in staat stellen om zijn belangrijke rol voor de stad en haar inwoners te blijven vervullen en verder te verduurzamen”, schrijft AXECO in een verklaring.

Tijdens het verkoopproces worden alle betrokken partijen verplicht tot geheimhouding. “Een publieke aankondiging zal volgen op het moment dat het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amsterdam en zijn raad een besluit hebben genomen over de verkoop”, zo valt te lezen.