Dealmakers begeleiden Swinkels met overname van speciaalbierbrouwer

04 mei 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel

Drankgigant Swinkels heeft speciaalbierbrouwer Uiltje uit Haarlem overgenomen. De deal werd begeleid door M&A-experts van BDO, OXEYE Advisors en AXECO.

Royal Swinkels Family Brewers – het voormalige Bavaria – werd opgericht in 1680 en zette in 2019 bijna €900 miljoen om. Een derde van de omzet wordt in Nederland gegenereerd, de rest in ruim 130 andere landen. Het bedrijf uit Lieshout (Noord-Brabant) is naast Bavaria ook bekend van speciaalbieren zoals La Trappe, Palm en Steenbrugge. Met de overname van Uiltje wordt een nieuw speciaalbier aan het assortiment toegevoegd.

“We kijken er erg naar uit om samen verder te werken aan de speciaalbierrevolutie in Nederland en daarbuiten. Als familiebrouwer herkennen wij bij Uiltje de passie en drive voor het brouwen van een echt goed bier als geen ander”, zegt Peer Swinkels, CEO van Royal Swinkels Family Brewers, in een persbericht op de website van het bedrijf. Dealmakers begeleiden Swinkels met overname van speciaalbierbrouwerUiltje Brewing Company, dat in 2019 een winst maakte van meer dan €200.000, werd in 2012 opgericht door Robbert Uyleman. Vandaag de dag brouwt het met 27 medewerkers meer dan 10.000 hectoliter bier per jaar. Bekende bieren van Uiltje zijn onder andere Bird of Prey, Trackdown, Dikke Lul 3 Bier! en de alcoholarme Superb-Ow.

“Wij verheugen ons enorm om onderdeel te worden van Swinkels Family Brewers, een mooi familiebedrijf met een ontzettend lange bierhistorie. We zien zoveel kansen en willen graag verder groeien”, zegt Ruben Korthuis, Algemeen Directeur van Uiltje Brewing Company. 

Door de overname kan de Haarlemse brouwer de komende jaren gebruik gaan maken van de uitgebreide kennis en ervaring van Swinkels Family Brewers op het gebied van innovatie en duurzaamheid. Ook heeft de samenwerking enkele praktische voordelen voor Uiltje. Zo kan het bijvoorbeeld zijn distributiecapaciteit verder opschroeven. 

Dealmakers

Bij de transactie tussen Swinkels en Uiltje waren verschillende partijen betrokken. Zo verleenden experts van accountants- en adviesbureau BDO het fiscale advies (Rene Verbakel) en de financiële due diligence (Sander Holster, Koen van den Heijkant, Krista Nasibdar-Treur en Marc Castillo Fuertes). BDO was afgelopen maand eveneens betrokken bij de verkoop van softwarebedrijf Archive-IT.

Het M&A-advies werd verzorgd door financiële dienstverleners OXEYE Advisors (Joost Smaal, Daniel Frijns, Erik van der Werf) en door AXECO, dat recent ook betrokken was bij de overname van energieleverancier Eneco door Mitsubishi (omvang: €4,1 miljard). OXEYE Advisors ondersteunde op zijn beurt recent onder andere de Amsterdamse data-analyse provider TAPP met het binnenhalen van groeikapitaal.

Over de deal zijn op het moment van schrijven geen financiële details naar buiten gebracht.