KPMG Transaction Services begeleidt transactie in bierwereld

29 oktober 2018 Consultancy.nl 5 min. leestijd

Swinkels Family Brewers heeft bierimporteur Bier&cO overgenomen. Hiermee slaat de brouwerij achter Bavaria een grote slag binnen de steeds belangrijkere markt voor speciaalbier. “Het assortiment van Bier&cO bevat prachtige lokale én internationale merken waar we door deze overname nog meer consumenten van kunnen laten genieten”, aldus Peer Swinkels, CCO van Swinkels. De deal kwam tot stand onder begeleiding van overnamespecialisten van KPMG Transaction Services.

Bier&cO is naar eigen zeggen een van de grootste importeurs van speciaalbier van Europa. Met de overname zegt Swinkels Family Brewers – dat tot voor kort nog Bavaria heette – de “lokale relevantie” van zijn portfolio te versterken en verdere invulling te geven aan zijn groeistrategie: “Deze overname is een logische en mooie stap na de aankondiging van de nieuwe bedrijfsidentiteit van Swinkels Family Brewers, waarmee wij naast ons merkenportfolio ook onze lokale en internationale positie verder verstevigen voor de toekomst”, aldus Peer Swinkels. 

“Bier&cO is uitgegroeid tot een ware ambassadeur van lokaal- en speciaalbier”, stelt Gaius Voûte, algemeen directeur van Bier&cO: “Om verder te groeien, zochten we een strategisch partner. Swinkels Family Brewers voelde meteen aan als een perfecte match.” De importeur wijst daarnaast op de extra afzetmarkt die ontstaat dankzij de deal met Swinkels. Voûte: “Ik heb het volste vertrouwen dat we ons gezamenlijke portfolio, met een diversiteit aan merken en smaken, aan een nog breder publiek kunnen aanbieden.”

Krakersbier

Bier&cO ontstond dertig jaar geleden binnen de Amsterdamse kraakbeweging, die het niet zag zitten de kas te spekken van grote commerciële brouwerijen: “Vanaf eind jaren tachtig smokkelden we als eersten een lading Belgisch abdijbier voor onze krakersvrienden naar Nederland. Het begin van een groot avontuur”, aldus het bedrijf dat bieren en frisdranken verhandelt van onder meer Oedipus, Fritz Kola, Lindeboom, Weihenstephaner, Wostok, BrewDog en Brooklyn Brewery. Sinds die rebelse start groeide de importeur uit tot een belangrijke speler binnen de Europese bierwereld en lijkt het zijn verzet tegen het kapitalisme te hebben gestaakt. Volgens de meest recente jaarrekening – die van 2016 – genereert Bier&cO met 42 medewerkers een omzet van €5,7 miljoen euro en een nettowinst van €553.000.

Bavaria-brouwer neemt speciaalbierimporteur Bier&cO over

Familiebedrijf Swinkels staat inmiddels zeven generaties lang aan het hoofd van een groep van ondernemingen met in totaal vijf eigen brouwerijlocaties in binnen- en buitenland, die samen goed zijn voor de productie van 7,5 miljoen hectoliter bier en 830.000 hectoliter frisdrank. Binnen Nederland gaat het om brouwerij Bavaria in Lieshout en brouwerij de Koningshoeven in Berkel-Enschot, en in het buitenland brouwerij Habesha in Ethiopië en de brouwerijen Rodenbach en Palm & De Hoorn in België. 

Deze laatste brouwerij kwam in 2016 in handen van Swinkels toen het – destijds nog als Bavaria – Palm Belgian Craft Brewers overnam. Daarnaast wordt sinds 2017 samengewerkt met het Spaanse biermerk Moritz, waardoor de twee bedrijven elkaars bier distribueren in hun respectievelijke thuismarkten. Ook werkt Swinkels op lokale basis al samen met Brouwerij Maallust (Veenhuizen), Vandeoirsprong (Oirschot), Brouwerij Maximus (Utrecht) en Brouwerij Oersoep (Nijmegen). Wereldwijd biedt Swinkels werk aan zo’n 1.500 mensen. Daarmee behaalde het in 2017 €659 miljoen omzet en €41,1 miljoen winst. 

Meer import, minder export

Het is niet bekendgemaakt wat Swinkels heeft neergeteld voor Bier&cO. Volgens analisten zet Swinkels een goede stap met deze laatste toevoeging aan het drankenportfolio. Speciaalbieren doen het steeds beter, zowel in de cafés als de supermarkten. Het CBS meldde onlangs dat, terwijl de export van Nederlands bier het afgelopen jaar met 2% is gedaald, de Nederlandse import van buitenlands bier met 1,5% is gestegen. Peer Swinkels geeft aan dat Bier&cO ook al een tijdje op het verlanglijstje van de brouwer stond.

Direct na de bekendmaking van de deal hebben Swinkels en Bier&cO hun distributieactiviteiten voor de Nederlandse horeca gebundeld. De retail zal later volgen. Bier&cO blijft wel als zelfstandig bedrijf opereren onder de eigen naam: “Wij blijven doen waar we al jaren goed in zijn: het prikkelen van het smaakpalet van alle liefhebbers van ambachtelijke dranken, maar vanaf nu op grotere schaal. Een mooie erkenning voor Bier&cO en onze partners”, aldus Voûte. 

Overnameadviseurs

Tijdens het overnametraject verzorgden adviseurs van de M&A-afdeling van KPMG voor transactieondersteuning. Het verantwoordelijke dealteam werd geleid door Patrick de Graaf, die als CFO aan het hoofd staat van de Deal Advisory-praktijk van het Big Four-kantoor en eerder dit jaar ook betrokken was bij de fusie tussen de garnalen- en visbedrijven Klaas Puul en Foppen. Verder bestond het KPMG-team uit Wouter Moet, Director Deal Advisory; Freek Lagas, Manager Transaction Services; en Matthijs van der Nap, Executive Transaction Services.

Daarnaast verzorgden Remco van der Pol, Chris Franken en Jochem Borst van Quore Capital het M&A-advies. Voor de juridische ondersteuning werd een beroep gedaan op advocatenkantoren Allen & Ovary en Loyens & Loeff, dat werd vertegenwoordigd door Harmen Holtrop, Joukje Baur, Antoinette van der Hauw, Pauline Waalkens, Ingrid Hijdra en Louis Lutz. 

Lees ookNederland behoort tot vijf grootste bierproducenten van Europa.