Nederland behoort tot vijf grootste bierproducenten van Europa

19 september 2017 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Van de circa 39 miljard liter bier die jaarlijks wordt gebrouwen in Europa, is zo’n 2,6 miljard liter afkomstig uit Nederland. Daarmee staat ons land op de vijfde plek van grootste bierproducenten van Europa. De lijst wordt aangevoerd door onze oosterburen – de Duitsers brouwen jaarlijks 8,3 miljard liter van de gouden vloeistof – op afstand gevolgd door de UK en Polen. Dit blijkt uit een analyse van de research redactie van Consultancy.nl.

Vorig jaar werd er in de Europese Unie (EU) 39 miljard liter alcoholhoudend bier gebrouwen. Ten opzichte van 2015 is de bierproductie in 2016 met 400 miljoen liter toegenomen. Afgezet tegen het totale inwoneraantal van de Europese Unie, werd er vorig jaar 76 liter bier per inwoner gebrouwen. Daarbovenop werd vorig jaar nog eens bijna 900 miljoen liter alcoholvrij bier (tot maximaal 0,5% alcohol) gebrouwen.

Twee derde van de complete EU-productie van alcoholische bieren was afkomstig uit slechts zes van de lidstaten. Duitsland is veruit de grootste bierbrouwer en was vorig jaar goed voor een bierproductie van maar liefst 8,3 miljard liter – 21% van de totale productie in de EU. Het Verenigd Koninkrijk volgt op de tweede plek met een productie van 5,1 miljard liter bier in 2016. Met andere woorden, een op de vijf biertjes zijn Duits, terwijl ongeveer een op de acht van Britse makelij zijn. De derde en de vierde plek gaan naar respectievelijk Polen (4 miljard liter, 10%) en Spanje (3,7 miljard liter, 9%).

Bierproductie in de Europese Unie

De overige twee landen die behoren tot de zes lidstaten met de grootste bierproductie zijn Nederland en België. De Nederlandse bierbrouwerijen waren in 2016 goed voor een bierproductie van 2,6 miljard, oftewel 7% van de gehele Europese productie, terwijl in België 2,3 miljard liter bier (6%) werd gebrouwen. Voor ons land betekende dit echter een daling in productie – in 2015 kwam de Nederlandse bierproductie nog in de buurt van de 2,8 miljard liter. Wel ligt de productie van 2016 hoger dan in de drie jaar daarvoor (2012, 2,5 miljard; 2013, 2,5 miljard; 2014, 2,6 miljard). De Belgische productie heeft vorig jaar wel groei vertoond – in 2015 werd nog 2 miljard liter geproduceerd.

Nederland grootste exporteur

Ondanks de vijfde plek in de lijst van landen met de grootste bierproductie, staat Nederland bovenaan de lijst als het gaat om de export van bier. Nederland exporteerde vorig jaar 1,9 miljard liter bier en loopt daarmee 200 miljoen liter voor op Duitsland (#2 exporteur). De Nederlandse export bestaat voor een groot deel uit de export van Heineken, dat samen met SAB Miller en Ab-Inbev en Carlsberg de Big Four van Europees bier vormt. België exporteerde 1,5 miljard liter bier – meer dan de bierexport van Frankrijk (0,7 miljard) en het Verenigd Koninkrijk (0,6 miljard) bij elkaar opgeteld.

Het grootste deel van de Europese bierexport buiten de EU gaat naar de Verenigde Staten (1,1 miljard liter, 34% van de totale export naar landen buiten de EU). Na de VS zijn China, Canada en Zuid-Korea de grootste importeurs van bier uit de EU. Zwitserland, dat geen EU-lidmaatschap heeft maar wel in Europa ligt, importeerde in 2016 113 miljoen liter bier van Europese brouwerijen.

Mexicaans bier

Gekeken naar de import van bier afkomstig uit landen die geen deel uitmaken van de EU, blijkt Mexico de belangrijkste handelspartner. De populariteit van Mexicaanse biermerken als Sol, Desperados en Corona zorgde voor een bierstroom van 179,5 miljoen liter naar EU-lidstaten. Opnieuw is familiebedrijf Heineken hier een van de grootste exporteurs – het bierconglomeraat is eigenaar van onder meer de merken Sol en Dos Equis.

Gerelateerd: Aantal bierbrouwerijen in Nederland verdubbelt in drie jaar.