Aantal bierbrouwerijen in Nederland verdubbelt in drie jaar
Het aantal biermakers in Nederland is in de afgelopen jaar drie jaar ruim verdubbeld van 206 naar 442. De groei van het aantal bierproducenten wordt met name gestuwd door de populariteit van speciaalbier en craft beers, die voornamelijk worden gebrouwen door lokale microbrouwers.
Het ambachtelijk brouwen van bier is in opkomst in Nederland. De afgelopen jaren zijn er een groot aantal kleine bierbrouwerijen – of microbrouwers – opgezet, die op lokale schaal speciaalbieren of zogenaamde craft beers brouwen. Craft beer is een Amerikaanse verzamelnaam voor ambachtelijk gebrouwen streekbier met afwijkende smaken, dat vaak een hoger alcoholpercentage heeft dan het gouden vocht dat door de grotere brouwerijen op de markt wordt gebracht. Craft beer is op zijn beurt weer gebaseerd op Belgische en Duitse speciaalbieren.
Gestuwd door de opkomst van ambachtelijk bier en speciaalbier neemt het aantal bierbrouwers in ons land in hoog tempo toe. Data van branchewebsite Cambrinus.nl toont aan dat Nederland anno 2016 in totaal 442 bierproducenten telt, waarvan 226 bierbrouwerijen en 216 brouwerijhuurders. Die laatste groep beschikt niet over eigen brouwfaciliteiten, maar huurt deze van een brouwerij in de buurt. Ten opzichte van 2015 zijn er netto 54 biermakers bijgekomen – er zijn 59 brouwers gestart, terwijl 5 brouwers hun deuren hebben gesloten.
De stijging in 2016 tot nu toe is echter nog laag in vergelijking met de toename van het aantal biermakers in 2015. Vorig jaar kwamen er netto maar liefst 102 brouwerijen en brouwerijhuurders bij, en het jaar daarvoor (2014) 80. Met deze groeiaantallen is het aantal bierbrouwers sinds eind 2013 ruim verdubbeld, van 206 toen naar 442 brouwers vandaag de dag.
De meeste Nederlandse brouwerijen staan in de provincie Noord-Brabant, met 48 stuks. Door het hoge aantal brouwerijhuurders kent Noord-Holland echter het hoogste aantal biermakers, maar liefst 103, van wie 70 huurders. Ook in Zuid-Holland en Gelderland is het aantal biermakers boven de 50 uitgestegen, met ongeveer 60% brouwerijen en 40% huurders. De top vijf wordt gesloten door Utrecht met 13 brouwerijen en 22 huurders. De minste brouwers zijn te vinden in Flevoland en Drenthe, met respectievelijk 9 en 6 biermakers.
Duizend verschillende brouwerijen
Jochem Kroezen, een bedrijfskundige die promotieonderzoek heeft gedaan aan de Erasmus Universiteit naar de achtergronden van de recente opleving van de Nederlandse biercultuur, laat in zijn onderzoek zien dat Nederland ooit nog veel meer brouwerijen telde dan nu. In de 19e eeuw had Nederland volgens Kroezen wel duizend verschillende bierbrouwerijen, maar in 1900 waren dat er nog maar 500. In de jaren daarna liep het aantal nog veel verder terug, naar dertien brouwers in 1980, doordat alle kleine brouwerijen werden opgekocht door grote partijen of werden weggeconcurreerd. Sindsdien is het aantal brouwers weer gaan stijgen, mede door de opkomst van het consumentenverzet in de jaren ’80.
Gerelateerd:
- Megafusie in biermarkt is goudmijn voor externe adviseurs
- Heineken schroeft uitgaven aan consultants met eenvijfde terug