PNO ondersteunt Eurekite bij het aanvragen van innovatiesubsidies

09 juni 2021 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Chemiestartup Eurekite heeft de afgelopen jaren met ondersteuning van experts van adviesbureau PNO meerdere innovatiesubsidies binnengehaald.

Gerard Cadafalch richtte Eurekite in 2015 op nadat hij een toevallige ontdekking had gedaan tijdens zijn promotieonderzoek aan de Universiteit Twente (UT). Op een vrijdagmiddag deed Cadafalch in het lab iets in een oven. Toen hij het de daaropvolgende maandag eruit haalde, bleek het eindresultaat anders dan hij had verwacht. 

Hij had namelijk flexibele keramiek gemaakt. Dit materiaal kan worden gebruikt voor uiteenlopende zaken, zoals mobiele telefoons, sensoren, lithiumaccu’s en zonnepanelen. Kort na zijn ontdekking gooide Cadafalch zijn promotieonderzoek radicaal om, waarna Eurekite het levenslicht zag. Investeringsfonds Cottonwood zag wel brood in de flexibele keramiek en stapte bij de oprichting direct aan boord.

PNO ondersteunt Eurekite bij het aanvragen van innovatiesubsidies

R&D-subsidie

Niet veel later kwam het bedrijf via de UT in contact met de consultants van PNO, die Eurekite ondersteunden bij het succesvol aanvragen van de WBSO-regeling. Dit is een subsidie voor onderzoek en ontwikkeling (R&D), dat vanzelfsprekend in grote mate plaatsvindt binnen een technologisch bedrijf als Eurekite. 

Daarnaast hielpen de adviseurs van PNO de chemiestartup met de jaarlijkse verplichte controleronde van de WBSO-regeling. “Die lijkt eenvoudig, maar is ingewikkelder en omvattender dan op het eerste gezicht lijkt”, vertelt André Bijker, manager van het WBSO-team van PNO.

Innovatiekrediet

Naast de WBSO-regeling, kwam Eurekite volgens PNO ook in aanmerking voor het Innovatiekrediet. Dat is een financiële regeling vanuit het ministerie van Economische Zaken (EZ) voor Nederlandse bedrijven die werken aan veelbelovende, innovatieve projecten. 

“Als ik het goed heb, zijn we in het voorjaar van 2018 begonnen met het Innovatiekrediet. We hebben eerst een quickscan gedaan en samen met PNO contact gehad met EZ”, vertelt Bas Kerkwijk, COO van Eurekite. “Het was duidelijk dat ons opschalingsproject voor het Innovatiekrediet in aanmerking kwam omdat het een hoog technologisch risico had.” 

Achteraf bleek 2018 echter te vroeg te zijn voor Eurekite voor het aanvragen van het Innovatiekrediet. “Nadat we een plan hadden uitgewerkt, kwamen we erachter dat we het bewijs van eigen financiering van 55% van de projectkosten al moesten hebben op het moment dat we de aanvraag indienden”, vervolgt Kerkwijk. “Dat was toen nog niet het geval.” 

“Ik zou PNO zeker aanbevelen aan andere bedrijven. Sterker nog, dat heb ik al gedaan.”

In maart 2020 meldde Eurekite zich opnieuw aan voor het Innovatiekrediet. Ruim een half jaar geleden kreeg het bedrijf vanuit het ministerie van EZ een positieve reactie op zijn aanvraag. En dat was om meerdere redenen een zegen. 

“Het binnenhalen van het Innovatiekrediet maakt het extra aantrekkelijk voor investeerders om in te stappen en vice versa, want voor het Innovatiekrediet heb je sowieso je bewijs van eigen financiering nodig. Toen we in oktober 2020 het goede nieuws te horen kregen, hebben we dat onze investeerders meteen laten weten, die uiteraard blij waren hierover.” 

Uiteindelijk werd het Innovatiekrediet afgelopen november officieel toegekend aan Eurekite. “Al met al een traject van zeven maanden. Het hele financieringspakket bedraagt €4,2 miljoen”, vertelt Kerkwijk. Van dat bedrag komt €1,6 miljoen vanuit het ministerie van EZ en €2 miljoen van investeerders. “Daarnaast hebben we ook nog eens €600.000 uit het High Tech Fund ontvangen.” 

Een tevreden klant

Kerkwijk blikt dat ook vol tevredenheid terug op de samenwerking met PNO. “Eigenlijk hebben we samen met PNO het hele traject van begin tot eind doorlopen. Met name in de fase van de echte indiening is de rol van de consultants van het adviesbureau cruciaal geweest”, zegt de COO van Eurekite. “Dat heeft uiteindelijk voorkomen dat we bezwaar moesten maken.” 

“PNO heeft alle ervaring en expertise in huis om een Innovatiekrediet-aanvraag te begeleiden. De samenwerking is prettig, professioneel en we hebben het echt samen gedaan. Ik zou PNO zeker aanbevelen aan andere bedrijven. Sterker nog, dat heb ik al gedaan”, besluit Kerkwijk