Vanaf 2030 zijn alle taxi's schoon en stil
De komende negen jaar zullen alle brandstoftaxi’s in ons land worden vervangen voor schone en duurzame varianten.
Dat is althans de ambitie van Stientje Van Veldhoven (D66), demissionair staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat (I&W). Hierover maakte ze deze maand afspraken met bestuurders van de gemeenten Amersfoort, Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam en Tilburg.
Ook verschillende partijen uit de taxisector, zoals Uber en branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV), ondertekenden de plannen. Deze werden de afgelopen maanden vormgegeven door experts van adviesbureaus Rebel en APPM Management Consultants.
Het is de bedoeling dat er in 2030 alleen nog maar uitstootvrije taxi’s rondrijden in ons land. En dat vraagt om de nodige inspanningen, want momenteel is nog slechts circa 8% van alle Nederlandse taxi’s aangedreven op elektriciteit of waterstof.
Voor de zes genoemde grote steden ligt de lat echter hoger: daar moeten alle brandstoftaxi’s al in 2025 zijn vervangen. En dat scheelt een behoorlijk slok op een borrel. In deze zes steden rijdt namelijk 75% van alle Nederlandse consumententaxi’s rond.
“Dit is een mooie stap. Taxi’s rijden gemiddeld vier keer zoveel kilometers als personenauto’s”, aldus Van Veldhoven. “Als ze allemaal op elektriciteit of waterstof rijden is dat goed voor het klimaat en is er minder lawaai op straat. […] Samen met de taxiondernemers gaan we aan de slag om de overstap voor hen mogelijk te maken.”
Haalbaarheid
Een belangrijk uitgangspunt van de afspraak is dat taxiondernemers voldoende tijd krijgen om de overstap te kunnen maken. Een taxi gaat gemiddeld genomen namelijk drie tot vijf jaar mee. Daarnaast zijn taxibedrijven flink getroffen door de coronacrisis. Hierdoor beschikken ze momenteel niet over voldoende middelen om hun vloot te vervangen. Daarom is gekozen voor een ruime overgangstermijn.
De komende maanden zullen de details van de afspraak verder worden uitgewerkt, laat een persvoorlichter van het ministerie van I&W weten. “Zo gaan gemeenten ervoor zorgen dat er voldoende laadpunten voor taxi’s komen. En ondertussen werkt het Rijk aan de regelgeving, zodat straks in alle gemeenten die meedoen dezelfde regels gelden.”
Volgens Bertho Eckhardt van branchevereniging KNV zit het met de haalbaarheid van de afspraak wel snor. “En dat is belangrijk, want een schone en gezonde taxibranche is cruciaal voor al die mensen die op de taxi vertrouwen om thuis, op werk of op school te komen.”
Bredere ontwikkeling
Nederland is al langer bezig met het verduurzamen van taxi’s. Zo zijn alle taxi’s op luchthaven Schiphol reeds volledig elektrisch, terwijl in Den Haag al een paar jaar “enkele tientallen” taxi’s rondrijden die worden aangedreven door waterstof.
Ook elders in het land stappen steeds meer chauffeurs uit zichzelf over op uitstootvrije taxi’s. De reden hiervoor: uitstootvrij rijden is per kilometer naast schoner eveneens goedkoper dan rijden op brandstof. “Daarbij komt dat elektrische auto’s in het onderhoud een stuk voordeliger zijn”, zegt een woordvoerder van het ministerie van I&W.
En ook buiten onze landsgrenzen worden brandstoftaxi’s in toenemende mate vervangen. Zo lanceerde de Maltese overheid deze maand een subsidieregeling om taxi’s te verduurzamen. En wat te denken van taxibedrijf SMRT uit Singapore? Dat liet afgelopen week weten zijn driehonderd wagens tellende vloot de komende vijf jaar uitstootvrij te maken.