Autoverzekering-tips voor zelfstandige consultants

16 april 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Zelfstandige consultants zijn voor hun werk regelmatig onderweg. Hoewel ze door de coronacrisis momenteel veelal vanuit huis werken, zullen ze straks weer volop het land intrekken. Omdat de meeste consultants een auto van de zaak hebben, is het van belang om goed uit te zoeken welke autoverzekering het beste past bij de persoonlijke behoeften.

Consultants reisden in de oude situatie vaak van de ene klant naar de andere om deze van passend advies te kunnen voorzien. Zelfstandige adviseurs die daarentegen voornamelijk bij één klant actief zijn – denk aan projectmanagers of implementatiespecialisten – reizen juist heen en weer naar de locatie van deze opdrachtgevers.

De meeste consultants kiezen voor een auto van de zaak, omdat zij niet afhankelijk willen zijn van het openbaar vervoer. Daar komt bij dat niet iedere klant met het ov even goed bereikbaar is. Ook maken veel adviseurs gebruik van hun tijd in de auto om telefonisch contact te hebben met klanten, collega’s of projectteamleden. En omdat in die gesprekken soms vertrouwelijke onderwerpen de revue passeren, is reizen met het openbaar vervoer vaak minder geschikt voor consultants.

Wat is de beste autoverzekering voor consultants?

Of consultants nu een auto privé of op de zaak hebben staan, een autoverzekering is voor iedereen verplicht. Het vinden van de juiste autoverzekering is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan, vooral als het gaat om de zoektocht naar een goedkope autoverzekering die tegelijkertijd voldoet aan andere gestelde eisen.

Verzekeringen voor lease- en gekochte auto’s

Autoverzekeringen worden in verschillende soorten aangeboden. Veel consultants rijden in een moderne auto, meestal betreft het een leaseauto. Het voordeel van zakelijk leasen is dat de gebruikers zelf geen omkijken hebben naar het afsluiten van een verzekering voor het voertuig. De kosten voor deze verzekering zijn normaliter standaard bij de kosten voor de auto inbegrepen.

Een dure Tesla of bijvoorbeeld een zakelijke Volvo wordt door veel leasemaatschappijen all-risk verzekerd. En niet voor niets, want met een all-risk verzekering worden alle kosten voor schade aan het voertuig vergoed. Ook schade die consultants per ongeluk zelf hebben veroorzaakt.

Verschillende soorten verzekeringen

Een all-risk autoverzekering is de duurste verzekering voor auto’s, daar deze de beste dekking biedt. Adviseurs die ervoor kiezen om een ouder model auto te blijven rijden of een kleinere auto (met een relatief lage waarde) kunnen een WA-verzekering met beperkt casco overwegen. Deze verzekeringen zijn in de regel een stuk goedkoper en bieden voldoende dekking voor mogelijke schade aan de auto.

Aanvullende verzekeringen

Bij autoverzekeringen is het het mogelijk om aanvullende verzekeringen af te sluiten. Bij een all-risk verzekering voelt dat wellicht wat vreemd (omdat de dekking al erg goed is), maar aanvullende verzekeringen zijn vooral bedoeld om aanverwante gebieden te verzekeren. Denk bijvoorbeeld aan kosten die voortkomen uit een conflictsituatie in het verkeer, in dat geval biedt de rechtsbijstandsverzekering uitkomst. Ook een inzittendenverzekering kan het overwegen waard zijn.