Consultancybranche voorloper in elektrisch en duurzaam rijden

22 december 2016 Consultancy.nl

De consultancysector mag zich een voorloper noemen op het gebied van elektrisch en duurzaam rijden. Dit blijkt uit een analyse van het gebruik en de kenmerken van duizenden leasevoertuigen in Nederland uitgevoerd door een grote leasemaatschappij.

Volgens de meest recente cijfers van het CBS rijden er in Nederland iets meer dan 8,1 miljoen auto’s op de weg. Ongeveer 770.000 daarvan zijn een leaseauto – auto’s die worden gebruikt door het personeel van bedrijven en die geleased worden bij een leasemaatschappij. 

Hoewel nog steeds meer dan 95% van de leaseauto’s een benzine of dieselmotor heeft, is er de afgelopen jaren – in lijn met de bredere energietransitie die in gang is gezet – steeds meer aandacht gekomen voor het verduurzamen van het leasewagenpark. Belangrijkste doelstelling is om de CO2 uitstoot van de auto’s omlaag te brengen, onder meer door het in gebruik nemen van elektrische auto’s en hybrids, het aanspreken van personeel op de duurzaamheid van hun rijgedrag en het stimuleren van professionals om waar mogelijk te kiezen voor een duurzamere vervoersoptie, zoals bus of trein.

Populariteit van elektrisch rijden per branche

Elektrische auto’s

Nieuwe data van ALD Automotive, op basis van een bestand van 14.000 leasevoertuigen in Nederland, toont aan dat de consultancysector relatief goed scoort op duurzaamheid. De leasemaatschappij heeft per branche gekeken naar het percentage professionals dat een elektrische leaseauto rijdt. De financiële dienstverlening blijkt tot op heden elektrisch rijden het meest geadopteerd te hebben, met rond de 5,6% van het wagenpark dat bestaat uit elektrische voertuigen. De adviesbranche volgt op de tweede plek met 4,2% van de voertuigen, veel hoger dan de percentages in de rest van de zakelijke dienstverlening – slechts 0,1% van accountants, advocaten, ingenieurs en fiscalisten met een leaseauto rijdt elektrisch. Ter vergelijking: uit cijfers van de RVO blijkt dat het landelijk percentage van volledig elektrische auto’s en bestelbusjes op tussen de 0,15% a 0,20% ligt – consultancy komt dus ruim boven het gemiddelde uit. 

Na consultancy volgt de IT-sector met 2,5% en met een percentage van 1,9% volgt de Bouw op de vierde plek. Elektrisch rijden is het minst populair binnen de makelaardij, landbouw en visserij en bij zakelijke dienstverleners.

Bijtelling van leaseauto’s

Bijtelling

Het hoge aandeel elektrische auto’s in de adviesbranche is ook terug te zien in de gemiddelde bijtelling die consultants betalen. Adviseurs betalen gemiddeld 14% bijtelling, een percentage dat hoort bij groenere auto’s zoals een Volkswagen Golf, een Audi A3 of een Volvo V60. De beroepsgroepen met de hoogste bijtelling zijn makelaars, bouwvakkers en landbouwers en vissers – voor de laatste twee groepen valt dit te verwachten aangezien werknemers uit deze sectoren vaak grotere voertuigen rijden en vaker voor een diesel uitvoering kiezen. Van alle leaseauto’s in Nederland valt slechts 12% in de categorie 25% bijtelling. De meeste wagens bevinden zich in de categorie 20% (44%) of 14% bijtelling (29%). 

Zuinig rijgedrag

Naast dat de consultancybranche goed scoort op elektrisch rijden, staan zij volgens ALD Automotive ook relatief hoog in de lijst met branches die het zuinigste rijden. Consultants verbruiken gemiddeld 4,05 liter per 100 kilometer, waarmee zij meer dan 1,5 keer zuiniger rijden dan de makelaardij, die op dit gebied het slechtst scoort. Makelaardij verbruikt met 6,2 liter per 100 kilometer het meest van alle branches. In liters per 100 km rijden adviseurs ook zuiniger dan overige zakelijke dienstverleners, maar de gemiddelde CO2-uitstoot van adviseurs ligt wel iets hoger. 

Zuinig en milieuvriendelijk rijden per branche

Een combinatie van zuinig rijgedrag en een hoger aandeel elektrische auto’s vertaalt zich uiteindelijk in een lagere uitstoot van CO2 per gereden kilometer. Met een CO2-uitstoot van 105,7 gram per kilometer, stoot de advieswereld slechts 5,2 gram meer uit dan de nummer één, de ICT-sector. Ten opzichte van de makelaardij rijden Consultants bijna 1,5 keer milieuvriendelijker – gemiddeld stoten makelaars 149,5 gram CO2 uit per kilometer en scoren daarmee op dit gebied het slechtst.

Uit een onderzoek van Consultancy.nl enige tijd geleden, blijkt dat binnen de top van de adviesbranche meer dan 75% van de consultants in een leaseauto rijdt. Ongeveer de helft van hen rijdt in een Volkswagen, een Audi of een Renault. Ook Volvo’s en BMW’s zijn relatief populair als leaseauto onder consultants.

Gerelateerd: Autoverkoop stijgt naar half miljoen, top 10 autodealers winnen terrein.


×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners Wielinq WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup