De eerste digitale preclimb bij Summiteers: een terugblik

09 april 2021 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Eind maart vond de allereerste digitale Summiteers preclimb plaats. Normaliter komen consultants van het bureau samen met relaties om onder het genot van pizza en een biertje in gesprek te gaan over een specifiek onderwerp. Dat zit er nu al een jaar niet in. Dus vond onlangs de allereerste digitale preclimb plaats, waarin persoonlijke effectiviteit centraal stond. Jules van Merrienboer en Ties Nelissen vertellen over de avond en de opvallendste lessen.

Het is sinds een jaar een bekend dilemma: stellen we dat fysieke evenement nog even uit, of gaan we toch maar voor de online variant? Na lang wikken en wegen besloot Summiteers onlangs voor de tweede optie te gaan.

“Uiteraard hebben we lang de hoop gehouden dat de maatregelen het zouden toelaten om het toch fysiek te doen”, begint Ties Nelissen, “maar onlangs hebben we de knoop doorgehakt om voor een digitale variant te gaan. Aangezien we dit nog niet eerder hadden gedaan, was het best spannend om te zien hoe de deelnemers het zouden ervaren. We kozen er bewust voor om de avond niet té lang te maken en zoveel mogelijk de interactie op te zoeken.”

De eerste digitale preclimb bij Summiteers: een terugblik

Inmiddels kan Nelissen tevreden terugblikken op een geslaagde avond. “Van de deelnemers kregen we alleen maar enthousiaste reacties, we hebben gemerkt dat men het erg prettig vond om op deze manier eens met mensen buiten hun eigen organisatie in contact te komen. Op deze manier kon iedereen op afstand toch nog hun netwerk uitbouwen, hebben we iedereen wat praktische tips mee kunnen geven en van elkaar kunnen leren.”

Persoonlijke effectiviteit

De avond stond in het teken van persoonlijke effectiviteit. “Een heel relevant onderwerp in deze coronatijd”, aldus Jules van Merrienboer. “We hebben geprobeerd om wat handvatten te geven op het gebied van agendamanagement, takenlijsten en de – in deze tijd vaak overvolle – mailbox. Hierbij zijn we niet alleen aan het zenden, maar nodigen we de deelnemers vooral ook uit om te vertellen wat voor hen werkt. Door hier een dialoog over te voeren leren we met én van elkaar, het uiteindelijke doel van een preclimb.”

Een van de deelnemers aan deze preclimb was Michel van Ham van ASML. Het thema sloot perfect aan op zijn huidige situatie.

“Onlangs ben ik gestart met mijn eerste baan en ik merkte al gauw hoe belangrijk het is om je dag en inbox strak te organiseren”, legt hij uit. “Hoewel mijn collega’s me meteen als advies gaven om hier wat theorie over te zoeken, vond ik het lastig om dit in de praktijk toe te passen. Daardoor was ik vooral benieuwd of ik tijdens de preclimb wat concrete tips & tricks kon krijgen.”

Daarin werd hij niet teleurgesteld. “Een aantal handvatten werd gepresenteerd door de mannen van Summiteers. Een mooi voorbeeld is om al je werkzaamheden in je agenda te zetten, dus niet alleen meetings. Ik deed dit eerder nog niet, waardoor ik soms hele dagen in calls zat, zonder dat ik de tijd had om zaken uit te werken of op te volgen. Verder werd een aantal praktische vuistregels aangeboden om te prioriteren, te plannen en om e-mail en taken bij te houden.”

“We nodigen de deelnemers ook uit om te vertellen wat voor hen werkt. Door hier een dialoog over te voeren leren we met én van elkaar, het uiteindelijke doel van een preclimb.”

“De avond bood ook meerdere reflectiemomenten en tips & tricks die werden gedeeld tussen de participanten”, blikt Van Ham terug. “Met name de tips voor het prioriteren en structureren van mijn werk en inbox zullen van grote waarde zijn. Daarnaast vond ik het erg leuk om wat nieuwe mensen te leren kennen.”

Andere preclimbs

Deze avond was weliswaar de eerste digitale preclimb, maar zeker niet de eerste preclimb. Eerder passeerden al andere onderwerpen de revue. 

“We hebben bijvoorbeeld een preclimb over invloed georganiseerd”, vertelt Van Merrienboer. “Dit gaat heel erg over het feit dat je zonder hiërarchische ‘macht’ toch invloed kunt uitoefenen, of een team kunt aansturen. Daarbij hebben we een aantal thema’s besproken, waaronder wat effectief gedrag op dit gebied is en wat iemand kan belemmeren om dit gedrag te laten zien. Daarna hebben we gereflecteerd en elkaar feedforward-suggesties gegeven.”

Ook het thema van de volgende preclimb is al bekend. Nelissen: “Daarin gaat het over gesprekstechnieken, iets wat volgens ons als consultants een essentieel onderdeel van het vak is. Daarnaast hebben we nog andere onderwerpen op de radar, zoals presentaties maken en storyboarding.”

Eén vraag blijft vooralsnog onbeantwoord: zal deze preclimb digitaal zijn of fysiek? “Wij zijn geen virologen, dus we durven geen voorspelling te doen, uiteraard hopen we op redelijk korte termijn weer fysiek bij elkaar te mogen komen. Mocht dit niet het geval zijn, dan gaan we het met alle plezier nog een keer digitaal doen”, verzekert Van Merrienboer.