Big Four helpt Philips bij verkoop huishoudelijke apparaten-tak
Philips heeft zijn huishoudelijke apparaten-tak voor €3,7 miljard verkocht aan een Chinese investeerder. Bij de totstandkoming van de deal waren experts van drie van de Big Four-kantoren betrokken.
Onder leiding van CEO Frans van Houten is Philips zich meer gaan richten op zijn healthcare-divisie. Omdat verschillende bedrijfsonderdelen van het concern niet meer pasten bij Van Houtens strategie, werden deze de afgelopen jaren van de hand gedaan. Zo verkocht Philips in 2013 zijn audiovideo-unit en bracht het zijn gehele lichtdivisie, die sinds 2018 zelfstandig opereert onder de naam Signify, in 2016 naar de beurs.
Eind maart dit jaar deed het bedrijf ook zijn huishoudelijke apparaten-tak de deur uit. De nieuwe eigenaar is Hillhouse Capital. De Chinese investeringsmaatschappij betaalt €3,7 miljard voor het bedrijfsonderdeel, dat onder andere stofzuigers, koffiezetapparaten, airfryers en waterkokers ontwikkelt en produceert. Hillhouse Capital werd in 2005 opgericht door de Chinese zakenman Lei Zhang, die volgens een rapport van Bloomberg over een vermogen van $5,5 miljard beschikt. Het bedrijf van Zhang investeert in partijen die zich met technologie en consumentengoederen bezighouden. Volgens dagblad FD heeft Hillhouse Capital meer dan $100 miljard in zijn beheer.
“Ik ben verheugd dat we bij Hillhouse Capital een nieuw onderkomen hebben gevonden voor onze huishoudelijke apparaten-divisie om zijn marktleiderschap, sterke merk en zijn innovatieve karakter verder uit te bouwen”, zegt Van Houten naar aanleiding van de deal in een officiële reactie op de website van Philips.
“We kijken ernaar uit onze krachten te bundelen met Philips om uit te breiden naar nieuwe markten en wereldwijd meer groeimogelijkheden te realiseren”, voegt Zhang toe. “We sluiten aan bij de missie van Philips om producten van hoge kwaliteit te leveren die een gezonde en gelukkige levensstijl voor consumenten over de hele wereld ondersteunen.”
Dealmakers
Bij de totstandkoming van de deal waren tal van specialisten betrokken. Zo werd het belastingadvies verleend door experts van EY (Sjoerd Hensen en Tim Clappers), advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek (Henk van Ravenhorst) en PwC (Brenda Mooijekind, Leonie de Haas, Cindy Ni en Max Schrijnemakers).
Een groot team van Deloitte verzorgde de financiële due diligence (Roën Blom, Perry Lemmens, Bas Bennink, Michelle Bouman, Harmen Zegers, Angela de Grauw-Beerens, Justin Hamers, Anamarija Uzbinec, Esmee Coenen, Ruben Boutens, Erwin Knecht, Tim Gorter, Gülin Serpel Noyan, Karlijn van der Hoeff, Frank van der Wal, Imme Pruijt, Jossi De Bruijn, Tjarco van Olphen, Bianca Gerryts, Hayo Kan, Tim Bökenkamp, Daan van Kooten, Take Abspoel, Tim Droge, Ilse Boumeester en Megan van den Broek).
JPMorgan Chase (Marc van Meerwijk) en Goldman Sachs waren verantwoordelijk voor het M&A-advies. Het juridische advies werd geleverd door specialisten van de advocatenkantoren Linklaters en De Brauw Blackstone Westbroek (Arne Grimme, Heather Giannandrea, Yi Duan).
Desinvesteringstraject is afgerond
“Met deze deal zijn onze belangrijkste desinvesteringen afgerond”, stelt van Houten op de website van Philips. “De komende jaren staan in het teken van het verder uitbouwen van ons leiderschap binnen de gezondheidstechnologiesector.”
Naast ziekenhuizen en andere zorginstellingen, die Philips voorziet van medische apparatuur zoals MRI-scanners, bedient het bedrijf ook consumenten met zijn gezondheidstechnologie. Denk hierbij onder andere aan scheerapparaten en elektrische tandenborstels. De verkoop van deze activiteiten sluit Van Houten met klem uit: “We houden te veel van deze business.”