Deloitters in Amsterdamse kantoor The Edge krijgen virusvrije lift

26 maart 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Werkgevers door het hele land zijn achter de schermen volop bezig met het coronaproof maken van hun kantoren. Zo ook Deloitte, waar ze sinds kort beschikken over een ‘virusvrije’ lift.

De nieuwe lift betekent goed nieuws voor de circa 2.500 accountants, adviseurs, consultants en staf van Deloitte Nederland, die werkzaam zijn in The Edge. Sinds 2014 is Deloitte hoofdhuurder van het hypermoderne kantoor, gelegen aan de Amsterdamse Zuidas.

Het pand is een van de grootste hubs voor medewerkers van Deloitte, naast het kantoor in Rotterdam. In Nederland werken zo’n 5.500 professionals voor het Big Four-kantoor.

Binnen het kantoorcomplex maken dagelijks vele honderden mensen gebruik van een lift. Door de huidige coronacrisis zijn bij het gros van de bedrijven de voorschriften voor het gebruik van liften aangescherpt.Deloitters in Amsterdamse kantoor The Edge krijgen virusvrije lift

Liften worden doorgaans maar weinig geventileerd of schoongemaakt, en kunnen daarmee een verzamelplaats worden van ongezonde lucht. Mensen moeten door corona anderhalve meter afstand houden en in veel liften mogen daardoor maximaal twee personen tegelijk. Ook in The Edge ontstonden hierdoor lange wachttijden voor de lift.

Virusvrije lift

Een nieuwe innovatieve oplossing – ‘Eleminair’ – moest hieraan een einde maken, door de liften ‘virusvrij te maken’. Het luchtbehandelingssysteem werd ontwikkeld door Interland Techniek en ABT en is een idee van ABT-adviseur Ad van der Aa. Hij liet zich voor het concept inspireren door de manier waarop de luchtbehandeling van operatiekamers en cleanrooms is ingericht.

Peter van der Velde, commercieel directeur van Interland Techniek, licht toe: “Eleminair is een gesloten circuit, een zelfstandig werkend systeem in het inwendige van de liftcabine. Het wordt op maat gemaakt zonder ingrepen aan de kooiconstructie. Herkeuring van de lift is daarom niet nodig. Sensoren registreren de aanwezigheid van personen in de liftkooi en schakelen het systeem in werking. Daarnaast bewaakt het systeem de goede en veilige werking.”

Interland Techniek, onderdeel van HC Groep, produceert is een specialist in luchtverdeeltechniek en vermarkt, monteert en onderhoudt het systeem. ABT, een multidisciplinair ingenieursbureau actief in Nederland, België en Duitsland, was nauw betrokken bij de productontwikkeling en deed onderzoek naar de luchtstromingen en ventilatie in ruimten door middel van metingen en berekeningen.

In de prijzen

Het innovatieve luchtbehandelingsconcept Eleminair werd onlangs beloond met de prestigieuze ingenieursprijs ‘de Vernufteling’. Met het nieuwe systeem in zijn lift zet Deloitte in op een “gezond klimaat in zijn liften, zonder beperkingen in capaciteit”.

“Liften in kantoren, wooncomplexen, ziekenhuizen en andere utilitaire gebouwen kunnen straks weer op de gewone manier gebruikt worden. Gebouweigenaren en -beheerders zorgen daarmee voor waardebehoud van hun vastgoed. Deze primeur heeft alles in zich om een standaard in de markt te worden”, geeft Van der Aa tot slot aan.

Duurzaam en innovatief

Al jaren staat The Edge naast zijn innovatieve ontwerp ook bekend om zijn duurzame karakter. In 2016 won The Edge een BREAAM award, waarmee het zich volgens deze normering het “duurzaamste kantoorgebouw ter wereld” mocht noemen.

Reeds bij het ontwerp ontving The Edge een BREEAM-ontwerpcertificaat. Daarnaast geldt The Edge als een echt Internet of Things (IoT-) bolwerk, met maar liefst 30.000 ingebouwde sensoren.