Tweede Kamerverkiezingen 2021: Ontwikkelingen op gemeenteniveau

19 maart 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Alle stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen 2021 zijn verwerkt en de uitslagen zijn binnen. Met behulp van data-analyse hebben de adviseurs van it’s public in razend tempo de belangrijkste uitslagen en verschuiven op gemeenteniveau in kaart gebracht.

In 302 van de 352 gemeenten is VVD de grootste partij geworden. Daarnaast kreeg de partij van demissionair premier Mark Rutte de meeste stemmen van Nederlanders in het buitenland. In grote steden – denk aan Amsterdam, Rotterdam en Den Haag – kreeg D66 echter de meeste stemmen. Dat gold ook in studentensteden zoals Utrecht, Delft en Groningen. 

Top 3 partijen per gemeentetype

Volt, Forum van Democratie en JA21 mogen zich de snelste stijgers noemen. Volt wist in de grote studenten en studentensteden veel stemmers voor zich te winnen, terwijl Forum van Democratie het zeer goed deed in de middelgrote provinciesteden (Dronten, Haarlemmermeer, Weert, Oss, Apeldoorn, enz) en plattelandsgemeenten als Goeree-Overflakkee, Nederweert, Tubbergen en Tynarloo.

Top 3 stijgende en dalende partijen per gemeentetype (1/2)

De SP, CDA en GroenLinks behoren tot de grootste verliezers. Opvallend is dat de VVD in rijke gemeenten als Bloemendaal, Westvoorne, De Bilt en Oisterwijk zijn populariteit zag afnemen. Rijke Nederlanders kozen in verhouding tot de vorige Tweede Kamerverkiezingen van 2017 vaker voor D66, Volt en JA21.

Top 3 stijgende en dalende partijen per gemeentetype (2/2)

Uit de analyse blijkt verder dat Apeldoorn zich het meest representatieve gemeente van ons land mag noemen – in deze gemeenten lag het stemgedrag van de kiezers dicht tegen het landelijke gemiddelde aan. In Heerlen waren kiezers het meest verdeeld, met als resultaat dat veel partijen meededen voor de bovenste posities.

Opvallende gemeenten

Formatiegesprekken

VVD-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Annemarie Jorritsma en demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) zijn deze week begonnen met het verkennen van mogelijke coalities. Uiterlijk 30 maart moeten ze hun verslag inleveren bij de nieuwe Tweede Kamer. Een dag later komen de volksvertegenwoordigers voor het eerst bijeen en zullen ze erover debatteren.