Nina Bassant deelt haar ervaringen over werken bij Möbius
In februari is Nina Bassant gestart bij Möbius in de rol van Business Consultant. Tegenover Consultancy.nl deelt ze haar ervaringen.
Volgend op het afronden van haar master in Bestuurs- en Organisatiewetenschappen deed Nina Bassant de afgelopen jaren uiteenlopende werkervaring op, in het bijzonder binnen het gemeentelijk domein. Zo vervulde ze verschillende rollen als beleidsadviseur bij gemeente Apeldoorn.
“Bij de gemeente Apeldoorn was ik ‘onderdeel’ van de organisatie, wat leuk en comfortabel was, maar na een tijdje begon het te wringen. Ik had enkele cycli meegemaakt (bestuurlijke wisseling, meerjarenplanbegroting, et cetera) en kreeg het gevoel dat mijn talenten elders beter tot hun recht zouden komen”, vertelt Bassant.
De keuze voor consultancy
Bassant merkte dat ze “op zoek was naar een werkgever waarbij mijn leercurve zich weer goed kon gaan ontwikkelen”. Vanuit haar affiniteit met de consultancybranche ging ze op zoek naar een geschikte organisatie.
“De consultancywereld trok mij, vanwege de afwisseling in projecten, verschillende soorten rollen en constante urgentie. Je wordt als consultant niet gevraagd als het niet nodig is en je komt ergens terecht waar je echt impact kan maken. En dat in de publieke sector, waarbij je constant met verschillende belangen, verwachtingen en verantwoording zit. Dat leek me een mooie volgende stap in mijn carrière.”
Haar zoektocht leidde Bassant naar Möbius, een adviesbureau dat organisaties (vooral in de overheid, zorg en industrie) helpt bij het op strategische momenten ontwerpen en implementeren van zakelijke oplossingen.
In februari startte ze als business consultant. “Ik ben actief in de publieke sector en zorg dat overheden hun ‘klanten’ (inwoners, ondernemers, bezoekers) nog beter kunnen bedienen. Dit kan door ‘binnen’ te kijken bij organisaties (processen, structuren, cultuur en dergelijke) maar zeker ook ‘buiten’ organisaties”, schrijft ze op LinkedIn over haar nieuwe rol.
Holacratische organisatiestructuur en cultuur
Gevraagd waarom ze voor Möbius heeft gekozen, geeft Bassant aan: “Möbius sprak mij enorm aan door de holacratische organisatiestructuur en cultuur. Werken voor een bedrijf dat zich niet alleen op de publieke sector richt en niet alleen op Nederland (Möbius heeft ook kantoren in Brussel, Sint-Martens-Latem en Parijs, red.) geeft daarnaast ook de mogelijkheid om eens een kijkje in een andere keuken te nemen.”
“Bij Möbius wordt onder andere ingezet op hetgeen wat jij als consultant ambieert, omdat daar de meeste potentie voor groei en ontwikkeling zit. Deze filosofie trok mij over de streep”, vervolgt Bassant. “Bij Möbius word je vanaf begin af aan uitgenodigd rollen op te pakken die passen bij jouw talenten en ambities, ervaring is daar niet per se een vereiste in. Als je doet waar je gelukkig van wordt, zal je ook beter presteren is het idee.”
Inmiddels is de business consultant alweer twee maanden actief binnen Möbius en kijkt positief terug op deze periode. “Ik startte op twee projecten, die beide qua onderwerpen redelijk nieuw voor mij zijn, maar daarom juist enorm interessant. Voor een gemeente zijn een collega en ik bezig met de implementatie van een nieuw zaaksysteem. Enorm belangrijk, want systemen kunnen het werk zoveel makkelijker maken (maar ook het tegenovergestelde). Op dit project ben ik halverwege ingestapt.”
“Een ander project is zorgen voor de totstandkoming van een dienstverleningsovereenkomst (DVO) tussen een gemeente en een welzijnsinstelling en de coördinatie van het bestuurlijke traject. Dit pak ik vanaf het begin af aan op.”
Onderscheidend vermogen van Möbius
Bassant typeert Möbius als een bureau dat “dingen net even anders doet”. Ze licht toe: “Ik merk vooral dat de holacratische cultuur en structuur echt anders werkt dan wat traditionelere culturen en structuren. Zo merk ik weinig van hiërarchie, zowel binnen als buiten de projecten. In de projecten waar ik werkzaam ben zijn de rollen die we pakken anders, maar wel gelijkwaardig.”
Tot slot wijst ze erop dat Möbius “veel oog heeft voor de mens in de organisaties” voor wie het adviesbureau werkt. “Zo klinkt zaakgericht werken bijvoorbeeld vrij technisch of procesmatig, maar is dat veel te simpel gedacht. Mensen maken processen en werken met systemen, zonder mensen gebeurt er niets. Daarom is er veel aandacht voor wat er vanuit medewerkers wordt verwacht, worden samenwerkingen waar mogelijk opgezocht en is er ruimte voor dialoog.”