Rijnconsult en Atrivé vinden elkaar in de beweging vooruit

17 februari 2021 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Hoe kom je erachter of je elkaar leuk genoeg vindt om samen verder te gaan? Door op proef te gaan samenwonen. Dit is wat Rijnconsult en Atrivé sinds kort doen. In december is Atrivé ingetrokken bij Rijnconsult en het komende jaar gaan de twee adviesbureaus ontdekken of ze voor elkaar zijn bestemd. Directeuren Eveline van Westerop (Rijnconsult) en Robert van Bendegem (Atrivé) hebben er in ieder geval alle vertrouwen in.

“We overlappen voldoende om elkaar te begrijpen en verschillen genoeg om elkaar aan te vullen”, zo vat Rijnconsult-mededirecteur Eveline van Westerop het kort samen.

Robert van Bendegem, die samen met Hanjo Lagas de directie van Atrivé vormt, knikt instemmend: “Zowel Atrivé als Rijnconsult zijn adviesbureaus die zich bezighouden met de samenwerking van mensen en organisaties. We hebben beide kennis van processen, strategieën, besturing, leiderschap en mens- en teamontwikkeling. Daarbij richt Atrivé zich op het domein van wonen, terwijl Rijnconsult meer in de breedte opereert.”

Robert van Bendegem en Eveline van Westerop

“We willen beide merken versterken”, vult Van Westerop aan. “We combineren de jarenlange ervaring van Atrivé in de advisering van overheden en woningcorporaties met de reputatie van Rijnconsult als breed organisatieadviesbureau. We bundelen onze krachten op het gebied van organisatieadvies, regionale samenwerking, duurzaamheid, interim management en werving & selectie.”

Partner gezocht

Het idee om samen te gaan werken ontstond ruim een jaar geleden, toen Atrivé en moederorganisatie Tauw uit elkaar gingen. “Toen we besloten dat Atrivé zelfstandig verder zou gaan, betekende dat niet per se dat Atrivé alleen verder wilde gaan”, vertelt Van Bendegem. “We hebben hier met de medewerkers over gesproken, en unaniem vonden we het een goed idee om te zoeken naar een relatie, een partnerbedrijf.”

“Hier hadden we een aantal redenen voor”, legt de directeur uit. “Allereerst is het voor een kennisbedrijf goed om maximaal te worden geïnspireerd en gevoed op kennisgebied. Daarnaast kunnen bedrijven van onze grootte – tussen 20 en 50 personeelsleden – door efficiënt samen te werken kosten besparen. En last but not least kunnen Atrivé en Rijnconsult elkaar in hun netwerken versterken.”

In de aanloop naar de verzelfstandiging van Atrivé werden gesprekken gevoerd met verschillende potentiële partners. “Bij Rijnconsult vonden we wat we zochten”, aldus Van Bendegem. “Naast de overlappende en aanvullende markten en de vergelijkbare grootte, was ook de culture match daarin heel belangrijk. We zijn allebei platte organisaties met intrinsiek gedreven en maatschappelijk betrokken adviseurs. Bovendien zijn bij beide bedrijven de medewerkers mede-eigenaar en trots dat ze er werken. Dat voelt goed.”

Nieuwsgierig en een tikje eigenwijs

Uiteraard moest de klik wel van beide kanten komen, en dat bleek het geval te zijn. “We hebben een heel goed gevoel overgehouden aan de gesprekken die we de afgelopen maanden gevoerd hebben, zowel op directie- als medewerkersniveau”, vertelt Van Westerop.

“We overlappen voldoende om elkaar te begrijpen en verschillen genoeg om elkaar aan te vullen.”

“Beide bureaus hebben een lange historie, zijn middelgroot en kennen weinig hiërarchie”, licht ze toe. “Onze adviesstijl is pragmatisch en mensgericht en onze adviseurs hebben een focus op maatschappelijke impact. Allebei zien we het adviesvak als een ambacht dat je leert in de praktijk van en met elkaar, we zijn nieuwsgierig en een tikje eigenwijs. En daar zit natuurlijk ook de uitdaging in de samenwerking!”

Bij elkaar ingetrokken

Daarmee stipt Van Westerop een belangrijk punt aan. Want samenwerking kan een hoop brengen, maar blijkt in de praktijk niet altijd even makkelijk. Om erachter te komen of de krachtenbundeling inderdaad zal bieden wat wordt gehoopt, is Atrivé eind vorig jaar op proefbasis ingetrokken bij Rijnconsult. 

“Vanaf 1 december zijn we gaan we samenwonen en bundelen we een aantal ondersteunende diensten”, licht Van Westerop toe. “In 2021 gaan we stapsgewijs verder invulling geven aan onze samenwerking. Dat doen we onder meer door op bureaudagen bij elkaar aan te sluiten. Zo hebben we op de digitale nieuwjaarsbijeenkomst een gezamenlijk speeddate gedaan en doen we aan gezamenlijke vakontwikkeling en kennisoverdracht.”

“De eerste samenwoonervaringen zijn goed bevallen”, geeft Van Bendegem aan. “De nieuwjaarsbijeenkomst was ontzettend leuk. Vrijwel iedereen van Atrivé en Rijnconsult was erbij. Door meerdere ‘break-out’-momenten in steeds wisselende samenstelling kon men elkaar in kleine groepjes leren kennen. Er werd gesproken over recente projecten en boeiende werkzaamheden, maar ook over vakanties en hobby’s. We zijn beide erg blij met de gemaakte keus.”

De twee kersverse partners hebben elkaar een jaar de tijd gegeven om definitief de knoop door te hakken. Dit jaar zullen ze elkaar volop opzoeken in hun werkzaamheden op het gebied van advies, interimdiensten en werving & selectie. “Want hoe leuk gezamenlijke evenementen ook zijn”, geeft Van Westerop aan, “echte samenwerkingen komen tot stand tijdens het werken aan een project bij de klant!”