NC@W en Arbor Consulting samen verder als LEAF Advies
NC@W en Arbor Consulting hebben de handen ineengeslagen. Onder de naam ‘LEAF Advies’ gaan de twee bureaus samen financiële dienstverleners en overheidsinstellingen helpen met het formuleren en implementeren van nieuwe strategieën. Oprichters Robert Kriek, Diederik Schouten en Pascal Hogenboom geven toelichting.
In de zomer van 2018 beginnen Robert Kriek en Diederik Schouten NC@W. Het Amsterdamse bureau richt zich op het verbinden van bedrijfsstrategie, mens en technologie. Slechts enkele maanden later richt Pascal Hogenboom Arbor Consulting op. Het in Budel (op de grens van Noord-Brabant, Limburg en België) gevestigde bureau richt zich op strategisch (stakeholder)management.
Amsterdam en Budel liggen niet bepaald naast elkaar. Toch wisten de twee bureaus elkaar te vinden. “We kenden elkaar omdat we alle drie toonaangevende senior executive-posities hebben vervuld in de levens-/pensioenmarkt bij zowel verzekeraars als adviseurs”, vertelt Hogenboom. “Onafhankelijk van elkaar hadden we besloten om ondernemer te worden.”
Met LEAF Advies zetten de drie dat ondernemerschap nu gezamenlijk voort. “We zijn erachter gekomen dat we een belangrijke gezamenlijke drijfveer hebben om vanuit een onafhankelijke positie onze kennis, ervaring en gedachtegoed in te zetten om te zorgen dat onze klanten klaar zijn voor de toekomst”, aldus Kriek. “Iets veranderen doe je niet vanaf de zijlijn, bij klanten staan wij graag met onze poten in de klei om op alle niveaus in de organisatie duurzame impact te hebben.”
“Alle drie zijn we altijd op zoek naar partners waarmee slimme samenwerkingsverbanden kunnen worden aangegaan”, vult Schouten aan. “Dit doen we vanuit de overtuiging dat we daarmee de dienstverlening naar onze klanten kunnen blijven verbeteren. Vandaar dat deze stap heel natuurlijk aanvoelt. Het is overigens wel leuk om te vertellen dat we al een gezamenlijke opdrachten hebben uitgevoerd vóórdat LEAF Advies het levenslicht zag – de samenwerking is dus al succesvol gebleken!”
Opnieuw uitvinden
In deze samenwerking richt LEAF Advies zich op de financiële sector en de overheid. “Alle instellingen in deze sectoren hebben ieder voor zich te maken met grote veranderingen”, vertelt Kriek. “Ze moeten zich vaak opnieuw uitvinden, met flinke wijzigingen in hun strategie tot gevolg.”
Deze instellingen moeten uiteindelijk de vruchten plukken van de krachtenbundeling. “Neem bijvoorbeeld de pensioensector”, licht Hogenboom toe. “Daar zal iedere speler in de keten zichzelf opnieuw moeten uitvinden om het eigen bestaansrecht te rechtvaardigen. Deze sector staat immers voor een enorme transformatie-uitdaging. Van pensioenfonds tot PPI en van toezichthouder tot pensioenuitvoeringsorganisatie, alle spelers in de pensioenketen moeten in samenhang met elkaar enorme veranderingen doorvoeren om het Nederlandse pensioenstelsel toekomstbestendig te houden.”
“Door onze achtergrond en recente opdrachten in de sector overzien we met LEAF het gehele pensioenveld, de afzonderlijke spelers, de onderlinge samenhang tussen de spelers en de uitdagingen waarmee de sector als geheel te maken heeft”, legt Schouten uit. “We hebben zelf aan het roer gestaan van grote veranderingen en weten wat dat inhoudt voor de organisatie van onze klanten.”
“We brengen een ‘outside in’-blik mee om op een oprechte manier uit te dagen, te adviseren en mee te werken aan strategie, implementatie en verandering”, vult Kriek aan. “Alles met de intentie om de gewenste transitie bij pensioenorganisaties zo goed mogelijk te laten slagen, want dat is onze ambitie.”
Strategie 2.0
Hiertoe heeft LEAF verschillende proposities ontwikkeld. Schouten: “We bieden met ‘Strategie 2.0’ door middel van een ‘outside in’-blik een gezonde professionele challenge op de strategie. Met inhoudelijke rehearsals of zogenaamde dialoogsessies stimuleren we interactie, vergroten we het draagvlak voor de gekozen koers en daarmee de kans op succes. We zijn ook gespecialiseerd in het begeleiden van strategie-implementatie. Dit doen wij hands-on, stapsgewijs, gestructureerd en zonder het dagelijkse werk uit het oog te verliezen.”
“Serious Gaming passen we toe om teams met elkaar te laten interacteren en te oefenen op basis van op maat gemaakte simulaties”, voegt Hogenboom toe. “Het doel hiervan is om deze teams beter voor te bereiden op toekomstige gebeurtenissen. Denk hierbij aan de uitrol van een nieuwe strategie, de voorbereiding op een belangrijke klantpitch of overname van een concurrent, maar ook crisismanagementsituaties en andere risicovolle events kunnen worden gesimuleerd.”
Ook kan LEAF worden ingeschakeld om op te treden als een “Red Team” op het moment dat de strategie-implementatie eenmaal loopt. “Het behouden van de juiste koers of deze juist aanpassen behoeft voortdurende aandacht”, licht Kriek toe.
En dan is er nog de LEAF Academy. Kriek: “We organiseren zelf op maat gemaakte opleidingen bij klanten en dragen ook bij aan opleidingsprogramma’s van gerenommeerde opleidingsinstellingen.”
LEAF Advies
Al met al lijken de drie er helemaal klaar voor om als LEAF Advies bedrijven een succesvolle toekomst in te helpen. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? “LEAF staat voor duurzaamheid, adaptief zijn en groei”, aldus Schouten.
“Duurzaamheid omdat we een visie hebben die bijdraagt aan het evenwicht tussen en binnen organisaties”, legt hij uit. “Adaptief zijn omdat dit de enige manier is voor organisaties om succesvol grote veranderingen door te maken. En groei omdat we optimisten zijn; wij geloven erin dat datgene wat je aandacht geeft ook groeit. Oprechte aandacht voor de mensen binnen de organisatie maakt de kans op een succesvolle verandering oneindig veel groter.”