ITDS-trainees over starten met een traineeship tijdens corona
In november verwelkomde ITDS negen jonge professionals binnen zijn Business Consultancy Traineeship. Trainees Robbert Sinning en Marith Douw delen hun ervaringen van de eerste drie maanden en vertellen hoe het is om volledig digitaal aan een nieuwe uitdagende baan te beginnen.
Met een master ‘Digital Business & Innovation’ en twee ouders werkzaam in de financiële sector, was Robberts keuze voor het Business Consultancy Traineeship bij ITDS eigenlijk heel logisch.
“Mijn ouders vertelden vroeger tijdens het avondeten al vaak over hun werk in de financiële dienstverlening, waardoor mijn interesse in deze sector al op vroege leeftijd gewekt is”, legt Robbert uit. “ITDS is dus echt wat voor mij. De master volgde ik samen met Jennifer, één van de trainees van de vorige lichting. Zij was erg enthousiast over het traineeship en zo ben ik in contact gekomen met ITDS.”
Marith ging na de afronding van haar master ‘Strategic Innovation’ in Groningen zoek naar een traineeship. Ook zij kent één van de oud-trainees. Marith licht haar keuze voor ITDS toe: “Ik vind persoonlijke ontwikkeling heel belangrijk. En daar ligt in het traineeship van ITDS een grote focus op door de hoeveelheid trainingen die je krijgt. Dit sprong er echt uit ten opzichte van andere bedrijven waar ik in de sollicitatieprocedure zat. Na mijn eindgesprek was mijn gevoel over ITDS erg goed en kreeg ik – gelukkig – een contractaanbieding.”
Een digitaal traineeship – hoe dan?
De start van het traineeship van ITDS bestaat uit twee onderdelen van zes weken: een masterclass en een stageperiode. Inmiddels hebben Robbert en Marith de masterclass met diverse trainingen en examens afgerond. ‘Normaal’ gesproken zijn deze trainingen op het kantoor in Amsterdam. Nu moesten ze deze vanuit huis volgen.
“De eerste week was het wel even zoeken.” vertelt Marith. “Op de eerste dag krijg je je laptop, gaat naar huis en dan: succes! Heel eerlijk: de trainingsweken waren heel leuk, maar ook vrij pittig. Vijf dagen per week en lange dagen achter je laptop. Maar we maakten er, samen met de trainers, echt het beste van.”
“Dat alles online was, viel mij heel erg mee”, vult Robbert aan. “Alle trainers deden echt hun best om de trainingen zo leuk en interactief mogelijk te maken. Het is niet of je acht uur lang naar een hoorcollege aan het kijken was, een flinke meevaller. Wel was het vrij intensief. Naast alle trainingen, moest je ook nog je examens halen. En die wil je natuurlijk wel in één keer halen, het liefst ook nog met een goed resultaat.”
‘Luisteren-samenvatten-doorvragen’
In de trainingen passeert een keur aan onderwerpen de revue: er zijn inhoudelijke trainingen over bijvoorbeeld verzekeringen, datamanagement en agile werken, maar ook trainingen op het gebied van consultancyskills.
“De trainingen zijn heel divers”, beaamt Marith. “Ik vind een training vooral leuk als een groot deel interactief is. Als we bijvoorbeeld in groepjes opgesplitst worden en zelf met een case aan de slag gaan. Gelukkig was dit in bijna alle trainingen het geval.”
“Als je echt lang moet luisteren, is het lastig om gefocust te blijven”, geeft Robbert aan. “De afwisseling is leuk, bijvoorbeeld een uurtje inhoudelijke stof en dan zelf aan de slag. Zo hebben we geoefend met het afnemen van een risk assessment en zelf een aantal producten ingericht in Axon, een SaaS-platform voor verzekeraars. Ook trainingen op het gebied van soft skills zijn interessant. En daar heb je je hele carrière nog wat aan. Denk aan trainingen als ‘luisteren-samenvatten-doorvragen’. Kortom: we hebben in de eerste weken veel kennis en skills opgedaan. Tijdens de stageopdracht kun je dit mooi in de praktijk brengen.”
Naast collega’s ook echt maatjes
Je vraagt je misschien af: hoe leer je elkaar kennen als je elkaar alleen maar via de laptop ziet? Marith vertelt: “Doordat je tijdens de trainingen zoveel tijd met elkaar doorbrengt, leer je elkaar – ook online – heel goed kennen. De groep is echt heel leuk. Zo’n eerste baan is voor iedereen nieuw en het is fijn dat je dit in een groep doet. We zijn allemaal heel verschillend, maar kunnen het toch goed met elkaar vinden. Ook organiseren onze managers informele online ‘events’ om elkaar beter te leren kennen. Denk aan een muziekbingo, 30 seconds en een wijnproeverij.”
Robbert voegt toe: “Met de trainees hebben we een online koffieschema gemaakt. Iedere week drink je één op één een koffietje met een andere trainee, zodat je elkaar ook persoonlijk beter leert kennen. Het is natuurlijk wel heel jammer dat je elkaar niet in het echt ziet. Maar ik had niet verwacht dat je – ondanks dat je elkaar niet in real life ziet – zo close met elkaar zou worden. Naast collega’s, word je ook echt maatjes.”
De eerste dag hebben de trainees in kleine groepjes op kantoor hun laptop opgehaald. Daarna was het door de coronamaatregelen helaas niet meer mogelijk om elkaar in het echt te zien. De groep is pas één keer met zijn allen samen geweest, tijdens het WFT examen.
“Dit was heel bijzonder”, blikt Marith terug. “Na alle online trainingen, sta je opeens met zijn allen bij elkaar. Blijkt iemand waarvan je dacht dat hij niet zo groot was, bijna twee meter te zijn.”
Robbert lacht: “Dat was best raar ja. Maar eigenlijk was het gelijk heel gezellig. Stiekem ken je elkaar toch best goed. Het belooft in ieder geval veel moois voor de toekomst, als we elkaar vaker in het echt kunnen zien.”