Twee trainees van ITDS blikken terug op hun eerste werken

04 september 2020 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

In november start het volgende Business Consultancy Traineeship bij ITDS. Wekt de traineeship je interesse maar wil je meer weten over wat het inhoudt? Ruud Simons en Irene van Besouw hebben inmiddels de eerste weken van hun traineeship erop zitten en delen hun ervaringen.

Het traineeship van ITDS begint met vijf weken trainingen en examens. In deze periode word je klaargestoomd voor je eerste opdracht bij een financial. Ruud over zijn de eerste weken: “Ik kende ITDS via één van de vorige trainees, dus ik wist wat ik kon verwachten. En gelukkig bevalt het tot nu toe goed! De hoeveelheid uren is vrij pittig de eerste weken, maar echt super leerzaam. Je wordt in sneltreinvaart klaargestoomd om in de praktijk aan de slag te gaan.” 

“Voor mij geldt hetzelfde”, voegt Irene toe. “Ik vind het onwijs leuk en leerzaam, maar soms ook pittig. Sommige dagen heb je van negen tot negen training. Daarnaast doe je een aantal examens waar je voor moet leren. Dankzij de trainingen en examens krijg je een goed fundament mee voor je eerste klantopdracht.” 

De trainingen zijn zeer uiteenlopend: van inhoudelijke trainingen over de financiële sector, IT, agile en data tot trainingen op het gebied van consultancy skills. “De trainingen met de focus op persoonlijke ontwikkeling vind ik het leukst”, geeft Irene aan. “Je krijgt soms een spiegel voorgehouden, maar dat is juist goed. Daardoor kijk je anders naar jezelf, naar – soms lastige – situaties die je tegenkomt en hoe je daarop reageert.” 

Ruud Simons en Irene van Besouw, ITDS

Ruud vult aan: “Je leert over jezelf en over hoe een groep met elkaar samenwerkt. En wordt gedwongen om in een groep een andere rol aan te nemen dan je gewend bent. Zelf vind ik de combinatie van theorie en cases het leukst. In zo’n case pas je de theorie die je geleerd hebt gelijk toe. En zie je wat je op dagelijkse basis kunt gaan doen bij een klant.” 

Je doet het met z’n allen

De traineegroep bestaat uit negen trainees met verschillende studieachtergronden. “De dynamiek in de groep is heel leuk”, vertelt Irene. “Dat krijgen we ook vaak terug van onze trainers.” Ruud vult aan: “Je leert super veel van de trainingen, maar ook van elkaar. Alle trainees hebben een andere achtergrond. Zo komt Irene bijvoorbeeld van de Hogere Hotelschool en zelf heb ik economie gestudeerd. Dankzij de verschillende achtergronden kijkt iedereen net met een andere blik. Dit vult elkaar goed aan. En kan soms botsen, maar dat hoort erbij en daar leer je van.” 

“Ondanks de diverse achtergronden, lijken we voor een groot deel op elkaar”, vult Irene aan. “We nemen het traineeship stuk voor stuk serieus, maar drinken ook het liefst op vrijdagmiddag een borrel samen. En iedereen staat klaar om elkaar te helpen. ITDS opereert op het snijvlak van business en IT bij de klant. Voor mij zijn veel onderwerpen inhoudelijk helemaal nieuw. Een aantal van ons weet hier al wel meer over; bijvoorbeeld vanuit studie, werk of als hobby. Als ik een onderwerp wat lastiger vind staan andere trainees altijd voor me klaar om dit – ook naast de trainingen – in ‘teletubbietaal’ aan me uit te leggen.” 

Intensieve coaching vanaf dag één

Tijdens het traineeship krijg je vanaf de eerste dag één op één coaching en begeleiding van een manager. “Je hebt wekelijks een ‘bila’ met jouw manager waarin je jouw voortgang bespreekt”, legt Ruud uit. “Je krijgt punten mee om aan te werken en kunt aan hen aangeven in welk gebied jouw inhoudelijke interesses liggen.”

Irene licht toe: “De begeleiding is vrij intensief. Het gaat niet alleen om wat je leert, maar ook om hoe je het ervaart. Ze adviseren je zowel op persoonlijk als vakinhoudelijk vlak. Eigenlijk is jouw manager jouw persoonlijke coach. Erg fijn, want een eerste ‘echte’ baan is wel een stap die je maakt.”

Lees ook: ITDS-trainees blikken terug op hun eerste weken

De eerste indrukken op kantoor

Met wat aanpassingen kan het traineeship gelukkig ‘gewoon’ op kantoor plaatsvinden. “Vanaf het moment dat ik hier binnenstapte vond ik de sfeer heel relaxt”, vertelt Ruud. “Eerlijk gezegd had ik een vooroordeel over de ‘haantjescultuur’ binnen consultancy. Maar daar merk ik – in ieder geval binnen ITDS – niks van. Ik vind iedereen juist benaderbaar en behulpzaam. Doordat iedereen nu noodgedwongen vaker thuiswerkt, ontmoeten we wel wat minder collega’s. Maar iedereen staat open voor een kopje (digitale) koffie, om je te leren kennen en te helpen.”

Irene valt bij: “Het is wel jammer dat je met minder mensen op kantoor bent dan in de ‘normale’ situatie. Daardoor mis je wel een beetje de informele praatjes. Maar ik vind het mega fijn dat ik – ondanks de hele situatie omtrent corona – terechtkon bij ITDS. Ik vind het voor een bedrijf spreken dat het deze tijd juist gebruikt als een kans en een traineeship wél door laat gaan.”