ITDS-trainees blikken terug op hun eerste weken

08 januari 2020 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Eind vorig jaar begonnen Jitse van den Enden en Lorena Tol aan hun traineeship bij ITDS. De eerste weken van het traineeship – waarbij de focus ligt op het opdoen van consultancy- en inhoudelijke skills – zitten er inmiddels op. De twee trainees Jitse en Lorena blikken terug op hun eerste ervaringen.

Om met de deur in huis te vallen; hoe bevallen de eerste weken?

Jitse: “Goed! De eerste weken zijn voorbij gevlogen. Van tevoren is duidelijk verteld dat weken met trainingen zwaar zouden zijn. En daarom vind ik het eigenlijk juist meevallen. We hebben nu vier weken training gehad. Deze trainingen zijn zeer afwisselend. Je leert eigenlijk de basis van alle facetten waar ITDS zich mee bezig houdt.”

Lorena: “Je denkt dat je begint met werken, maar eigenlijk zit je gewoon weer in de collegebanken. En dan 40 uur per week. Het grootste deel van de trainingen vind ik erg interessant. Veel trainingen worden gegeven door mensen van ITDS. Dit zijn natuurlijk mensen die dit niet dagelijks doen. Zeker met deze gedachte in het achterhoofd vind ik het heel leuke en professionele trainingen.” 

Jitse: “Doordat veel trainingen door ITDS’ers gegeven worden kan je dingen gelijk aan de praktijk koppelen. Daardoor is het niet alleen stoffige theorie, maar ook direct toepasbaar. Gister hebben we bijvoorbeeld ook een case gedaan die we ook bij onze klanten tegen zouden kunnen komen.” 

ITDS trainees blikken terug op hun eerste weken

Wat vinden jullie tot nu toe de leukste trainingen? En wat minder leuk?

Jitse: “Trainingen als consultancy en commercial skills vind ik het leukst. Tijdens deze trainingen ben je veel bezig met je eigen ontwikkeling. Hoe ga je een gesprek aan, hoe kom je over en hoe ga je eigenlijk met mensen om? Waar we bij consultancy skills meer focussen op het ‘gevoel’, ga je bij commercial skills meer in op de harde praktijk.”

Lorena: “Het contrast tussen die trainingen is leuk. Bij commercial skills focus je je echt op hoe je zaken voor elkaar gaat krijgen. Dus als je iets wilt bereiken: hoe pak je dit aan, hoe beïnvloed je iemand en hoe stuur je zodat je de juiste uitkomst krijgt?” 

Jitse: “Sommige onderwerpen vind ik best lastig. Mijn studieachtergrond ligt binnen de Psychologie. Een onderwerp als data analytics ligt daarom (nog) totaal niet in mijn straatje. Woorden als data lakes, data warehouses en datakwaliteit vliegen je dan om de oren. Maar gelukkig merk ik dat ik het wel interessant vind.” 

Lorena: “Ik heb de master Digital Business & Innovation gedaan. Dus heb al wel wat meegekregen over onderwerpen als data analytics. Dit is ook iets waar ik me graag verder in wil verdiepen. Dat we met mensen met verschillende achtergronden zitten vind ik juist leuk. Zo kan je ook van elkaar weer veel leren.” 

Over aantal weken gaan jullie stage lopen. Hoe kijken jullie daar naar uit?

Jitse: “Ik kijk heel erg uit naar de stage. Eigenlijk heb je nu alle onderwerpen even ‘aangetikt’. Je weet van alles een beetje, maar je gaat natuurlijk pas echt leren in de praktijk. Wat me leuk lijkt? Een pakketimplementatie van bijvoorbeeld Keylane en ook Know Your Customer lijken me heel interessant.”

Lorena: “Als in de trainingen iets uitgelegd wordt denk je het te begrijpen, maar dat moet je in de praktijk nog zien natuurlijk. Data analytics vind ik heel leuk. Daarnaast lijkt het me leuk om mee te werken aan pakketimplementaties en aan de sluiten bij één van de competence centers binnen ITDS. Of ik graag bij een bank of verzekeraar wil? Daar heb ik nog geen voorkeur in eigenlijk.”

Tot slot: voldoen ITDS en het traineeship een beetje aan jullie verwachtingen?

Jitse: “Op de Inhouse dag heb ik veel mensen gesproken. En die hebben eigenlijk wel een realistisch beeld gegeven. Ja, het wordt zwaar en je vindt niet alle trainingen even leuk. Maar het grootste gedeelte is leuk en – niet onbelangrijk – ook de dynamiek binnen de groep trainees is goed. Het schept natuurlijk ook wel een band als je 40 uur per week met elkaar zit. Je bent eigenlijk op elkaar aangewezen. Gelukkig wordt er ook veel gelachen met elkaar.”

Lorena: “Tijdens de assessment dag heb ik een hele positieve indruk gekregen van ITDS en dat is tot nu toe ook waargemaakt. Ik heb nog niet alle collega’s ontmoet, doordat iedereen natuurlijk het grootste gedeelte van de tijd bij de klant zit. Maar de ITDS’ers die ik tot nu toe heb ontmoet, zijn aardig en behulpzaam. Als je iets wilt weten, wilt iedereen je graag helpen. En dat vind ik heel belangrijk.”