Velox sluit zich als partner aan bij Duurzaam Gebouwd

16 december 2020 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Velox heeft zich als partner aangesloten bij Duurzaam Gebouwd. In gesprek met het platform vertelt oprichter en eigenaar Kisito Zonneveld over de visie van Velox op de toekomst van de bouwsector, en waarom deze zo goed aansluit op die van Duurzaam Gebouwd. 

In een steeds sneller veranderende wereld is het voor veel bedrijven moeilijk om continu bij te blijven met de laatste ontwikkelingen. Dat geldt zeker ook voor de bouwsector. Projecten worden almaar complexer, nieuwe technieken volgen elkaar in rap tempo op, opdrachtgevers stellen steeds hogere eisen en de transitie naar duurzaam vastgoed is in volle gang. 

Sinds 2012 helpen de specialistische consultants en professionals van Velox bedrijven binnen de branche met het aangaan van deze en andere uitdagingen.

Kisito Zonneveld, Directeur, Velox

“Wij zijn een projectbureau binnen de bouw, installatie- en civiele techniek, dat winnaars met elkaar verbindt”, vertelt Kisito Zonneveld. “Dat doen wij met een discipline-gestuurde aanpak. Dit betekent dat onze consultants verantwoordelijk zijn voor professionals binnen hun eigen discipline en hen detacheren op de grotere projecten in Nederland. Het gaat hierbij om disciplines zoals werkvoorbereiders en uitvoerders, maar ook engineers, BIM-modelleurs E- en W-installaties, en meer.” 

Hij legt uit dat de specialisten van Velox aan tafel aanschuiven bij klanten en ze daar waar nodig begeleiden. “Bijvoorbeeld bij een PvE, bestek of aannemersselectie, maar ook bij de realisatiefase. Doordat er projectgebonden wordt gewerkt, is het werk dat een professional binnen één expertise verricht heel divers.”

Zo is Velox betrokken bij talloze high profile-projecten. Van het versterken van de afsluitdijk tot het renoveren van De Nederlandsche Bank, van de metamorfose van het Rotterdamse stadscentrum tot de bouw van de 155 meter hoge ‘The CoolTower’, en van de grootscheepse verbouwing van Paleis het Loo tot de transformatie van de voormalige Haarlemse koepelgevangenis. 

De techniek en de mens

Met zo’n divers portfolio zit het bedrijf bovenop de nieuwste trends binnen de branche. “We zien een flinke ontwikkeling in gezonde gebouwen, in combinatie met smart buildings en digitalisering”, vertelt Zonneveld. “Ook spelen we in op de behoefte naar woning- en personeelstekort, en zorgen we ervoor dat onze professionals in de bouw en installatietechniek klaargestoomd worden om af te weten van en om te kunnen gaan met een thema als energietransitie.” 

Hij legt uit dat Velox dergelijke innovatieve technologieën niet alleen inzet bij klanten, maar ook om de interne sturing en processen te optimaliseren. “Onze processen zijn ingericht met datagedreven technologieën. Hiermee weten we in een vroeg stadium welke professionals wanneer beschikbaar zijn. Daardoor schakelen we snel én met kwaliteit.”

Maar hoe belangrijk de nieuwste technologie ook is, zoals iedere goede consultant je zal vertellen zijn het uiteindelijk nog altijd de mensen die het echte verschil maken. Daarom besteedt Velox ook veel aandacht aan de individuele ontwikkeling van de eigen professionals. “We zetten bijvoorbeeld in op het opleiden van onze medewerkers en op het creëren en onderhouden van veilige en gezonde werkomgevingen.” 

Op naar duurzaam vastgoed

Misschien wel hét belangrijkste thema van deze tijd is verduurzaming: de aarde warmt in hoog tempo op en binnen iedere branche ligt een verantwoordelijkheid om die opwarming af te remmen. Daarbij speelt de bouwsector een bovengemiddeld belangrijke rol: nieuwe manieren van bouwen kunnen het energiegebruik van vastgoed drastisch omlaag brengen.

“Wij blijven graag leren over ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en denken daar graag over mee.”

Duurzaam Gebouwd zet zich hier al ruim tien jaar voor in. Het landelijke kennisplatform brengt informatie over de markt, verduurzamingsopgaves, trends en ontwikkelingen op het gebied van duurzaam bouwen samen, en biedt zo belangrijke marktinformatie, kennis en inspiratie aan beslissers binnen de bouw- en vastgoedsector. Het netwerk van Duurzaam Gebouwd bestaat inmiddels uit meer dan 300 beslissers “uit de complete bouwkolom”.

Voor Velox was het een logische keuze om zich als partner aan te sluiten bij het platform. “Een bijdrage leveren aan een betere wereld ligt bij ieder individu”, vertelt Zonneveld. “Vanaf dag één zijn wij al bezig met digitalisering en verduurzaming binnen het bedrijf.” 

Anders doen dan de anderen

Daarbij ziet Zonneveld dat de focus steeds meer verschuift naar duurzame projecten. “We plaatsen steeds meer professionals op duurzame projecten en leren er graag over door met ze in gesprek te gaan. Zo begon deze zomer een aantal van onze professionals bij het duurzame project Valley en spraken we met een andere professional die de functie coördinator duurzaamheid en circulariteit bekleedt. Daarnaast hebben wij afgelopen jaren sterk geïnvesteerd in digitalisering. We printen bijna niets meer, scheiden het afval en hebben ons kantoorpand duurzaam verbouwd, van een G- naar een A-label.”

De komende jaren wil Velox zijn duurzaamheidsinspanningen alleen maar verder opschroeven. Daarin hoopt het bedrijf te profiteren van het platform van Duurzaam Gebouwd, en omgekeerd ook anderen binnen het netwerk te inspireren.

“Wij blijven graag leren over ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en denken daar graag over mee”, aldus Zonneveld. “Dit is voor ons een mooi moment om echt als flexibele intermediair aanwezig te zijn bij onze doelgroepen. Om onze ideeën concreet te maken en om de kennis en ervaringen op het gebied van duurzaamheid van onze medewerkers – intern én extern – te kunnen delen. Daarvoor willen we het podium pakken, ook om het eens anders te doen dan anderen.”

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Past Velox als werkgever bij jou en ben je nog op zoek naar een nieuwe uitdaging? Join them and be part of the change. Bekijk de vacatures op Velox.