Roland Berger adviseert Parcom bij overname van Climate for Life

08 december 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Europese investeringsmaatschappij Parcom heeft Climate for Life Holding overgenomen van branchegenoot Gimv. Bij het verwerven van het meerderheidsbelang werd Parcom geadviseerd door consultants van Roland Berger.

Climate for Life ontstond in 2016 toen Gimv een meerderheidsbelang nam in Itho Daalderop en Klimaatgarant, en de twee bedrijven samenvoegde in één groep. Beide dochterbedrijven specialiseren zich in het helpen van bouwbedrijven en ontwikkelaars bij energieneutrale woningbouw, zowel op het gebied van nieuwbouw als renovatie.

Itho Daalderop levert producten en diensten voor het realiseren van een energie-efficiënt binnenklimaat, zoals verwarmingssystemen, waterleidingen, ventilatie en beheersingstechnologie. Klimaatgarant richt zich op het ontwikkelen en implementeren van energieneutrale woningprojecten voor gemeenten, projectontwikkelaars en woningbouwcorporaties. Samen kunnen de twee dochterbedrijven geïntegreerde energieneutrale woonoplossingen bieden.

Roland Berger adviseert Parcom bij overname van Climate for Life

Onder de vleugels van Gimv wist Climate for Life flink te groeien. De afgelopen vier jaar werd de omzet verdubbeld. “In 2015, na jaren van intensieve samenwerking tussen Klimaatgarant en Itho Daalderop, zagen we mogelijkheden om te versnellen. Bij Gimv vonden we onmiddellijk begrip, vertrouwen en enthousiasme voor ons plan”, zegt Climate for Life-CEO Bas Korte over de reis die werd ondernomen met Gimv.

Het 450 medewerkers tellende bedrijf, met kantoren in Nederland (Tiel en Schiedam) en België (Brussel) zal zijn missie nu voortzetten onder de paraplu van Parcom, net als het Belgische Gimv een private equity-bedrijf. De Nederlandse investeerder specialiseert zich in het helpen van portfoliobedrijven – doorgaans in het midmarket-segment – met de “verdere realisering van hun ambities”, zo stelt Parcom-partner Willem-Jan Merckel.

“Climate for Life draagt met haar onderscheidende en marktleidende productaanbod actief bij aan de verduurzaming van de Nederlandse woningbouw. Deze markt is enorm in beweging en wij geloven sterk in de vele groeimogelijkheden voor Climate for Life”, geeft hij aan.

“Met Parcom krijgen we een investeerder die niet alleen deze ambities volledig ondersteunt, maar die bekendstaat als zeer gecommitteerd om Nederlandse bedrijven een stap verder te brengen in hun ontwikkeling”, voegt Korte toe. “Doordat we verregaande investeringen gaan doen, kunnen we onderscheidende producten, systemen en concepten naar de markt blijven brengen. Alleen zo kunnen we onze ambities realiseren.”

Hij geeft aan dat de Nederlandse komaf van Parcom daarbij “echt een voordeel” is, “omdat zij de dynamiek en kansen rondom de verduurzaming van de woonomgeving in Nederland goed begrijpen. En dat sluit uitstekend aan op ons groeipad, namelijk het verder versterken van ons marktleiderschap op gebied van duurzame binnenklimaatoplossingen in de Beneluxmarkt.”

Roland Berger verschafte commercial due diligence-advies aan Parcom (dealteam: Sameer Mehta, Mark Tissot, Paulo Salla). Andere betrokken M&A-bureaus waren Nielen Schuman (M&A- en schuldadvies), KPMG (M&A-advies en financiële due diligence), Meijburg & Co (belastingadvies). Advocatenkantoren Van Doorne, De Brauw Blackstone Westbroek en Loyens & Loeff verzorgden de juridische ondersteuning.