Barteld Nanninga en Sven Roefs werken bij Gupta aan betere zorg
Barteld Nanninga en Sven Roefs zijn dit jaar begonnen bij Gupta Strategists. Allebei sloten ze zich aan bij het bureau nadat ze ontdekt hadden dat een strategische adviesrol beter bij ze paste dan een specialistische carrière in de zorg- en farmasector. Consultancy.nl sprak met de twee Strategists over hun passie voor de zorg, hun keuze voor Gupta, hun start in tijden van corona en hun ambities.
Met een master in geneeskunde én rechten op zak, koos Barteld Nanninga begin dit jaar voor de strategieconsulting. “Tijdens mijn opleiding geneeskunde – en in het verlengde daarvan, tijdens mijn gedeelde master privaat- en gezondheidsrecht – kwam ik erachter dat ik de gezondheidszorg ontzettend interessant vond (en nog steeds vind), maar ook dat het grotere plaatje me meer aanspreekt dan de zorg voor individuele patiënten”, legt hij uit.
Dit bracht hem bij Gupta Strategists: “Juist de complexe puzzels en lastige vraagstukken waar het Nederlandse gezondheidszorgsysteem mee geconfronteerd wordt, vind ik leuk. In de strategische adviespraktijk is dat waar je mee bezig bent: het oplossen van complexe vraagstukken en puzzels. Gupta doet dit binnen de gezondheidszorg, voor mij dus een ideale combinatie.”
Een half jaar na Nanninga sloot ook Sven Roefs zich aan, die enkele maanden eerder zijn master scheikundige technologie voltooide. “Ik begon mijn studie met het idee dat ik mijn kennis kon inzetten bij het ontwikkelen van medicijnen om zodoende mensen te helpen. Mensen helpen is een belangrijke drijfveer voor mij. Gedurende mijn studie kwam ik erachter dat de vaak lange adem van de wetenschap toch niet helemaal bij mij aansluit en dat ik meer voldoening haal uit projecten met een impact op de kortere termijn. Medicijnen ontwikkelen, eveneens een langdurig proces, raakte hierbij dus op de achtergrond.”
Ook ontdekte Roefs dat hij veel plezier heeft in het samenwerken met verschillende mensen. “Gaandeweg kwam ik zo bij consultancy uit, waarbij samenwerking met mensen – zowel collega’s als klanten – een grote rol speelt en waarbij de impact van je werk snel zichtbaar is door het hoge tempo waarop projecten worden uitgevoerd. Dat Gupta Strategists zich focust op de gezondheidszorg is voor mij een pré, omdat mijn initiële drijfveer zo tóch vervuld wordt. Gezondheidszorg draait natuurlijk bij uitstek om het helpen van mensen.”
Verschillende achtergronden
Dat de gezondheidszorg en strategieconsulting elkaar bij Gupta ontmoeten, was echter niet het enige dat de twee aantrok in het bureau. “Wat ik zo leuk vind is dat er bij Gupta veel verschillende achtergronden rondlopen”, vertelt Nanninga, “van gepromoveerde wiskundigen en natuurkundigen tot artsen en sociologen. Iedereen benadert daardoor een vraagstuk vanuit een heel andere hoek. De gemene deler is echter dat iedereen een intrinsieke interesse in de gezondheidszorg heeft en enorm gedreven is om deze beter te maken.”
Roefs leerde Gupta kennen tijdens de Business Course. “Deze leerzame ervaring en de persoonlijke sfeer gedurende het evenement lieten een indruk achter die nog altijd sterk aanwezig was na het behalen van mijn diploma ruim een half jaar later. Gupta stond dan ook bovenaan mijn lijst bij het solliciteren en ik was erg blij om de persoonlijke sfeer weer terug te zien gedurende het sollicitatieproces. Dit bevestigde mijn keuze voor Gupta Strategists alleen maar meer.”
(Geen) handen schudden
Nanninga startte op 1 maart, vlak voordat de eerste lockdown begon. “Ik heb de eerste twee weken mijn collega’s nog een hand mogen geven, maar vervolgens ging het land op slot en zat iedereen thuis. Dat was best een uitdaging. Op mijn eerste project was ik meerdere uren per dag aan het videobellen met de collega waarmee ik dat project deed. Dat werkte goed en hielp enorm.”
“Ik had het geluk dat ik begon met werken in september, in de wat rustigere periode tussen de twee golven in”, vertelt Roefs. “Toen was het nog even mogelijk om collega’s op gepaste afstand op werklocaties te treffen, wat erg prettig was om de vele vragen behorend bij de eerste weken te kunnen stellen. Daarnaast heb ik hierdoor het merendeel van mijn collega’s in mijn eerste paar weken persoonlijk kunnen ontmoeten, hoewel het uitblijven van handen schudden toch onwennig blijft.”
“Wat ik zo leuk vind is dat er bij Gupta veel verschillende achtergronden rondlopen.”
Daarna ging het land echter weer grotendeels op slot. “Dit maakt de werkweek toch een stuk anders dan ik vooraf had verwacht en het brengt natuurlijk de te verwachten voor- en nadelen van het thuiswerken met zich mee. Waar ik het meest tegenaan liep, was dat ik vragen stellen op afstand minder snel deed dan als iemand fysiek naast me zou zitten. Dit was iets waar ik enige tijd voor nodig had om overheen te stappen, maar nadat ik dit eenmaal gedaan had waren de voordelen onmiskenbaar.”
Direct aan de slag
Zowel Nanninga als Roefs ging meteen aan de slag bij een klant. “Bij Gupta word je direct als onderdeel van het team gezien”, geeft Nanninga aan. “Je gaat direct op een opdracht aan de slag. Hierbij wordt natuurlijk rekening gehouden met het feit dat je net begonnen bent en zal je altijd met meer ervaren mensen samenwerken.”
“Ik was blij verrast om te zien dat het resultaat van mijn werk al op de vrijdag van mijn eerste werkweek bij de klant lag!”, vertelt Roefs. “Door meteen deel te nemen aan projecten voel je je snel onderdeel van het team. De bijkomende verantwoordelijkheid die je wordt toevertrouwd is groot, de leercurve daardoor nog groter!”
In zijn eerste projecten werkte Roefs voor zorgverzekeraars en voor een ziekenhuis. “De rol die ik hierbij vervuld heb is vooral analytisch. Als beginnend consultant is het doen van analyses een van je voornaamste bezigheden, samen met het maken van bijbehorende slides. Verder bestaat een deel van je tijd uit het bijwonen van klantafspraken, het volgen van trainingen en je interne nevenwerkzaamheden.”
“Ik was blij verrast om te zien dat het resultaat van mijn werk al op de vrijdag van mijn eerste werkweek bij de klant lag!”
Nanninga zat op projecten bij onder meer een zorgverzekeraar, ziekenhuis en farmaceut. “Omdat je direct als onderdeel van het team wordt gezien, werk je ook aan alle facetten mee: je denkt mee over de lijn van het project en hebt direct klantcontact. Het grootste deel van de tijd ben je bezig met het doen van analyses en probeer je het probleem van de klant zo goed mogelijk te begrijpen en op te lossen.”
Alle aspecten belicht
Naast de klantopdrachten doorlopen Nanninga en Roefs verschillende trainingen. “Die zorgen ervoor dat alle aspecten van het werk worden belicht”, geeft Roefs aan. “Naast dat er altijd nog wat te verbeteren valt, is dit ook vooral handig voor de aspecten waar je vanuit jouw persoonlijke achtergrond minder bekend mee bent.”
“Gupta heeft een uitgebreid intern en extern trainingsprogramma”, vult Nanninga aan. “De meer ervaren consultants verzorgen een hele batterij aan trainingen voor nieuwe collega’s. Daarnaast worden er geregeld externe trainers ingeschakeld. Mijn start, net voor de eerste coronagolf, was natuurlijk anders dan normaal, maar ik heb niet het idee dat ik veel gemist heb.”
Impact op de zorg
Vooruitkijkend naar de komende jaren hopen de twee kersverse Strategists zich verder te ontwikkelen als consultant en mens. Bovenal willen ze echter bijdragen aan het verder verbeteren van de zorgsector.
“Het klinkt misschien een beetje cliché, maar als ik door mijn werk bij Gupta mijn steentje bij kan dragen aan het beter maken van de gezondheidszorg, ben ik blij”, aldus Nanninga. “Daarnaast ben je continu bezig met het ontwikkelen van jezelf. Niet alleen op praktisch vlak – het onder de knie krijgen van allerlei verschillende soorten analyses – maar ook op persoonlijk vlak. Het feit dat je aan al die aspecten werkt en daarin ook vooruitgang merkt, geeft veel voldoening.”
“Ik hoop gedurende mijn eerste jaren enorm te kunnen groeien in de vaardigheden die benodigd zijn in het beroep van een consultant”, voegt Roefs toe. “Als ik om mij heen kijk naar collega’s die hier al langer werken, ben ik altijd erg onder de indruk van de manier waarop zij dingen aanpakken. Dan denk ik: dat wil ik ook zo goed kunnen! Goed voorbeeld doet natuurlijk volgen. Daarnaast doe ik mijn uiterste best om ervoor te zorgen dat het resultaat van mijn werk ook daadwerkelijk impact heeft op onze klanten en de maatschappij. Het helpen van mensen is en blijft mijn belangrijkste drijfveer.”