Nederlandse adviseurs betrokken bij aanleg Duits-Deense tunnel

06 november 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Het Nederlandse adviesbureau Tunnel Engineering Consultants is betrokken bij de aanleg van de Fehmarnbelttunnel tussen Duitsland en Denenmarken.

De voorbereidingen op de bouw van Fehmarnbelttunnel, die het Duitse eiland Fehmarn en het Deense eiland Lolland zal gaan verbinden, is inmiddels gestart. Het project moet in 2029 zijn afgerond. Vanaf dat moment kent de wereld een nieuwe langste afgezonken tunnel. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Kanaaltunnel tussen Engeland en Frankrijk wordt bij dit Duits-Deense project geen tunnelbuis geboord. In plaats daarvan bestaat de tunnel uit delen die zich op zo’n 40 meter onder het wateroppervlak bevinden.

Nederlandse ondersteuning

Het Nederlandse adviesbureau Tunnel Engineering Consultants (TEC), sinds 1988 een permanente joint venture tussen de adviesbureau Royal HaskoningDHV en ingenieursbureau Witteveen+Bos, is betrokken bij de aanleg van de Fehmarnbelttunnel. Hans de Wit, Managing Director van TEC: “We zijn actief betrokken bij dit project, waarbinnen we samen met onze partners Ramboll en Arup eveneens het veiligheidsconcept vorm hebben gegeven.”

Het rode gedeelte van het lijnstuk betreft de Fehmarnbelttunnel

“Voor dit soort lange tunnels is maatwerk vereist en bestaan er nog geen richtlijnen die direct toepasbaar zijn. Een interessant project voor ons als specialist om daar invulling aan te geven”, vervolgt de Managing Director van adviesbureau TEC, dat ook voor dit project geen ‘eigen personeel’ tot zijn beschikking heeft. “Net zoals bij ieder andere project, vliegen we ook hier specialisten in vanuit Royal HaskoningDHV en Witteveen, onze moederorganisaties.”

Kortere reistijd

Treinen, auto’s en vrachtwagens zullen gebruik gaan maken van de achttien kilometer lange Fehmarnbelttunnel, die de veerdiensten tussen het Deense Rødby en het Duitse Puttgarden zal vervangen. De tunnel verkort de reistijd tussen Kopenhagen en het vaste land van Duitsland aanzienlijk.

“Als je nu per trein van Kopenhagen naar Hamburg reist, kost dat 4,5 uur. Via de tunnel duurt diezelfde reis slechts 2,5 uur”, vertelt Jens Ole Kaslund, technisch directeur van het project, tegenover nieuwsplatform CNN.

De Fehmarnbelttunnel verkort de reis tussen Hamburg en Kopenhagen voor automobilisten met circa een uur, onder meer omdat ze niet meer op de veerpont hoeven te wachten, wat met name in de zomermaanden en gedurende het weekend veel tijd in beslag neemt. Momenteel neemt de overvaart per pont zo’n 45 minuten in beslag. Als de tunnel is afgerond, duurt de oversteek voor een automobilist tien minuten en voor een treinreiziger zeven.

Langetermijnplanning

Aan de Fehmarnbelttunnel, waaraan de komende tijd meer dan 3.000 professionals hun steentje zullen bijdragen, hangt een prijskaartje van een slordige €7 miljard, waarvan het grootste gedeelte voor rekening komt van de Deense staat. Momenteel wordt op Lolland een haven uit de grond gestampt. In 2021 wordt op het Deense eiland de fabriek gebouwd waar verschillende tunnelelementen worden gemaakt.

Pas in 2023 zullen de eerste delen van de tunnel te water gaan. Vooralsnog is voor de feitelijke aanleg zes jaar geraamd.