‘De crisis onderstreept het belang van inkoop’

26 oktober 2020 Consultancy.nl 9 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Sinds de oprichting in 2011 is het hard gegaan met Aeves Groep. Binnen een decennium is het bedrijf uitgegroeid tot Nederlands grootste inkoopdienstverlener. Hierbij werd echter geprofiteerd van economische voorspoed. Hoe vergaat het Aeves Groep dit jaar, nu corona het bedrijfsleven op zijn grondvesten doet schudden? Consultancy.nl vroeg het aan COO Andries Faas en Director Consultancy Léon Fleuren.

Een kleine tien jaar geleden sloegen Sherief Abdalla en Pieter van der Vloed de handen ineen om hun eigen bedrijf op te richten: Aeves was geboren. Anno 2020 telt Aeves Groep zo’n 500 medewerkers, die opdrachtgevers helpen met een full service-aanbod in inkoopdienstverlening en contractmanagement. Vanuit de labels AevesBenefit, Aeves Executive Search, Aeves Interim Management, Procumulator en Het NIC levert de groep advies, interim management, detachering, opleidingen, Talent Ontwikkel Programma’s (TOP), werving & selectie en outsourcing.

“Wat ons uniek maakt is dat we alle soorten inkoopdienstverlening onder één paraplu aanbieden”, stelt Léon Fleuren, die zich in 2017 aansloot bij AevesBenefit. “Dit maakt het voor onze opdrachtgevers transparant en overzichtelijk, en creëert nieuwe kansen. Als ons consultancyteam een groot transformatieproject uitvoert zijn er voor de nieuwe inkooporganisatie vaak ook mensen nodig. Daar kunnen wij dan weer bij helpen – of het nou om vast of tijdelijk personeel gaat, of bijvoorbeeld om het outsourcen van de hele functie.”

Andries Faas, die vorig jaar Procumulator verkocht aan Aeves Groep en sinds deze zomer in het bestuur zit van de groep, voegt toe dat het brede spectrum aan diensten ook bijdraagt aan de kwaliteit die de groep levert. “Bij consultancy en outsourcing zitten bijvoorbeeld veel ervaren specialisten, en hun kennis komt ook weer ten goede aan onze interim opdrachten. En omgekeerd is het voor die ervaren mensen weer prettig om jonge mensen om zich heen te hebben die de nieuwste inzichten rond het inkoopvak met zich meebrengen.”

Andries Faas en Leon Fleuren - Aeves Groep

Het land op pauze

Na jaren van snelle groei kreeg Aeves dit voorjaar te maken met een van zijn grootste uitdagingen sinds de oprichting: de coronacrisis sloeg toe. “Dat was natuurlijk even schrikken”, aldus Faas.

“We zijn direct de dagelijkse ontwikkelingen gaan monitoren”, vervolgt hij. “Hoeveel opdrachten vallen er, hoe ziet onze pijplijn eruit, hoe zit het met de verlengingen, wanneer komen mensen terug van klussen? Daarnaast zijn we uiteraard scenario’s gaan uitwerken. Als de omzet 10% daalt is het nog wel dicht te lopen, maar als het 40% wordt moet je gaan kijken hoe je je hoofd boven water houdt. En tot slot ga je de cashflow managen. Je moet zorgen dat er genoeg geld op de bank staat om de salarissen uit te betalen en kijken welke mogelijkheden er zijn om het zo lang mogelijk uit te zingen als de nood écht hoog wordt.”

Zo ver kwam het gelukkig niet. “De eerste twee maanden – tijdens de lockdown – stond het land gewoon even op pauze en liepen de nieuwe aanvragen enorm terug”, geeft Fleuren aan, “maar de lopende projecten werden veelal doorgezet. Bestaande klanten waren en zijn blij met de interim professionals die ze hadden of het project waarmee ze bezig waren, en die mensen of dat resultaat wilden ze niet kwijt. Dus gingen ze verlengen en werden sommige projecten zelfs verder uitgebouwd. Mede daardoor bleef de impact op de Aeves Groep redelijk beperkt.” 

Daarbij waren grote verschillen te zien tussen de publieke en de private sector. Fleuren: “Gelukkig hebben we ervoor gekozen in beide markten zeer actief te zijn. De impact op de private markt was er natuurlijk. Gedurende die eerste periode kwamen er zo goed als geen nieuwe projecten binnen. In het publieke domein liep het ook wel terug, maar lang niet zo hard, dus onze brede klantbasis heeft ons zeker geholpen.”

“Omzet-technisch gezien hebben we uiteraard ook invloed gemerkt”, vult Faas aan. “We liggen echter op koers om dit jaar onze doelstellingen te halen. Dus dat gaat, gezien de omstandigheden, gewoon heel goed.”

Bestendige inkoopfunctie

Waar de brede klantbasis daarin belangrijk was, profiteerde Aeves anderzijds juist van zijn exclusieve focus op het thema inkoop. “Inkoop is juist in tijden van economische onzekerheid een zeer relevant thema”, stelt Faas. “Wanneer je als bedrijf geld wil besparen is inkoop een van de eerste gebieden om naar te kijken.”

“Inkoop is juist in tijden van economische onzekerheid een zeer relevant thema.”

Na de eerste rustige maanden vulde de pijplijn aan opdrachten zich dan ook weer. “Tijdens de eerste lockdown hadden veel partijen projecten uitgesteld”, vertelt Fleuren. “Dat kan een paar maanden, maar op een gegeven moment zul je verder moeten. Daarbij biedt de huidige situatie zelfs een aantal kansen. Sommige bedrijven zien in dat de leveranciersmarkt iets meer onder druk gezet kan worden en willen gunstige contracten afsluiten. Ook zijn bij klanten intern nu vaak meer mensen beschikbaar om een bijdrage te leveren aan verbeter- of besparingsprojecten.”

Fleuren constateert dat de besparingsmaatregelen vooral bij een aantal private partijen hand in hand gaan met een transformatie van de inkoopfunctie. “Het geld dat wordt bespaard wordt daarbij gebruikt om straks sterker uit de crisis te komen.”

“Dat is natuurlijk wat je het liefst ziet”, vult Faas aan. “Ik denk dat de resultaten die we nu genereren echt wel gaan zorgen voor een verdere focus van klanten op de inkoopfunctie en met name het neerzetten van een professionelere inkoopfunctie. Je kunt eenmalig 2 miljoen euro besparen, maar als je het vervolgens weer laat weglekken omdat er geen goed beleid is, dan kun je ons volgend jaar weer bellen. Dan komen we met alle plezier nog een keer, maar liever regelen we het in één keer goed.”

Goedkoop is (soms) duurkoop

De coronacrisis bevestigt ook maar weer eens dat goede inkoop niet altijd gelijkstaat aan goedkope inkoop. “Twee van de nieuwe klanten die we hebben mogen verwelkomen zijn actief in de e-commerce”, vertelt Faas. “De onlineverkopen zijn natuurlijk geëxplodeerd. Maar van de twee grote pakketbezorgers in Nederland heeft eentje gewoon gezegd: zoveel kunnen we aan en meer niet. Daardoor konden die klanten hun orders niet uitleveren. Dan zie je hoe inkoop ineens cruciaal kan zijn voor je bedrijfsvoering. Je kunt dan wel voor de goedkoopste optie gaan, maar de flexibiliteit en schaalbaarheid van de leverancier kan ook cruciaal zijn.”

“Dergelijke overwegingen spelen ook een rol in de sourcingstrategie die je kiest”, voegt Fleuren toe. “Enerzijds is het aantrekkelijk om alles te bundelen en voor de laagste prijs te gaan, maar kwaliteit en beschikbaarheid zijn gewoon elementaire zaken. We helpen nu ook bedrijven die terug naar de tekentafel gaan en zich afvragen of het nou wel zo slim was om hun producten en/of diensten allemaal bij één leverancier te beleggen, of dat ze toch beter voor dual- of multi-sourcing kunnen gaan. Category management is in het verlengde hiervan weer een belangrijk thema geworden.”

Anderhalvemeterinkoop

Naast dergelijke strategische projecten was Aeves Groep de afgelopen maanden ook druk met het ondersteunen van organisaties bij het inkopen van direct aan corona gerelateerde producten.

“Je kunt wel voor de goedkoopste optie gaan, maar de flexibiliteit en schaalbaarheid van de leverancier kan ook cruciaal zijn.”

Fleuren: “Zowel vanuit interim als de adviestak hebben we de landelijke overheid geholpen met het inkopen van persoonlijke beschermingsmiddelen. Ook hebben we een groot project gedaan waarin een revalidatiecentrum in twee weken tijd moest worden omgebouwd tot reserveziekenhuis. Al vrij snel waren de reguliere ziekenhuizen te vol om revaliderende coronapatiënten nog op te vangen. Van de een op de andere dag moest bijvoorbeeld een hygiënische vloer ingekocht worden, maar ook bedden en nog veel meer.”

“Vanuit Procumulator zijn we gespecialiseerd in ‘non product related’-inkoop, oftewel het contracteren van alles wat niet in de schappen ligt”, legt Faas uit. “Dat doen we onder andere voor een aantal grote landelijke retailketens. Die hadden dit jaar nogal wat spullen nodig om de anderhalvemetereconomie in stand te houden. Denk aan al die lintjes waar je tegenwoordig langsloopt, de bordjes op kassa’s en ga zo maar door.”

Blijven groeien

Als de afgelopen weken iets hebben laten zien, is het wel dat deze anderhalvemetereconomie voorlopig nog zeer kwetsbaar is. Horecazaken, die allerlei maatregelen hadden getroffen, moesten toch weer de deuren sluiten. Terwijl Aeves Groep de crisis vooralsnog goed doorkomt, rekenen Faas en Fleuren zich dan ook nog niet rijk.

“De nabije toekomst blijft uitermate onzeker”, aldus Faas. “We verwachten dat er in een aantal branches nog klappen gaan vallen. Tegelijkertijd kijken we natuurlijk wat we kunnen doen binnen onze invloedssfeer. Zo hebben we actief onze besparings- en outsourcingproposities in de markt gezet. We hebben nu de propositie ‘ontsourcing’ ontwikkeld – een combinatie van outsourcing en ontzorgen – en die slaat goed aan bij nieuwe klanten. Daarnaast komen er nog nieuwe proposities aan waarmee we inspelen op deze tijd, zoals Contractmanagement-as-a-Service.”

Voor het komende jaar wordt voorzichtig ingezet op groei, uiteraard afhankelijk van de impact en duur van het virus. “We zien dat die ruimte er vooralsnog is”, geeft Fleuren aan “Momenteel nemen we ook gewoon nieuwe mensen aan.”

“Het doel als organisatie is om in beweging te blijven, van elkaar te leren en te groeien”, vult Faas aan. “Voor ons is het blijven creëren van instroom op verschillende niveaus van essentieel belang. Natuurlijk moet je primair overleven, maar dat zit voorlopig gelukkig goed. Dus het is erg fijn om in deze moeilijke tijd nog te kunnen inzetten op groei.”