Marceline Collin over haar traineeship bij BluPoint

30 oktober 2020 Consultancy.nl

In april van dit jaar sloot Marceline Collin zich aan bij organisatieadviesbureau BluPoint als trainee. Nu blikt ze terug op haar traineeship, op wat ze het afgelopen halfjaar heeft geleerd, en hoe ze tegen BluPoint als werkgever aankijkt.

Op de eerste vraag, waarom ze destijds voor BluPoint heeft gekozen, heeft Collin meerdere antwoorden. “Dat heeft verschillende redenen natuurlijk, maar wat er meteen uitsprong was dat ik meteen bij het eerste contact een zeer aangename sfeer voelde. En nu ik terugkijk, kan ik bevestigen dat mijn gevoel het bij het juiste eind had.”

Ze vervolgt: “BluPoint heeft een platte organisatiestructuur, waardoor er op de werkvloer weinig hiërarchische verschillen zijn. Als trainee werd ik meteen opgenomen als onderdeel van de organisatie. Zelf vind ik dit erg prettig werken. Natuurlijk heeft iedereen wel eigen expertise en ervaring, maar hierdoor kan je juist veel leren van elkaar.”

Marceline Collin, Trainee, BluPoint

Ook wijst ze op de “combinatie van expertise, openheid en vriendschap onderling”, kernwaarden die er voor haar bij BluPoint uitspringen, “en die ik zelf ook erg belangrijk vind.” Tot slot, voegt ze toe: “was ik onder de indruk van de opdrachtenportefeuille die BluPoint bij klanten heeft weten op te bouwen.”

Dat brengt ons bij volgende vraag… wat was je eerste opdracht bij BluPoint?

“Dit was een project bij een grote netbeheerder. De prestaties van een afdeling kunnen worden gemeten aan de hand van Key Performance Indicators (KPI's). Ik kreeg de taak om de relatie tussen operationele KPI’s en de bijbehorende strategische KPI op een kwantitatieve manier te analyseren. Aan de hand van deze analyse heb ik een advies geschreven dat kan bijdragen aan een efficiëntere sturing van de processen. Uit het onderzoek volgde welke operationele KPI's een meer en welke een minder beduidende invloed op de bijbehorende strategische KPI uitoefenen.”

Hoe kijk je terug op het traineeship tijdens Corona?

“Door de lockdown periode heb ik de eerste 2,5 maanden van mijn traineeship vanuit huis gewerkt. Ik heb toen verschillende collega’s van BluPoint en de klant online gesproken en kennis met ze gemaakt. Daarnaast sprak ik dagelijks mijn projectbegeleider van BluPoint. Toen de regels werden versoepeld begon BluPoint weer met het organiseren van fysieke sessies, en begin juli maakte ik voor het eerst in het echt kennis met ongeveer de helft van mijn collega’s. Het was erg leuk om een beter beeld bij iedereen te krijgen en te zien hoe iedereen met elkaar omgaat.”

“Sindsdien heb ik regelmatig met een klein aantal collega’s op het kantoor van BluPoint in ‘s Hertogenbosch gewerkt. Dit was extra leuk voor de afwisseling en gaf meteen meer body aan mijn traineeship. Ook kon ik hierdoor iets beter ervaren hoe het is om op kantoor te werken.”

Terugkijkend, wat heb je geleerd tijdens het traineeship?

“Tijdens mijn traineeship heb ik veel verantwoordelijkheid gekregen. Ik voerde een eigen project uit van begin tot eind. Hierin heb ik geleerd om te beginnen met een goede planning voor de maanden van mijn traineeship. Dit was mijn rode draad door de hele periode dat ik werkzaam was bij BluPoint.”

“In het begin heb ik veel gesprekken gevoerd met collega's bij de klant. Hierdoor leerde ik de afdeling kennen en kon ik ook de eerste stappen voor mijn project maken. Daarna ben ik veel met data aan de slag gegaan en heb ik deze gegevens geanalyseerd om tot een advies te komen.”

“Vooral het sparren met collega’s heeft me veel bijgebracht. Door verschillende feedbacksessies vanuit BluPoint heb ik de mogelijkheid gekregen om mezelf verder te ontwikkelen. Als ik ergens niet uitkwam, had ik de neiging om advies te vragen aan een collega en mijn keuze daarop te baseren. Door de feedbacksessies ben ik er bewuster mee aan de slag gegaan om zelf eerst een afgewogen keuze te maken en daarna de mening van een collega te vragen. Daarnaast hield ik me soms in met vragen stellen, omdat ik geen overbodige vragen wilde stellen. De feedbacksessies lieten me inzien dat deze vragen vaak niet onnodig zijn, maar juist ook tot nieuwe inzichten kunnen leiden.”

“Daarnaast heb ik gezien hoe consultants hun werk kunnen structureren aan de hand van methodieken. Zo heb ik een workshop gevolgd over het Change Management Framework. De workshop heeft me veel geleerd over hoe veranderingen binnen organisaties op een goede manier kunnen worden begeleid. Dit was erg interessant en achteraf zag ik ook hoe ik dit framework op mijn eigen project kon projecteren.”

Tot slot, wat vond je leuk/bijzonder aan BluPoint?

“Wat ik vooral heel leuk vond bij BluPoint is dat ik meteen in de groep werd opgenomen en aan de slag kon met een eigen project. BluPoint heeft me de kans te geven om als een echte consultant trainee te werk te gaan en een project van begin tot eind uit te voeren.”


Profiel
Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius - a company of RoyalHaskoningDHV AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Common Eye Conclusion Count & Cooper CPMview Critical Minds De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Drijver en Partners Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens Mount Consulting MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Student Consultant Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Velox Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup