Bart van Pelt over zijn overstap van Bewegin naar innergo

17 september 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Bart van Pelt is gestart als organisatieontwikkelaar bij innergo. Hij maakt de overstap vanuit Bewegin, het zusterbedrijf van innergo dat startende professionals helpt om hun talent te ontwikkelen. Bij Bewegin sprong Bart meteen in het diepe en pakte hij uitdagende opdrachten op. Dat hoopt hij bij innergo ook te doen.

Bart, hoe verliep de overstap vanuit Bewegin naar innergo?

Bij Bewegin werd het me snel duidelijk dat ik door wilde in de rol van organisatieontwikkelaar. En ook innergo kwam vrij vlot als optie in beeld, ook door de gezamenlijke borrels en natuurlijk de wintersport. Daardoor wist ik dat het er bij innergo relaxed aan toe gaat, niet van dat formele.

Maar ik heb me nog wel breed georiënteerd, goed gekeken wat een verstandige keuze zou zijn. Ik wilde een stap maken die me een nieuwe boost zou geven, zoals Bewegin dat ook heeft gedaan. Uiteindelijk ben ik gaan praten met innergo en dat beviel heel goed. Het waren hele open gesprekken, waarin je eerlijk en kritisch naar elkaar kunt zijn. Daar houd ik van.

Bart van Pelt, Organisatieontwikkelaar bij Innergo

Wat voor inhoudelijke ervaring heb je bij Bewegin opgedaan?

Mijn eerste opdracht was bij een grote woningcorporatie, binnen een team dat bezig was met het verduurzamen van het woningbestand. Het team had te weinig grip op de status en voortgang van hun activiteiten. Ik heb toen een dashboard ontwikkeld dat de belangrijkste data over hun proces inzichtelijk maakt. Hier hebben we vervolgens ook KPI’s aan gekoppeld. Zo ontstond een framework voor evaluaties. Erg leuk om te doen. Je betrekt het team en duikt de diepte in, om het vervolgens heel concreet te maken.

Een andere mooie opdracht was bij Sportbedrijf Rotterdam, waar ze veel aandacht geven aan CO2-reductie. Ook hier ben ik aan de slag gegaan met de data. Ik heb in kaart gebracht welke locaties en welke activiteiten zorgen voor welke uitstoot, en dit gekoppeld aan mogelijke interventies, zodat de organisatie de puzzel beter kan leggen. Hier was het gaaf om te zien dat je iets abstracts als uitstootdata vrij gemakkelijk kunt inzetten als praktisch middel om de hele organisatie te betrekken. Omdat je inzichtelijk maakt wat de opgave is.

Wat is voor jou de waarde van een organisatieontwikkelaar?

De rol zorgt ervoor dat je een impuls geeft aan een team. En ik vind het mooi dat je continu binnen en buiten aan het verbinden bent. Oplossingen aandragen, kansen benutten, initiatieven ontplooien. Namens, voor en met een team. Iedereen meenemen, om samen te verbeteren.

Het is een hele ondernemende rol. Dat vind ik ook het mooie aan innergo. Allemaal slimme mensen die heel erg down to earth en benaderbaar zijn, en heel erg gericht op de actie.’

Met welke specifieke ambities stap je binnen bij innergo?

Ik kijk er naar uit om nog meer in de teams van opdrachtgevers te duiken en met de mensen aan de slag te gaan. Bij innergo draait het altijd om het bij elkaar brengen van de leef- en de systeemwereld, zodat een team beter gaat presteren. Daar wil ik mezelf nog meer in bekwamen en een bijdrage aan leveren.

Maar wat ik nog mooier vind, is het vooruitzicht om ook mezelf en innergo te blijven ontwikkelen. Daar is hier gelukkig veel ruimte voor. Niet alleen aan de resultaten bij de opdrachtgevers werken, maar ook samen aan de slag voor de eigen organisatie. Echt samen aan het bedrijf werken.

Genoeg uitdaging en genoeg om naar uit te kijken dus. Ik heb er veel zin in!