Wurck en P2 bedenken plan voor opknapbeurt Vlaardingse Westwijk
De Vlaardingse Westwijk is toe aan een welverdiende opknapbeurt. De vraag is hoe? Om tot het beste plan voor de gebiedsontwikkeling te komen werd een wedstrijd uitgezet. Drie partijen zijn doorgedrongen tot de finale, waaronder een plan ontwikkeld door Wurck en P2.
Hoe gaan we om met het ruimtetekort in ons land en de vele functies en uitdagingen die daarbij om aandacht vragen? Met die vraag in het achterhoofd riep het College van Rijksadviseurs eind vorig jaar gemeenten en woningbouwcorporaties op om wijken aan te dragen die wel een flinke opknapbeurt konden gebruiken.
De wijk Westwijk in Vlaardingen is een woonwijk die in de jaren zestig tot en met tachtig werd gebouwd. Hierdoor heeft de wijk moeite om tegemoet te komen aan de hedendaagse vraagstukken rond wonen, werken, infrastructuur, energie en ecologie. De gemeente schreef Westwijk in voor de Panorama Lokaal prijsvraag, en werd verkozen tot een van de zeven geselecteerde locaties.
De inzending van Bureau Wurck en P2 kenmerkt zich door een integrale aanpak: door middel van een transformatie moet het hele gebied geholpen kunnen worden. Kern van het voorstel is de ontwikkeling van drie Westwijkse ‘parels’, aanwezig in het gebied, als transformatiemotor.
Drie parels
Ten eerste,de inzet van het nieuwe metrostation dat het gebied direct verbindt met zowel het strand als Rotterdam. Ten tweede, het beter benutten van de latente energiebronnen in het gebied voor het verminderen van de CO2-uitstoot en het verhogen van sociale cohesie. Het gaat om de restwarmte van pijpleidingen van regionale industrie, aquathermie en zonne-energie te combineren met de verduurzaming van bestaande gebouwen. En ten derde, om de parel van het aangrenzend natuurgebied Midden Delfland te verbinden met de rivier, om de natuur te stimuleren en een waardevolle ontmoetingsplaats voor inwoners te creëren.
Het plan werd uitgedacht door medewerkers van ontwerpbureau Wurck en adviesbureau P2, in samenwerking met experts van ingenieursbureau Tauw, Goderie Ecologisch Advies, en duurzame vastgoedadviseur Alba Concepts. Volgens P2’er Mercè de Miguel Capdevila is de aanpak van het consortium vernieuwend te noemen, en zij hoopt dan ook dat de inzending als winnaar uit de bus komt.
“Westwijk is een goed voorbeeld van een ruimtelijke complexe opgave. Met deze inzending bieden we een concreet perspectief om dit aan te pakken. Naast de oplossingen, stellen we ook een proces voor om samen met alle actoren tot realisatie te komen. Dat past ook goed in de geest van de Omgevingswet die volgend jaar in werking treedt.”
Op 24 september wordt bekendgemaakt welke van de drie inzendingen met de opdracht aan de slag zal mogen gaan.