Wurck en P2 bedenken plan voor opknapbeurt Vlaardingse Westwijk

17 september 2020 Consultancy.nl

De Vlaardingse Westwijk is toe aan een welverdiende opknapbeurt. De vraag is hoe? Om tot het beste plan voor de gebiedsontwikkeling te komen werd een wedstrijd uitgezet. Drie partijen zijn doorgedrongen tot de finale, waaronder een plan ontwikkeld door Wurck en P2.

Hoe gaan we om met het ruimtetekort in ons land en de vele functies en uitdagingen die daarbij om aandacht vragen? Met die vraag in het achterhoofd riep het College van Rijksadviseurs eind vorig jaar gemeenten en woningbouwcorporaties op om wijken aan te dragen die wel een flinke opknapbeurt konden gebruiken.

De wijk Westwijk in Vlaardingen is een woonwijk die in de jaren zestig tot en met tachtig werd gebouwd. Hierdoor heeft de wijk moeite om tegemoet te komen aan de hedendaagse vraagstukken rond wonen, werken, infrastructuur, energie en ecologie. De gemeente schreef Westwijk in voor de Panorama Lokaal prijsvraag, en werd verkozen tot een van de zeven geselecteerde locaties.

Wurck en P2 bedenken plan voor opknapbeurt Vlaardingse Westwijk

De inzending van Bureau Wurck en P2 kenmerkt zich door een integrale aanpak: door middel van een transformatie moet het hele gebied geholpen kunnen worden. Kern van het voorstel is de ontwikkeling van drie Westwijkse ‘parels’, aanwezig in het gebied, als transformatiemotor.

Drie parels

Ten eerste,de inzet van het nieuwe metrostation dat het gebied direct verbindt met zowel het strand als Rotterdam. Ten tweede, het beter benutten van de latente energiebronnen in het gebied voor het verminderen van de CO2-uitstoot en het verhogen van sociale cohesie. Het gaat om de restwarmte van pijpleidingen van regionale industrie, aquathermie en zonne-energie te combineren met de verduurzaming van bestaande gebouwen. En ten derde, om de parel van het aangrenzend natuurgebied Midden Delfland te verbinden met de rivier, om de natuur te stimuleren en een waardevolle ontmoetingsplaats voor inwoners te creëren.

Het plan werd uitgedacht door medewerkers van ontwerpbureau Wurck en adviesbureau P2, in samenwerking met experts van ingenieursbureau Tauw, Goderie Ecologisch Advies, en duurzame vastgoedadviseur Alba Concepts. Volgens P2’er Mercè de Miguel Capdevila is de aanpak van het consortium vernieuwend te noemen, en zij hoopt dan ook dat de inzending als winnaar uit de bus komt.

“Westwijk is een goed voorbeeld van een ruimtelijke complexe opgave. Met deze inzending bieden we een concreet perspectief om dit aan te pakken. Naast de oplossingen, stellen we ook een proces voor om samen met alle actoren tot realisatie te komen. Dat past ook goed in de geest van de Omgevingswet die volgend jaar in werking treedt.”

Op 24 september wordt bekendgemaakt welke van de drie inzendingen met de opdracht aan de slag zal mogen gaan.


Profiel
Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Drijver en Partners Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup