Ergon schakelt DC Advisory en ING in voor verkoop puzzelbedrijf

07 september 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Puzzelboekjesuitgever Keesing Media komt in de verkoop, zo meldt het FD op basis van ingewijden. De Belgische investeerder Ergon Capital, sinds 2017 meerderheidsaandeelhouder, hoopt met hulp van DC Advisory en ING een slordige €300 miljoen op te halen met de verkoop.

Dat is ongeveer twee keer zoveel als wat Keesing waard was toen Ergon instapte. Sindsdien is de uitgever van puzzeltitels als Denksport, 10 voor Taal en De Puzzelaar flink gegroeid, met name via overnames. Waar de puzzelboekjes eerst alleen in de Benelux, Frankrijk en Denemarken in de schappen lagen, is de uitgever nu marktleider in zes Europese landen en heeft het een sterke marktpositie in nog eens vier Europese landen.

Met 350 medewerkers worden inmiddels jaarlijks meer dan 100 miljoen puzzelboekjes verkocht. De winst (EBITDA) komt dit jaar naar verwachting boven de €40 miljoen uit, een kleine verdubbeling van de €22 miljoen winst van 2017. De komende jaren wil Keesing zich ook steeds meer richten op het onlinekanaal. Ter ondersteuning van die ambitie werd twee jaar geleden al een belang genomen in de Amerikaanse appbouwer Elevate Labs, die zich specialiseert in digitale puzzels.

Ergon schakelt DC Advisory en ING in voor verkoop puzzelbedrijfIn mei – midden in de coronacrisis – deed Keesing zelf nog twee overnames. In Zweden werd Dohi ingelijfd en in Italië werd een 70% belang genomen in PRS. Dat Ergon nu Keesing zelf in de etalage zet onderstreept wederom dat de puzzelbranche voor investeerders een van de veilige havens vormt in onzekere tijden.

Volgens het FD is er vanuit private equity-partijen dan ook veel interesse in Keesing, dat een goed eerste halfjaar beleefde. Doordat mensen tijdens de coronacrisis meer thuisblijven, gaan er meer boekjes over de toonbank. Daarnaast kochten kranten eerder dit jaar meer puzzels om de ruimte op te vullen waar normaal gesproken sportnieuws stond.

Keesing was tot aan de overname door Ergon zelf in handen van de uitgevers van één van die kranten, de Telegraaf Media Groep (TMG), die de winst van Keesing vooral gebruikte om de kwakkelende Telegraaf te ondersteunen. Nadat Ergon 60% van de aandelen kocht, hield TMG een belang van 30% en het management de overige 10%. Daarbij werd afgesproken dat TMG gedwongen kan worden zijn aandeel te verkopen als Ergon het puzzelbedrijf van de hand doet.

Om de verkoop succesvol te laten verlopen heeft Ergon M&A-adviseurs van ING en investeringsbank DC Advisory in de arm genomen.