Fries FinTech bedrijf Flow Your Money krijgt PSD2-vergunning

21 juli 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd

De Nederlandsche Bank heeft een PSD2-vergunning verleend aan Flow Your Money. 

Sinds de invoering van de PSD2-regelgeving hebben tal van financiële instellingen en FinTechs een vergunning aangevraagd. Met een dergelijke vergunning kunnen zij toegang krijgen tot bankgegevens van consumenten en bedrijven, uiteraard met toestemming, waarna ze een eigen, onderscheidende set aan producten en diensten kunnen ontwikkelen.

Flow Your Money

Flow Your Money onderscheidt zich van zijn voorgangers; waar de meeste partijen tot op heden een vergunning hebben gekregen voor het inzien van bankdata, mag de in Friesland gevestigde startup met de verkregen vergunning een stap verder gaan, en ook betalingen initiëren. 

Daan van Klinken, medeoprichter van Flow Your Money, legt uit wat het bedrijf hiermee van plan is: “Hierdoor kunnen wij een completer product leveren en mensen actief helpen met budgetteren. Andere apps kijken in de achteruitkijkspiegel en laten zien wat je hebt uitgegeven, terwijl je bankrekening een ander saldo laat zien. Wij kijken vooruit en helpen je te bepalen wat je komende maand aan boodschappen of uit eten kunt uitgeven door het geld op aparte bankrekeningen te zetten. Zo kun je direct aan je bankrekening zien wat je te besteden hebt.”

Fries FinTech bedrijf Flow Your Money krijgt PSD2-vergunning

Volgens Van Klinken is er onder consumenten en ondernemers vraag naar zo’n slim huishoudboekje, omdat dit hen ervan verzekerd dat ze niet teveel uitgeven: “Geen tekort voor boodschappen, geen verrassingen meer voor de BTW-aangifte.” En als mensen toch in de financiële problemen dreigen te geraken, dan zorgt de ‘pre-boekhoudmethode’ van Flow Your Money ervoor dat automatisch geld wordt bijgestort op de juiste rekening. 

De medeoprichter, die het bedrijf begin 2018 samen met Niels Mulder opzette en het concept uitwerkte samen met een aantal bevriende programmeurs, is ervan overtuigd dat het concept een onderscheidende dienst binnen de markt kan leveren: “Digitale potjes maken kan al bij sommige banken, maar het automatiseren, of instellen van slimme regels, is uniek en zorgt voor een veel betere klantbeleving.”

Ondersteuning Enigma Consulting

Binnen het FinTech segment wordt er wel huiverig gekeken naar het aanvraagproces voor een PSD2-vergunning. Partijen moeten hiervoor aan strenge eisen voldoen, op het gebied van privacy en veiligheid, en het proces vergt specialistisch kennis. Flow Your Money besloot daarom om Enigma Consulting in de arm te nemen, die het traject succesvol heeft begeleid. 

Enigma Consulting directeur Paul Jans zegt hierover: ‘We zijn ontzettend trots dat we dit met Flow hebben bereikt. De primaire reden van PSD2 is het stimuleren van nieuwe innovaties en Flow past perfect binnen dat plaatje.”

Van Klinken en Mulder hebben grootste plannen met hun firma. Met een investering van €600.000 op zak (eind dit jaar verwachten ze een volgende investering op te halen) willen ze door heel Europa uitbreiden.