Klanten van Zanders winnen Adam Smith treasury award

30 juni 2020 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Treasury Today, een wereldwijd platform voor het treasurydomein, heeft de 2020-winnaars van de jaarlijkse Adam Smith Awards bekendgemaakt. In totaal werden vijfentwintig bedrijven erkend voor het leveren van toonaangevende prestaties in transformaties, oplossingen en innovatie. 

Drie van de erkende bedrijven – British American Tobacco, Kongsberg Automotive en Severn Trent – hebben één ding gemeen: hun treasury-transformatie werd ondersteund door Zanders, een Nederlands adviesbureau dat op het internationale toneel klanten helpt met onder meer treasury-vraagstukken. Een samenvatting van waarom de bedrijven een prijs hebben gewonnen en hoe Zanders hen heeft ondersteund:

British American Tobacco

Als onderdeel van een groter implementatieproject voor IHC/POBO/ROBO/bank statements, moest British American Tobacco een reeks zakenpartners voorzien van nieuwe ‘settlement instructions’. De multinational met het hoofdkantoor in de UK ging daarop aan de slag met het in SAP creëren en toewijzen van ‘standard settlement instructions’ (SSI). Dit werd gedaan op businesspartner-niveau voor specifieke producttypes op een nauwkeurige, tijdige en controleerbare wijze.

Met behulp van een robotic process automation (RPA)-tool heeft British American Tobacco dit proces geautomatiseerd. Zanders ondersteunde British American Tobacco bij het ontwerpen en bouwen van deze RPA-oplossing. “Door de samenwerking met het Zanders-team zijn we erin geslaagd om ons project op tijd en succesvol af te ronden”, zegt Diana Macarascu, Head of Treasury Operations bij British American Tobacco. 

Bij de Adam Smith Awards heeft dit project de ‘Best Fintech-Solution’-award gewonnen.

Klanten van Zanders winnen Adam Smith treasury award

Kongsberg Automotive

In 2018 voerde de Zweedse automotive-leverancier Kongsberg Automotive een grote treasury-transformatie door. De Group Treasurer van het bedrijf, Abraham Geldenhuys, legde uit: “We begonnen onze reis met een ambitieuze visie. Vervolgens verzorgden we een strategische routekaart, een gedetailleerde ‘as-is’ analyse, documentatie voor de functionele en niet-functionele ‘requirements’, een blauwdruk, een implementatieplan evenals een aanpak voor verandermanagement.” 

De transformatie werd ondersteund door een technologische agenda. Deze omvatte de implementatie van een nieuw treasury managementsysteem (TMS) en een intercompany rating- en pricing tool, evenals uitgebreide procesoptimalisatie. Door de combinatie van alle activiteiten heeft Kongsberg Automotive zijn treasury-volwassenheid aanzienlijk weten te vergroten. Volgens de jury van de Adam Smith Awards is de transformatie een “schoolvoorbeeld van een best practice-aanpak”. Vorig jaar won het bedrijf al een prijs, en dit jaar nam het de prijs ‘Harnessing the Power of Technology’ mee naar huis. 

Zanders heeft Kongsberg Automotive geholpen door nagenoeg end-to-end dienstverlening te bieden. Daarbij ging het om adviesdiensten, systeemselectie, bankreorganisatie en onderhandelingen, verandermanagement en operationele ondersteuning. “Ze leverden diepe kennis en ervaring meegebracht. Het was en is nog steeds een plezier om met hen samen te werken.”

Voor meer informatie: Kongsberg werkt met Zanders aan tech-gedreven treasury

Severn Trent

Severn Trent, een beursgenoteerd Brits waterbedrijf, kampte met toenemende financiële complexiteit. Het heeft te maken met rente- en inflatierisico, voortvloeiend uit de kernactiviteiten van het bedrijf, het raamwerk van regelgeving, de schuldenportefeuille, toekomstige schuldplanning en een aan inflatie gekoppeld dividendbeleid. 

De onderneming besloot daarom een meer geïntegreerde en kwantitatieve Financial Risk Management (FRM)-aanpak te implementeren. Zanders ondersteunde bij het ontwerpen van dit strategisch raamwerk om de belangrijkste financiële risico’s te managen, en bij het omarmen van andere maatregelen voor verbeterd financieel risicobeheer. 

John Jackson, Group Treasurer van Severn Trent, zei over het project: “De speciaal ontworpen risk management tool heeft ons in staat gesteld om geavanceerde analyses te doen ter ondersteuning van onze toekomstige financieringsbeslissingen. We waren ons ervan bewust dat we met dit project nieuwe wegen insloegen, dus het was essentieel dat we een partner hadden waarop we kunnen vertrouwen. Dankzij de gedetailleerde en gezamenlijke aanpak van Zanders verliep alles soepel en werden problemen snel geanalyseerd en opgelost.”

Bij de Adam Smith Awards heeft Severn Trent de prijs voor ‘Best Risk Management Solution’ gewonnen.

Zanders is een onafhankelijk adviesbureau gespecialiseerd in treasury, risk en finance. Het kantoor werd in 1994 in Nederland opgericht en heeft vandaag de dag zeven kantoren, waaronder twee buiten Europa: in New York en Tokio.