InnoEnergy verbetert match tussen studenten en bedrijven

14 juli 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Met honderden studenten die jaarlijks deelnemen aan diens onderwijsprogramma, is het Zweedse InnoEnergy een van Europa’s grootste opleiders op het gebied van duurzame energie. Met behulp van de adviezen van een Nederlandse boutique adviesbureau lukt het InnoEnergy om steeds beter aan de wensen van studenten te voldoen.

InnoEnergy werd opgericht in 2010 en is een publiek-private onderneming die zich richt op het ondersteunen van ontwikkelingen voor een groenere wereld. Tot aan vandaag heeft het bedrijf €275 miljoen geïnvesteerd in meer dan 480 producten, en ieder jaar stoomt het tientallen startups klaar voor het echte werk en helpt deze verder op het gebied van kennis, marketing, sales en human capital. 

De organisatie beschikt ook over een trainingspraktijk. Het bedrijf voert verschillende masterprogramma’s en PhD.-programma’s om ambitieuze studenten op te leiden in de energietransitie, en executive programma’s voor managers die werken in het bedrijfsleven en de overheid.

InnoEnergy verbetert match tussen studenten en bedrijven

Een andere doelstelling van InnoEnergy is om de vraag van haar studenten naar bedrijven te matchen. Het gaat hier vooral om het vinden van een stage bij startups of multinationals, of loopbaanmogelijkheden voor na het afstuderen. Om het matchingproces te verbeteren, besloot InnoEnergy een onderzoek te houden onder studenten. Het bedrijf werd hierbij geadviseerd door YourConnector, een adviesbureau uit Amsterdam gespecialiseerd in ‘employer branding’ en ‘employee value propositions’.

Via uitgebreide surveys en design thinking workshops met studenten werd getracht om ‘in het hoofd’ te kijken van de student om zo alle drijfveren, motivaties, en behoeften boven water te krijgen. Het projectteam achterhaalde wat hun belangrijkste drijfveren zijn, wat zij zoeken in een bedrijf en in een stage, en wat zij verwachten van hun stagebedrijf.

Op basis van deze data keken de consultants van YourConnector naar de ‘kloof’ met de huidige manier van werken, en op basis hiervan werden allerlei adviezen geformuleerd voor verbetering. Dit heeft ertoe geleid dat verschillende processtappen zijn geoptimaliseerd om studenten beter en vaker te gaan matchen op de bedrijven die InnoEnergy in portefeuille heeft.